Σελίδα 1 από 1

Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Αύγ. 2014, 02:15
από turbakias!!!
Ο σκοπός αυτού του νήματος είναι ένας μίνι οδηγός ώστε κάθε αρχάριος να μπαίνει και να διαβάζει τις βασικές πληροφορίες και τα πρώτα βήματα για ένα ''καλό'' εσπρεσσάκι...Όντας και εγώ αρχάριος είχα και έχω πολλές απορίες που διαβάζοντας άλλοτε τις λύνω και άλλοτε λύνοντας τις υπάρχουσες δημιουργούνται καινούργιες πιο σύνθετες.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας το ιδανικό εσπρεσσάκι αλλά υπάρχουν και οι αντικειμενικοί παράγοντες που πρέπει να τηρούνται για να πετύχουμε κάτι πολύ κοντά στο καλό...

Πρώτα από όλα χρειαζόμαστε εξοπλισμό ικανό να βγάλει ένα αξιοπρεπές ποτήρι. Εξοπλισμό εννοούμε:
1) Μια καλή καφετιέρα
2) Έναν αξιοπρεπή μύλο
3) Τάμπερ κατάλληλο για τη μηχανή μας
4) Το βασικότερο πολύ διάθεση και όρεξη για διάβασμα...

Σε γενικές γραμμές ένα καλό εσπρεσσάκι γίνεται όταν είμαστε κοντά σε αυτά τα χαρακτηριστικά:

1) 18-20γρ σπεσιάλιτυ καφέ
2) 25-30 δευτερόλεπτα χρόνος εκχύλισης*
3) 60ml ρόφημα

*ως χρόνος εκχύλισης ορίζεται ο χρόνος από το πάτημα του κουμπιού της μηχανής που ενεργοποιεί την αντλία

Τα στάδια για να πετύχουμε ένα καλό εσπρεσσάκι μπορούν να χωριστούν στα ακόλουθα:

1) Δοσολογία
2) Πάτημα του καφέ
3) Εκχύλιση

Δοσολογία

Η σωστή δοσολογία του καφέ πρέπει να είναι πάντα ακριβής. Για το λόγο αυτό η χρήση ψηφιακής ζυγαριάς είναι η ιδανική. Πρέπει να μετράμε τη ποσότητα του καφέ που κόβουμε για να μπορούμε να έχουμε έλεγχο ώστε να έχουμε σωστή εποπτεία όλης της διαδικασίας.

Βάζουμε το κομμένο καφέ στο φίλτρο του πορταφίλτερ σωστά κατανεμημένο ώστε να έχουμε ποσότητα καφέ παντού και ειδικότερα στα τοιχώματα για να γίνει σωστά η εκχύλιση. Ένας εύκολος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να γεμίσουμε το φίλτρο με καφέ και με το δάκτυλο μας να το ισιώσουμε όπως κάνουν με το ξυλάκι στις κρέπες. (αυτό μου ήρθε!!).



Πάτημα του καφέ

Το πάτημα του καφέ είναι περισσότερο θέμα συνήθειας του τάμπερ στο χέρι. Προσωπικά από όλες τις τεχνικές που είδα με βολεύει να πιάνω το τάμπερ με αντίχειρα δείκτη και μέσο ώστε να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο πιάνοντας το τάμπερ από τη βαση του με τέτοιο τρόπο ώστε η λαβή του να ακουμπάει τη παλάμη μας. Πατάμε με το χέρι να σχηματίζει κάθετη γωνία με τον αγκώνα με δύναμη 15 κιλών περίπου. Στο σημείο αυτό πρέπει να δοθεί προσοχή ώστε το κλείστρο να είναι ίσια στην επιφάνεια που ακουμπάει ώστε να μην πατηθεί στραβά ο καφές.

Το πάτημα είναι σημαντικό γιατί βοηθάει ώστε να γίνει ένα ενιαίο κομμάτι ο καφές μέσα στο κλείστρο και να μην υπάρχουν κενά αέρα και να είναι συμπαγές το κεκάκι μας. Ακόμη εξυπηρετεί στο να είναι ομοιογενές το κέικ και το νερό να περνάει από όλα τα σημεία του βγάζοντας έτσι όσο το δυνατόν περισσότερο από τα αρώματα και τις γεύσεις του.



Εκχύλιση

Η διαδικασία της εκχύλισης είναι ο κριτής των ανωτέρω καθώς και το αν κόψαμε σωστά τον καφέ. Η σωστή εκχύλιση θα πρέπει να γίνει σε σωστό χρόνο που όπως είπαμε είναι 25-30 δευτερόλεπτα.

