Οπως σε ολα μου τα θρεντ, ετσι και σε αυτο θα προσπαθησω να ειμαι συνοπτικος
Οι περισσοτεροι νομιζαμε/νομιζουμε οτι αν αλλαξουμε το κοψιμο στο καφε, εχει να κανει ΜΟΝΟ με την ροη και κατα τα αλλα δεν αλλαζει τιποτα στην γευση/οξυτητα/σωμα κτλ κτλ
Δηλαδη πχ εχουμε ενα καλαθακι που παιρνει 17γρ και κοβουμε αναλογα για να παρουμε πχ 40ml/25'' και ειμαστε ΟΚ
Πινουμε, δεν μας αρεσει, καταλληγουμε οτι θελουμε αλλον καφε κτλ κτλ
ΛΑΘΟΣ
Το 99% των φορων που εχω δοκιμασει καφεδες σε καλα μαγαζια,οτι καφες και να ηταν στο φλιτζανι μου αρεσε, ακομα και αν δεν ηταν πολυπλοκος με ωραιες οξυτητες κτλ, ηταν εντυπωσιακος
Τι γινεται τελικα?
Εχω τοσο χαλια μηχανη? φταιει ο μυλος μου?Δεν κανω εκχυλιση σε σωστη θερμοκρασια?Δεν εχει ουρησει ο σκυλος μου σημερα?
Λοιπον, απο ΟΤΙ εχω δοκιμασει στον εξοπλισμο μου, τελικα αυτο που παιζει τον μεγαλυτερο ρολο ειναι η δοσολογια και το κοψιμο
Τον μεγαλυτερο ομως
Παρακατω παραθετω εναν πινακα που θα εξηγησω το σημαντικοτερο που ειναι η ισοροπια των στοιχειων του καφε ετσι ωστε να δωσει ΣΩΣΤΗ οξυτητα και κυριως ΓΕΥΣΗ, αλλιως τα χανουμε και ολοι οι καφεδες τεινουν να μοιαζουν μεταξυ τους, με μια γευση σαν φαρμακευτικο σιροπι
Σε γενικες γραμμες, εφοσον εχουμε βρει θερμοκρασιες και ροες(πχ 40ml/25'') και ο καφες δεν μας αρεσει, τοτε κανουμε το εξης
Εαν ο καφες ειναι ''επιθετικος'' τοτε βαζουμε λιγοτερα γραμμαρια και κοβουμε πιο ψιλα
Εαν ο καφες τεινει προς μια κατευθυνση που δεν εχει ιδιαιτερα χαρακτηριστικα και γενικα μοιαζει σαν σιροπι, τοτε αυξανουμε γραμμαρια και κοβουμε πιο χοντρα
Το τελευταιο ειναι η κινηση που εκανα και απογειωσα τις εκχυλισεις μου
Συγκεκριμενα δεν ειναι τυχαιο που τα καλα μαγαζια προτεινουν 19-20γρ και αναλογο κοψιμο
Προσοχη ομως γιατι πχ το 15αρι vst δεν χωραει τοσα γραμμαρια ΣΩΣΤΑ
Δηλαδη θα κουμπωσει και θα γινει εκχυλιση, ομως δεν θα μπορει το puck να διογκωθει
Αυτος ειναι και ο λογος που υπαρχουν διαφορα μεγεθη σε καλαθακια
Πχ το reneka που εχω μπαινει μονιμα στο συρταρι διοτι δεν μπορει να παρει πανω απο 18γρ οποτε θελει και λεπτο κοψιμο, ομως δεν δινει το αποτελεσμα που θελω γιατι εχει τα μειοκτηματα που ανεφερα, ισως κανει για υπερβολικα bright light roasted καφεδες που πρεπει να κοψουν επιθετικοτητα
Παρομοιως στο συρταρι και το 14αρι la marzocco(ειναι ιδιο με το 15αρι vst),ΟΜΩΣ το 17αρι LM(Ειναι ιδιο με το 18αρι vst) θα ταιριαζει καλυτερα
To 26.5 ims που εχω διαχεριζεται τελεια τα 19.5γρ και μαλλον θα ειναι ενα απο τα δυο που θα μεινει μονιμα στο κλειστρο
Το μαμισιο διπλο της gaggia ξαναβγηκε απο το συρταρι διοτι μου εδωσε την πιο αργη ροη σε χοντρο κοψιμο και δεν καρατιγκαρε με 19.5γρ, δηλαδη το puck δεν ηταν πετρα μετα την εκχυλιση, επετρεπε μια μικρη βυθιση στην πιεση απο το δαχτυλο, και καθε αλλο απο γευσεις και αρωματα εχασε σε συγκριση με τα ακριβα ims/vst
Εντελει, αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ο καθες καφες δεν θελει τα γραμμαρια του, αλλα το ΚΟΨΙΜΟ του και μετα παιζουμε με τα γραμμαρια και καλαθακια ετσι ωστε να φτιαξουμε την ροη
Τωρα εξηγειται γιατι σε συχνες επισκεψεις σε καλα μαγαζια, εβλεπα διαφορετικα καλαθακια στα κλειστρα