Σελίδα 1 από 3

Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 13:30
από Gataros
Καλημέρα σε όλους,

Τις τελευταίες μέρες έχω αρχίσει να έχω υγρό και όχι στεγνό puck, με το που τελειώνει η εκχύλιση και βγάζω το pf, βλέπω το νερό να επιπλέει στην επιφάνεια του puck και μετά από 1 δευτερόλεπτο να απορροφάται.
Το puck βγαίνει υγρό και όχι στεγνό όπως το θυμόμουν.
Γευστικά δεν μπορώ να πω ότι έχω δει αλλαγές, πρέπει να δω με φρέσκο καφέ τι γίνεται γιατί όσο ήμουν ελλάδα χρησιμοποιούσα 2 εβδομάδων, με σχετικά καλά αποτελέσματα.

Συνήθως κόβω όντως ψιλά και από γραμμάρια είμαι μεταξύ 18-19 κατά περίσταση.

Έχει γίνει πρόσφατα καθαρισμός με cafiza στο group πριν μια βδομάδα.

Τί μπορεί να φταίει?

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 14:27
από Googlis
Να παίξεις με το πάτημά σου, την ποσότητα του καφέ, το κόψιμό του και το πόσο φρέσκος είναι.
Δεν νομίζω πως είναι θέμα της καφετιέρας.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 14:45
από Gataros
Ποσότητα και κόψιμο νομίζω είμαι σταθερός σε γενικές γραμμές. Αυτό που όντως άλλαξα είναι τη δύναμη που πατάω, βλέπω barista όπου δεν πατάνε δυνατά, αλλά αυτοί παίζουν συνήθως στα 20gr καφέ στο basket. Έτσι σίγουρα πατάω ελαφρότερα από τα 15kgr πίεσης.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 15:13
από Barista
Μήπως έβαλες και σίτα IMS?

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 17:10
από woodsman43
Προσωπικα θεωρω οτι ειναι θεμα της τεχνικης σου και του καφε παρα της μηχανης κατα την ιδια εννοια που σου απαντησε και ο Νικος.Το ερωτημα του Γιωργου βεβαια εχει μεγαλη βαση και θα περιμενουμε την απαντηση σου.
Σε περιπτωση που θεωρησουμε οτι υπαρχει φταιξιμο στη μηχανη σου τοτε θα ελεγα οτι δεν εχεις καλη εκτονωση προς το drip tray και προτεινω καθαρισμο της σιτας και καλο ...πολυ καλο buckflash.
Ελαφρια δυσκολια της εκτονωσης επιφερει και η ims και εκει στοχευει και η ερωτηση του Γιωργου.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Δεκ. 2014, 17:55
από Gataros
Όχι, δεν έχω προσθέσει κάτι στη μηχανή, σίτα IMS κλπ.

Ο λόγος που ρώτησα είναι γιατί προκειμένου να έχω ένα σχετικά σταθερό αποτέλεσμα στις εκχυλίσεις μου, αλλάζω μόνο τύπο καφέ και φυσικά άλεση. Δεν παίζω με θερμοκρασίες πολύ. Το κακό είναι ότι δεν βρίσκομαι Ελλάδα και έφυγα με την απορία για το τί φταίει. Θα επανέλθω, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να φταίει και το πάτημα μιας και το τελευταίο διάστημα άλλαξα τον τρόπο που πατάω.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 11 Δεκ. 2014, 22:21
από Googlis
Βασίλη, προσωπικά έχω τουλάχιστον τριών ειδών πατήματα, μαλακό, μέτριο και βαρύ. Πέραν αυτής της κατηγοριοποίησης όμως, εφαρμόζω και διαφορετικές τεχνικές πατήματος ανάλογα με τον καφέ. Υπάρχουν καφέδες που είναι "εύκολοι" και χωρίς πολλά - πολλά σου βγάζουν ένα καλό αποτέλεσμα, άλλοι πάλι θέλουν περισσότερη.... στοργή και προδέρμ, τουτέστιν μεγαλύτερη ακρίβεια, καλύτερη κατανομή κτλ κτλ.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Δεκ. 2014, 11:02
από Gataros
Νίκο καλημέρα,

Σε γενικές γραμμές μέτριο θα έλεγα το πάτημα μου, βέβαια καταλαβαίνεις ότι αν βάλουμε και παράμετρο πάτημα στο θέμα του καφέ, τότε το χάος μεγαλώνει. Εδώ προσωπικά προσπαθώ να βρω τη σωστή αναλογία κοψίματος σε σχέση με την ηλικία του σπυριού με την πάροδο των ημερών και η κατάσταση μόνο εύκολη δεν είναι. Πάντως καλό θα ήταν σε όσους είναι νέοι στο χώρο σαν εμένα, να μην πειραματίζονται με πολλές ποικιλίες καφέ στην αρχή, για να αποκτήσουν μια συνοχή και γενικότερη αντίληψη στις βασικές παραμέτρους της παρασκευής εσπρέσσο.
Γιατί μετά τρέχεις και δεν φθάνεις, για να καταλάβεις τί μπορεί να φταίει κάθε φορά που αποτυγχάνεις, θερμοκρασία, κόψιμο, πάτημα, χρόνος εκχύλισης, δοσολογία και τρόπος που τοποθετούμε τον καφέ στο basket?

Ας όψεται που όταν όλα βρίσκονται σε καλό επίπεδο, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει με το παραπάνω...

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Δεκ. 2014, 11:27
από G.F.
Καλημέρα σε όλους.

Βασίλη θεωρώ ότι είναι κυρίως θέμα τεχνικής άλλωστε το σωστό πάτημα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως προς την ποιότητα του αποτελέσματος.

Ο σχολιασμός περί καφέδων και άλλων παραγόντων που ανέφερες με βρίσκουν απολύτως σύμφωνο ιδιαίτερα για αυτούς που εισέρχονται στο χώρο.

Re: Νερό στο puck - Eκχύλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Ιουν. 2016, 17:16
από Σιδηρούς
Gataros έγραψε:Τις τελευταίες μέρες έχω αρχίσει να έχω υγρό και όχι στεγνό puck, με το που τελειώνει η εκχύλιση και βγάζω το pf, βλέπω το νερό να επιπλέει στην επιφάνεια του puck και μετά από 1 δευτερόλεπτο να απορροφάται.
Το puck βγαίνει υγρό και όχι στεγνό όπως το θυμόμουν.


Δυστυχως το ιδιο προβλημα εχω κι εγω τελευταια.Βεβαια εχω πολυ απλο εξοπλισμο και καλαθακι με τσιμουχα [εχω παραγγειλει αλλο με σιτα] μα στο ιδιο νουμερο κοψιματος [το Νο2] και με τις 2 ποικιλιες καφε που δοκιμαζω βλεπω τελευταια αυτο το φαινομενο.
Μιας και το πατημα-δοσολογια δεν εχουν αλλαξει θα κανω μια δοκιμη με αλλο νουμερο κοψιματος μηπως και διορθωθει.