Αν η εκχύλιση γίνει σε λιγότερο από 25 δευτερόλεπτα τότε το κόψιμο του καφέ μας είναι πολύ χοντρό και θα πρέπει να ανατρέξουμε σε πιο λεπτό κόψιμο. Αντιστρόφως αν η ροή της εκχύλισης είναι μεγαλύτερη των 30 δευτερόλεπτων θα πρέπει να ανατρέξουμε σε πιο χοντρή ρύθμιση του μύλου.

Πάντα πρέπει να αλλάζουμε μια παράμετρο και όχι πολλές μαζί ώστε να οδηγούμαστε πιο γρήγορα σε σωστά συμπεράσματα. π.χ μπορούμε να αλλάξουμε μόνο το κόψιμο κρατώντας τα γραμμάρια του καφέ σταθερά και το πάτημα. Αν αλλάξουμε τα γραμμάρια του καφέ και το κόψιμο την ίδια στιγμή τότε δεν μπορούμε να ξέρουμε πως το ένα επηρέασε το άλλο.

Η σωστή εκχύλιση είναι αυτή που βγαίνει στον προαναφερθέντα χρόνο και η ροή του καφέ μας θυμίζει το τρόπο που τρέχει το ζεστό μέλι. Θέλουμε να βλέπουμε ομαλή ροή καφέ και από τα δυο spouts του κλείστρου και με σταθερή ροή χωρίς τρεμοπαίγματα και ροή βρύσης.



Διαβάζοντας διάφορα βιβλία και φόρουμ εγώ προσωπικά κατέληξα ότι πιο σωστή μέθοδος να μετράς το ρόφημα καφέ είναι τα γραμμάρια και όχι τα ml και αυτό γιατί κάθε καφές έχει διαφορετική συμπεριφορά και άλλος μπορεί να έχει πολύ κρέμα ενώ άλλος πολύ λίγη οπότε ακολουθώ την εξής αναλογία:

Για κάθε 19γρ καφέ βγάζω 30γραμμαρια εσπρέσσο το οποίο αντιστοιχεί σε αναλογία 1.55 . Έτσι με βοηθάει ώστε να έχω ένα πιο ακριβές μέτρο σύγκρισης με τους καφέδες που δοκιμάζω.

Αυτά.. Ελπίζω να βοήθησα και όχι να μπέρδεψα...Δεκτές παρατηρήσεις και προσθήκες ώστε να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερος...

Δημήτρης

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Αύγ. 2014, 08:08
από Edesso
:Yeah: :Yeah:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Αύγ. 2014, 08:36
από ArroW
Μπραβο Δημητρη..πολυ ωραιος οδηγος ...θα γινει sticky :Yeah:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Αύγ. 2014, 08:43
από Googlis
Πολύ καλό και χρήσιμο Δημήτρη :headbang3:

Όπως μου είπε (φίλη μεταφράστρια), δεν μου είπε βασικά, με διόρθωσε, :dancing: specialty λέγεται και όχι speciality, δεν υπάρχει τέτοια λέξη. :tooth:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Αύγ. 2014, 08:48
από turbakias!!!
ναστε καλα παιδια... :Yeah: :Yeah:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιαν. 2017, 18:30
από Spiderdim
Πανω κατω σε τι αναλογια πρεπει να βρισκομαστε; Υπαρχει μια στανταρ γραμμη πχ βαση scae και αναλογα εμεις πειραματιζομαστε; Πχ εγω σημερα ζυγισα 8 γρ καφε πριν τα βαλω στο pf και στο τελος πηρα 20 γρ espresso. Γευστικα κ οπτικα μου αρεσει αλλα ρωταω για να δω που βρισκομαι

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιαν. 2017, 18:59
από Edesso
Φιλε, ενημερωσε και προφιλ αν θες, μονο καλαθακι δε χρησιμοποιουμε, ολοι διπλο, εκει δε ειμαστε σε ratio κατω απο 2 μη σου πω κατω απο 1,5 ;)

Βλεπωντας τα ποσταρισματα παραπανω, φιλε gouglis χαθηκες, δε στα πε καλα η μεταφραστρια και τα δυο σωστα ειναι, specialty κανουν χρηση σε usa και αυστραλια, speciality στην Αγγλια, offtopic :lol:

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιαν. 2017, 23:38
από Spiderdim
Στην δουλεια χρησιμοποιω μια wega evdp/2-cw με 2 group

Re: Mini Οδηγος για την παρασκευη ενος Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Ιαν. 2018, 23:35
από ultra
Πολυ ωραιος ιδηγος. Ευχαριστω!
Το κακο ειναι οτι το κοιταζω απο ταμπλετ android και δεν μπορω να δω τα συννημενα βιντεο.