Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dmarin » 26 Μάιος 2018, 15:31

Καλησπερα σε ολους,

Επειτα απο χρονια χρησης της Illy francis με καψουλες ειπα να κανω το επομενο βημα και να παω σε μηχανη με αλεσμενο καφε.
Ειμαι κατοχος μιας Gaggia Carezza Deluxe και μυλος Graef cm702, με ολα τα αξεσουαρ, ζυγαρια ακριβειας, χρονομετρο, μεταλλικο tamper κλπ.

Πηρα λοιπον ενα κιλο Lavazza crema aroma, και ειπα να ξεκινησω απο χθες τα πειραματα μου να δω τι καφε θα βγαλω!
Ο μυλος εχει διαβαθμιση απο 1 εως 25. Κοβω καφε στο 5 και ξεκιναω βαζω 16 γρ. στο pf (pressurized) με μετριο tamping και ξεκιναω την εκχυλιση. Εβγαλα 60ml σε περιπου 15 δευτερολπετα, χρονος λιγος γιατι απ οτι διαβαζω πρεπει να φτασω στο 25. Αλεθω πιο λεπτο τον καφε και ακομα και στο 1 που ειναι πουδρα ο χρονος μενει περιπου ο ιδιος, και ο καφες γευστικα μου φαινεται "καμμενος" με πολυ λιγο σκουρο καιμακι. Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα. Δεν ξερω τι μπορω να κανω γιαυτο παρακαλω τα φωτα σας!

Γνωριζω οτι δεν εχω την τελεια μηχανη η τον τελειο μυλο αλλα τουλαχιστον συμφωνα με αυτα που διαθετω ψαχνω να βρω το βελτιστο.
Σημειωση οτι πολλες φορες η "ντουζιερα" εχει σημαδι απο τον καφε, μειωσα την ποσοτητα σε 14 γρ. και πανω κατω γινονται τα ιδια. Εννοειται επαιξα και με το πατημα αλλοτε ελαφρυ αλλοτε πιο βαρυ αλλα δεν βγηκε κατι καλο.

Επισης το καιμακι εστω και αυτο το λιγο που βγαινει εξαφανιζεται γρηγορα. Δεν ξερω αν παιζει ρολο αλλα οταν ανοιξα την συσκευασια του καφε οι δυο τρεις πρωτοι καφεδες ηταν καλυτεροι σε οψη μετα οτι και να εκανα εβγαινε το ιδιο.

Σας ευχαριστω για την κατανοηση!
dmarin
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 26 Μάιος 2018, 15:13
Ονομα: Δημοσθένης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Carezza Delux
Μυλος: Graef cm702
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 26 Μάιος 2018, 17:01

Καλησπέρα σας,

Για αρχή, ξεκινήστε με φρέσκο καφέ και μετά προχωράτε στις υπόλοιπες παραμέτρους.

Αν θέλετε, συμπληρώνετε και το προφίλ σας.

Ευχαριστώ.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Antihroas » 26 Μάιος 2018, 21:54

Ο crema aroma είναι 60/40 (Arabica/robusta). Κανονικά θα έπρεπε να έχεις πάρα πολύ κρέμα. Τσέκαρε το σακουλάκι για αρχή
Μην καφές από πέρυσι/πρόπερσι ή αν είχες τίποτα τρύπες και έπαιρνε οξυγόνο. Έπειτα δες θερμοκρασίες μηχανής .
Από εκεί και πέρα για πόσα γραμμάρια είναι το pf σου. Ένας εύκολος τρόπος να το βρεις είναι να βάλεις ένα δύευρω
Πάνω από τον καφέ μέσα στο pf και να το κουμπώσεις στη μηχανή. Όταν θα κουμπώνει τέλεια αλλά παράλληλα
Δε θα αφήνει και σημάδι πάνω στη μηχανή τότε θα δεις και πόσα γραμμάρια παίρνει πραγματικά.
Από εκεί και πέρα, ακόμη κι οι καφέδες απ’ τα coffee island θα είναι πιο φρέσκοι απ’ τον crema aroma που προμηθευτικές. : )
Άβαταρ μέλους
Antihroas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 21 Μάιος 2018, 23:54
Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Πειραιάς
Μηχανη: Wega Concept
Μυλος: Fiorenzato F64 evo
2ος Μυλος: Fiorenzato F64 evo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 26 Μάιος 2018, 22:50

Αν ο καφες είναι μπαγιατικος... τι έχει να δώσει? Ακόμα και αν είναι full robusta (κρέμα) τι θα δει? Το κριτήριο ποιοτικού φλιτζανιού σίγουρα ΔΕΝ είναι η κρέμα.

