Σελίδα 1 από 1

Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Φεβ. 2024, 15:05
από Twangman
Πρόσφατα δοκίμασα τη μέθοδο "slow feeding" στον μύλο άλεσης καφέ, και πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρον θέμα συζήτησης.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι με τον όρο "slow feeding" εννοούμε τη διαδικασία όπου ρίχνουμε τον καφέ στον μύλο άλεσης σιγά σιγά, με σταθερό όσο γίνεται ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα διαφορετικό από την μονοδόση, καθώς απαιτείται λεπτότερη άλεση στον φορέα των μαχαιριών, λόγω της γρηγορότερης ροής του καφέ κατά την εκχύλιση. Η άλεση μας δεν είναι απαραίτητα λεπτότερη αλλά εαν καταλαβαίνω σωστά έχει λιγότερα fines με αυτό το τρόπο.

Το ζήτημα που προκύπτει είναι η ανάγκη για σταθερό ρυθμό ρίψης στον μύλο, καθώς εάν σας ξεφύγει μια ποσότητα καθώς ρίχνεται τον καφέ μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των fines και την απώλεια ομοιογένειας στις εκχυλίσεις. Επιπλέον αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που χρειάζεται για να αλέσουμε τον καφέ.

Ανυπομονώ να διαβάσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σας επί του θέματος!

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 29 Φεβ. 2024, 22:05
από woodsman43
Φιλε μου δεν ξερω ποιος το ξεκινησε αυτο το κολπακι καποια στιγμη και δεν με ενδιαφερει κιολας αλλα καθε τοσο βγαζουν και μια τεχνικουλα για να εχουμε ενδιαφερον και να παιζουμε.
Δεν εχω κανενα αγχος προσωπικα με τα fines και δεν καταλαβαινω γιατι δαιμονοποιουν καποιοι το στοιχειο αυτο που δινει πολυπλοκοτητα στην γευση.Προσωπικα τα επιθυμω τα fines και γι αυτο χρησιμοποιω κωνικα που εχουν περισσοτερα fines απο τα επιπεδα.
Δεν ξερω τι εννοεις ομοιογενεια στις εκχυλισεις αλλα chaneling παντως λογω fines δεν εχω οποτε και δεν χαλιεμαι.
Μπορει με αυτην την τεχνικη να αποφευγεις τα fines οπως λες (δεν ξερω αν ισχυει αυτο) αλλα το σιγουρο ειναι οτι εχεις ανομοιορφους αλεσμενους κοκκους και γι αυτο πρεπει να αλεσεις πιο λεπτα πιστευω.
Αυτο γινεται γιατι δεν ανοιγουν μεταξυ τους τα μαχαιρια με σταθερο τροπο οπως οταν κανουν κανονικη αλεση αλλα ανοιγοκλεινουν συνεχως ακανονιστα αναλογα το πως πεφτουν οι κοκκοι.Ασε που ταλαιπωρειται και το ρουλεμαν του αξονα ετσι.Δεχεται ακανονιστες πλευρικες δυναμεις.
Αυτα για αποψε.Ενδιαφερον θεμα.Ειμαι καθετα αντιθετος με το κολπο αυτο αν καταλαβες :lol: :lol:

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 01 Μαρ. 2024, 12:11
από Twangman
Καλημέρα Δημήτρη,
Πάντα εκτιμώ την απόψή σου, η οποία είναι πάντα ενδιαφέρουσα και πολύτιμη.
Πρέπει να ομολογήσω ότι και εγώ δεν είχα καταλήξει σε σαφή συμπέρασμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου. Γι' αυτό τον λόγο δεν έκανα καμία αναφορά σε ένα πιο αποδοτικό ή γευστικότερο αποτέλεσμα.

Η αναφορά μου στην ομοιογένεια έχει να κάνει με τον ρυθμό τροφοδοσίας των κόκκων καφέ στο μύλο, διότι καθώς χρειάζεται να αλέθεις με τον φορέα αρκετά πιο λεπτά για να επιτύχεις τους χρόνους εκχύλισης, αν σου φύγουν πχ 5 γραμμάρια μονομιάς στον μύλο μπορεί να μπουκώσεις την μηχανή διότι η διαφορά στους χρόνους εκχύλισης είναι μεγάλες με αυτό το τρόπο.

Σίγουρα απαιτεί περισσότερο χρόνο να αλέσεις πχ 20 γραμμάρια και από τη στιγμή που δεν είναι σαφές καλύτερο το αποτέλεσμα δεν είναι κάτι που θα ενσωμάτωνα και εγώ στην καθημερινή ρουτίνα μου. Βέβαια, πάντα είναι ενδιαφέρον να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να πειραματιζόμαστε.

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Μαρ. 2024, 09:29
από woodsman43
Εαν το φλυτζανι που βγαζεις σου αρεσει με αυτον τον τροπο αλεσης τοτε το συνεχιζεις.Αλλα μονο εαν σου αρεσει εσενα ,οχι επειδη καποιος λεει οτι ειναι σωστος ή λαθος τροπος.Αλλα επειδη εβγαλες κατι που αρεσε σε εσενα.
Ειναι γενικα της μοδος ο ξανθοεκχυλισμενος καφες με ελαχιστο εως ανυπαρκτο σωμα με εντονη μυτη και φρυτολουλουδατη γευση.
Ενα φιλτροεσπρεσσο παρασκευασμα που βγαινει με καποια εξεζητημενη τεχνικη και μας κανει να νοιωθουμε οτι πιασαμε τον ταυρο απο τα κερατα δηλαδη. :lol: :lol:
Περι ορεξεως........
Καλημερες.

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2024, 20:46
από PublicDomain
αν θυμάστε κατά καιρούς βγάζουν κάτι φωτογραφίες άντρα ή γυναίκας με τα τα τέλεια χειλη, μάτια μύτη κλπ
και αν θυμάστε επίσης το αποτέλεσμα είναι μια απογοήτευση!
αν συνεχίσουν έτσι θα βγάλουν μία τέλεια τεχνικά μηχανή εσπρέσο της οποίας ο καφές θα είναι νεροζούμι! ας είναi καλά τα likes Και τα social!

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μαρ. 2024, 22:06
από Twangman
Θα πρόσθετα ότι δεν είναι όλοι οι καφέδες για όλα και δεν είναι και για κάθε μέρα. Παράδειγμα είχα μια medium - light natural Colombia που ότι και να έκανα (με τον εξοπλισμό μου) σε εσπρέσο είχε πολλές οξύτητες δεν πινόνταν με τίποτα ενώ σε φίλτρου ήταν πολύ αρωματική και γλυκιά.

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μαρ. 2024, 07:42
από woodsman43
Αυτό που λες ισχύει ότι κάποιοι καφέδες είναι για φίλτρου αλλά δεν έχει σχέση με την τεχνική άλεσης.Αν τον ήπιες αυτόν τον καφέ αλέθοντας με τον παραπάνω τρόπο και βγήκε καλύτερος τότε ναι.....συμφωνώ.Ωστόσο η οξύτητα είναι διαχειρισιμη με έναν απλό εξοπλισμό.

Re: Η Μέθοδος Slow Feeding στον Μύλο Άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μαρ. 2024, 13:18
από Twangman
Το δοκίμασα το slow feeding στον συγκεκριμένο καφέ και μάλιστα και σε turbo shot αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δοκίμασα και να ανεβάσω θερμοκρασία στο pid της Gaggia πάλι χωρίς αποτέλεσμα. Φρουτώδη shots με μέτριο σώμα και χαμηλές οξύτητες πάντως μου αρέσουν.