Πρώτα ο καφές και τα καλύτερα έπονται!
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Antihroas » 27 Μάιος 2018, 00:00

Το αναφέρω απλά γιατί η Lavazza στην Ελλάδα δε φημιζόταν
ποτέ για τον φρέσκο καφέ της. Βλέποντας ημερομηνίες ψησίματος
σε μαγαζιά που εργάστηκα προ 2/4 ακόμη κι έξι μηνών. Είναι απλά
Έτσι φτιαγμένα ώστε να σου δίνουν ένα συγκεκριμένο γευστικό αποτέλεσμα
(Οποίο κι αν είναι αυτό). Εκτός αν υπήρχε για καιρό επαφή με οξυγόνο.

Γι’ αυτό και λέω, καλοπροαίρετα πάντα, για τα 15 δεύτερα. Αν το σακουλάκι
ήταν ερμητικά κλειστό, δεν έχει να κάνει με κακό/καλό καφέ, αλλά με τις παραμέτρους
της μηχανής. : )
Άβαταρ μέλους
Antihroas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 21 Μάιος 2018, 23:54
Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Πειραιάς
Μηχανη: Wega Concept
Μυλος: Fiorenzato F64 evo
2ος Μυλος: Fiorenzato F64 evo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 27 Μάιος 2018, 07:55

Οι Ιταλοί γνωρίζουν πάρα πολύ καλά τι κάνουν αγαπητέ Γιάννη άλλο το target group που στοχεύουν και διατηρούν και άλλο το δικό μας καθώς ως coffee geeks αξιώνουμε ποιοτικό φρέσκο καφέ που δεν έχει καμία σχέση με τους ιταλικούς κ.α. του εμπορίου.

Οι Ιταλοί παίζουν με αναλογίες 7 - 14γρ (και πολύ καλά κάνουν για τους καφέδες που έχουν και το κοινό που έχουν) και δεν έχουν καμία σχέση με τις αναλογίες που παίζουμε εμείς.

Ως forum οφείλουμε να γράφουμε πολύ προσεκτικά ιδιαίτερα για να βοηθάμε τους νεοεισερχόμενους για να μην απελπιστούν και προβούν σε αγορές οι οποίες αργότερα δεν θα τους ικανοποιούν (ίσως αυτό να είναι αναπόφευκτο με entry level εξοπλισμό).

Τουλάχιστον για αρχή να είναι ξεκάθαρα τα πράγματα αναφορικά με τον καφέ, το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε τουλάχιστον έναν καφέ που να είναι τουλάχιστον αξιοπρεπής και μετά το θέμα του εξοπλισμού που ξεκινάμε από μύλο και...

Αναφορικά για τον καφέ που αναφέρεις δηλ. αν ο καφές είναι ερμητικά κλειστός για 2>6 μηνών υποστηρίζεις ότι δεν έχει καμία γευστική διαφορά με τον φρέσκο που έχει ψηθεί και καταναλωθεί σε διάστημα 10 >30 ημερών? :think:

Εδώ προσπαθούν επαγγελματίες roasters (οχι σαν εμάς τους ερασιτέχνες) να έχουν επαναληψιμότητα στο ψήσιμο και δεν το καταφέρνουν πάντοτε παρόλο που έχουν άριστο καφέ και εξοπλισμό με διακριτή διαφορά στη γεύση και εμείς συζητάμε για μέτριας ποιότητας καφέ και μπαγιάτικο.

Τέλος, για τις παραμέτρους της μηχανής, ενημερωτικά, πρώτα υπεισέρχονται άλλοι (δοσολογία, άλεση, κατανομή και μετά οι παράμετροι της μηχανής).
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dmarin » 27 Μάιος 2018, 12:58

Καλησπέρα σε όλους και ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας!

Στο σακουλάκι του καφέ που πήρα γράφει πάνω 2/2018 οπότε δεν είναι ιδιαίτερα παλιός, περσινός κλπ και ήταν ερμητικά κλειστό. Όταν τελειώσει θα ψάξω για φρέσκο όπως μου είπατε!

Όσον αφορά το pf θα δοκιμάσω αυτό το κόλπο με το 2ευρω και θα σας πω. Αυτό που ξέρω είναι το το pf είναι 53mm και όταν βάζω 18γρ. καφέ ψιλοκομμένο το χτυπάω να κάτσει λίγο ο καφές για να μην ξεχυλίζει και το πατάω με το tamper.

Έχω χαλάσει πάνω από μισό κιλό καφέ (όντας άσχετος) αλλά που θα πάει με την βοήθειά σας θα το πετύχω!
dmarin
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 26 Μάιος 2018, 15:13
Ονομα: Δημοσθένης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Carezza Delux
Μυλος: Graef cm702
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Antihroas » 27 Μάιος 2018, 15:22

Φυσικά κι έχει διαφορά. Δε λέω πως δεν έχει. Αυτό που λέω είναι πως δεν κυκλοφορεί
στην ελληνική αγορά φρέσκος Lavazza. Όλα όσα είναι Ελλάδα είναι ψημένα τουλάχιστον προ διμήνου.

Εγώ αναφέρομαι στους χρόνους της μηχανής. Όταν λέει πως κάνει εκχύλιση σε 15 Δευτέρα κι είναι αλεσμένος
όσο πιο ψιλά μπορεί, τότε εικάζω πως είναι η θερμοκρασία στο pf. Αντί να είναι στους 91-95
μπορεί να είναι στους 80. Να μην έχουν δηλαδή, ζεσταθεί τα μέταλλα για να αποστάξουν τον καφέ.
Άλλη απόσταξη κάνουμε με κρύο-χλιαρό το κύκλωμα του of κι άλλη με το να είναι σε σωστή θερμοκρασία.
Ούτε roasters αναφέρω, ούτε τίποτα. Απλά μιλάω για την εκχύλιση κι έτσι όπως τα λέει ο άνθρωπος πιο πάνω.

Σε καμία περίπτωση δε βγάζω τον εξοπλισμό σκάρτο. Απλά λέω πως μπορεί να μην είναι σωστά ρυθμισμένος. : )
Άβαταρ μέλους
Antihroas
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 9
Εγγραφή: 21 Μάιος 2018, 23:54
Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Πειραιάς
Μηχανη: Wega Concept
Μυλος: Fiorenzato F64 evo
2ος Μυλος: Fiorenzato F64 evo
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 27 Μάιος 2018, 16:23

dmarin έγραψε: Πειραματιστικα και εκανα de pressurize το pf και εκει τα ιδια περιπου το ιδιο αποτελεσμα.

Δεν κανει τιποτα αυτο που λες απο μονο του.Πρεπει να παρεις και καλαθακι ελευθερο χωρις διπλο πατο.
Τεσπα σε περιπτωσεις σαν κι αυτη ενα αναλυτικο βιντεο της ολης διαδικασιας που κανεις θα βοηθουσε για καλυτερη διαγνωση του προληματος που εχεις.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Εκχύλιση σε Gaggia Carezza Deluxe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό dmarin » 29 Μάιος 2018, 10:05

Μάλιστα δεν το ήξερα αυτό! Ευχαριστώ!

Θα προσπαθήσω να τραβήξω βίντεο το συντομότερο για να δείτε! Επίσης αυτό που παρατήρησα τώρα τελευταία είναι ότι στο φρέντο βρίσκω κομματάκια καφέ (πολύ μικρά μεν αλλά τα μασάω κανονικά!)
dmarin
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 5
Εγγραφή: 26 Μάιος 2018, 15:13
Ονομα: Δημοσθένης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Carezza Delux
Μυλος: Graef cm702
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη