Σελίδα 1 από 3

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ. 2015, 01:17
από woodsman43
Μετακινηση συζητησης απο viewtopic.php?f=48&t=852#p8891 εκ της διαχειρισης λογω off topic εξελιξης της συζητησης.

Καναμε nutation πολυ πριν το παρουσιασει ο μιστερ ματ ξερω γω μπεργκερ και θα το κανουμε για καιρο ακομη οταν το χρειαζομαστε ασχετα απο το αν αυτοακυρωθηκε ο μιστερ περγκερ γιατι μας αρεσει να κανουμε τις δικες μας ερευνες να αποκτουμε τα δικα μας συμπερασματα και να παταμε στα δικα μας ποδια.
Οι θεωριες αλλαζουν ευκολα χρωμα και ειδικα σε ενα πεδιο σαν αυτο που δεν μπορει να αποδειχτει επιστημονικα σχεδον τιποτα απο αυτα που ισχυριζονται διαφοροι ανα τον κοσμο.Ειμαι σιγουρος οτι καποια αχτυπητη θεωρια θα ειχε και ο εν λογω κυριος οταν χρησιμοποιουσε το nutation οπως εχει και τωρα που δεν το χρησιμοποιει.
Προσωπικα δεν κανω πια nutation παρα σε ειδικες περιπτωσεις αλλα οχι επειδη το ειπε καποιος επιφανης αγνωστος ξενης υπηκοοτητος αλλα επειδη ακολουθω τις δικες μου αναγκες και διαπιστωσεις και αυτο με κανει να νοιθω απλα υπεροχα.
Οσο για το distribution οπως και για το nutation εχω να πω οτι αυτα ειναι αναγκαια κακα λογω κυριως κακων η ανεπαρκων μυλων αλεσης με τους οποιους καταπιανομαστε ειδικα εμεις οι ιδιωτες. ;)
Εγω παλι απο την μερια μου εχω να προτεινω το πατημα nefelim.Τωρα ποιο ειναι αυτο;Κατι μεταξυ nutation και γαιτανακι με επικεντρο ενα κοιλο ταμπερ :lol:
Μαλλον πρεπει να το ανεβασω σε βιντεο για να καταλαβετε τι εννοω. :tooth:

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ. 2015, 02:44
από sporos123
Μονο που ο εν λόγω ξέρω γω είναι και 2 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής,είναι ιδιοκτήτης ενός από τα καλύτερα καταστήματα στην Αυστραλία και είναι επαγγελματίας.Οπότε,όσο να ναι η άποψη του ,τα λεγόμενα του και οι γνώσεις του έχουν μεγαλύτερο βάρος .Προφανώς κανείς δεν κατέχει το αλάθητο του Πάπα η την μοναδική αυθεντία. Επίσης σε έναν χώρο όπως του καφέ,και ειδικότερα του specialty coffee,νέες έρευνες και δεδομένα δημιουργούν νέες τάσεις.Τώρα για τα υπόλοιπα,σίγουρα ο καθένας κάνει αυτό πού τον βολεύει και αυτό που θεωρεί σωστό.Όμως με τον εξοπλισμό που μπορεί να έχει κανείς σπίτι (που για μένα είναι της πλάκας,όσον αφορά την μέθοδο του εσπρέσο)αμφιβάλλω αν μπορεί να βγάλει κανείς τα "δικά του" συμπεράσματα,γιατί πολύ απλά δεν είναι επ ουδενί κοντά στα επίπεδα του επαγγελματικού εξοπλισμού.

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Νοέμ. 2015, 10:25
από woodsman43
Καλημερα.Καταρχην φιλε Τολη για να μην παρεξηγηθουμε ,επειδη τα γραφομενα παντα καπως φαινονται ειδικα τα δικα μου, δεν εχω ουτε ειχα καμμια διαθεση να σου κανω καμμια επιθεση και μαλιστα το παραπανω σχολιο μου ειχε λαβή αυτα που εγραψες εσυ και ο γιωργος για να εκφραστω για το θεμα.Τιποτε περισσοτερο.
Τωρα προσωπικα εχω γνωρισει καποιους πρωταθλητες ειτε παγκοσμιους ειτε οχι και εχω ακουσει εξαιρετικες μπαρουφες απο τα χειλη τους αψογα τεκμηριωμενες που δεν επιδεχονται αμφισβητησης παρα μονο απο τους ιδιους μετα απο το καταλληλο χρονικο διαστημα οπου αυτοαναιρουνται με επιστημονικη διαδικασια. :lol:
Απο ταπεινους εξοπλισμους μπορει να πιει κανεις καφεδακι ακομα και καλυτερο απο μια la strada με εναν πρωταθλητη να την χειριζεται που στραβογ@#$σε την προηγουμενη......πιστεψε με :lol:
Η παρεμβαση μου εχει την επιθυμια να δηλωσω εντονα οτι δεν πρεπει να μασαμε και τοσο απο τιτλους και διακρισεις γιατι ετσι ειμαστε ακολουθοι και οχι ερευνητες.
Ωστοσο παντα πρεπει να μελεταμε αυτο που διαβασαμε και προσωπικα στο μετρο του δυνατου διαβασα αυτα τα λινκ που εδωσες τα οποια μονος μου δεν θα τα εβρισκα με τιποτε :lol:
Επιβεβαιωνω με τη σειρα μου οτι οποιος ειναι κοντα σε επαγελματικο εξοπλισμο συνεχως ,αποκτα αλλου ειδους εμπειριες εαν και εφοσον ειναι λατρης του αντικειμενου οπως ο ξερω γω μιας και δεν εχω ιδεα για το βιογραφικο του εκτος απο αυτα που ειπες τωρα εσυ :tooth: .
Λυπαμαι αλλα πρεπει να παω να φτιαξω μια la strada ep που αποφασισε πρωινιατικα να πει αλλου ειδους ιστοριες γιατι οι πρωταθλητες που την δουλευουν εμενα θα βαρανε.Δυστηχως εμεις οι τεχνικοι ειμαστε στα παρασκηνια συνεχως και απαξιωμενοι προκειμενου να κανουν τα παλληκαρια μας το υψηλου επιπεδου εργο τους. lol

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ. 2015, 02:56
από sporos123
Ο συγκεκριμενος,θεωρω οτι ειναι απο τους πιο καταρτισμενους και"μορφωμενους" μπαριστα.Εχω διαβασει αρθρα του και μπορω να πω οτι εχω μαθει πολλα.Σιγουρα το γεγονος οτι ειναι παγκοσμιος πρωταθλητης,δεν σημαινει οτι εχει το αλαθητο.Για παραδειγμα ,και ενω ο καφες σαν προοιον προχωραει,νεες τεχνικες,νεες ερευνες, αναιρουν τις παλιες,ο συγκεκριμενος ειπε-παραδεχτηκε οτι το nutation,που ο ιδιος χρησιμοποιησε ειναι κατι που δεν το προτεινει για διαφορους λογους.Για μενα προσωπικαμε γαλυτερη βαρυτητ εχουν τα λογια ανθρωπων που ειναι στον χωρο,ενα λογο παραπανω αν εχουν πετυχει και κατι, παντα μεσα απο φιλτραρισμα ομως και προσωπικη κριτικη σκεψη και πειραματισμο.

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ. 2015, 12:27
από Aftergr
Επειδή έχω γνωρίσει επαγγελματία μπαριστα σε specialty κατάστημα που δεν ήξερε τι είναι οι HX μηχανές, πολύ προσοχή σε ότι πληροφορία ακούμε, ειδικά στο ίντερνετ

Το ότι κάποιος βγήκε πρωταθλητής δεν σημαίνει ότι είναι super guru ή ότι μπορεί να μεταφέρει γνώση

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ. 2015, 14:17
από Barista
Εντάξει παιδιά για τον Perger έγραψε ο άνθρωπος και πέσατε να τον φάτε, δεν έγραψε για κάποιο barista που έχει κάνει ένα σεμινάριο και πουλάει μούρη έλεος...

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ. 2015, 16:14
από Aftergr
Εγώ γενικά έγραψα και όχι για τον συγκεκριμένο κύριο
Θα μπορούσα πάντως να γράψω εκατοντάδες σειρές για το τι αξία έχουν οι διαγωνισμοί και χωρίς P.R. και χρήματα είσαι καταδικασμένος να μένεις στην αφάνεια
Στην Ελλάδα πάντως έχω γνωρίσει ανθρώπους που είναι κατά την γνώμη μου οι καλύτεροι στο είδος τους αλλά δεν ασχολούνται με διαγωνισμούς γιατί σιχαίνονται ότι γίνεται


Το θέμα δοσολογία-όγκος εκχύλισης είναι τεράστιο, το σημαντικότερο και τέλος προσωπικό
Σε κάθε περίπτωση κριτής είναι το φλιτζάνι

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 06 Νοέμ. 2015, 23:02
από woodsman43
Barista έγραψε:Εντάξει παιδιά για τον Perger έγραψε ο άνθρωπος και πέσατε να τον φάτε, δεν έγραψε για κάποιο barista που έχει κάνει ένα σεμινάριο και πουλάει μούρη έλεος...

Κανεις δεν την επεσε σε κανεναν και ουτε πηγαμε να φαμε κανεναν.Μαλλον εσυ θες να φας εμας επειδη προφανως γραψαμε κατι που δεν συναδει για τον σεβασμο που τρεφεις στον εν λογω μπαριστα.
Η πολυ πιο λογικη και ψυχραιμη απαντηση του φιλου τολη μου εδειξε ξεκαθαρα οτι καταλαβε το πνευμα μου επειδη διαβασε προσεκτικα το ποστ μου πραγμα που μαλλον εσυ δεν εκανες και προσωπικα αυτη σου η αντιμετωπιση με στεναχωρει ειδικα επειδη σε ξερω και με ξερεις. :(

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Νοέμ. 2015, 01:37
από petridis nikos
Σεβαστά μέλη του φόρουμ, καλησπέρα.
Διάβασα όλη την διένεξη που έχει προηγηθεί των γραφομένων μου, και θάθελα να καταθέσω την άποψή μου, σε κάποια πράγματα που έχουν λεχθεί.
Κύριο αίτιο της διάνεξης είναι τα πατήματα του παγκόσμιου Αυστραλού πρωταθλητή, που εσείς θεωρείτε (προσωπικά δεν τον γνωρίζω), πως είναι σοβαρός επαγγελματίας και άνθρωπος του καφέ. Σεβαστά όλα. Προφανώς έχει η είχε υιοθετήσει αυτού του είδους (χορευτικό θάλεγα) πάτημα, διότι προφανώς ηταν βέβαιος πως γίνεται καλύτερη κατανομή των μικροκόκκων του καφέ καθώς και των fines.
Μπορούν να μας πουν οι baristas κάτι απλό?
α) αυτού του είδους το πάτημα ευνοεί κάθε είδους καφέ σε κάθε προφίλ ψησίματος καφέ? δηλαδή αν έχω έναν οποιοδήποτε καφέ μονοποικιλιακό, από οποιαδήποτε φάρμα, υψόμετρο, πλύσιμο, κ.λ.π, και τον ψήσω αυτόν τον καφέ με τέσσερα διαφορετικά προφίλ, θα πρέπει να τον πατήσω χορευτικά και θάχω-προσέξτε-την ίδια κατανομή μικροκόκκων και fines, σε σχέση με τα διαφορετικά προφίλ ψησίματος, με αποτέλεσμα και τον κορυφαίο εσπρέσσο?
β) Αν έχω ψήσει ένα blend από 4-5 διαφορετικούς καφέδες με την πιο προσιτή μέθοδο που είναι να ψήσω ξεχωριστά τον κάθε καφέ και μετά να μπλεντάρω, πιστεύετε πως όταν κόψω στον μύλο τον καφέ και κάνω ''χορευτικό'' πάτημα, η κατανομή των (διαφορετικών καφέδων)κόκκων θα έχουν καλύτερη κατανομή από ένα απλό ίσιο πάτημα με ένα καλό πατητήρι?
Εγραψα δυό απλές ερωτήσεις,έτσι για την συζήτηση.
Όσοι και-επιτρέψτε μου- όποιοι ασχολούνται πέραν των γνώσεων ενός barista, έχοντας εντρυφήσει στον πιο κορυφαίο κατ'εμέ τομέα του καφέ, που ακούει στο όνομα ΨΗΣΙΜΟ, θα μπορούν να κατανοήσουν (θέλω να πιστεύω), πως οι ιδέες περί χορευτικών πατημάτων, μπορεί να αποτελούν μια άποψη, αλλά ως εκεί. Και εξηγούμαι.
Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το ψήσιμο και γνωρίζουμε(ανάλογα με το πως έχουμε ψήσει έναν καφέ), αν και κατά πόσο είναι τραγανός, σκληρός, ελαιώδης, η μή ελαιώδης κ.λ.π ο μικροκόκκος, αυτή η γνώση είναι που θα μας οδηγήσει στο είδος του πατήματος που πρέπει να κάνουμε. Γι'αυτό επιζητούμε κορυφαίους ΜΥΛΟΥΣ. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Πως κτίζει την κατανομή των κόκκων κατά την άλεση, ο ΜΥΛΟΣ. Δείτε τον VERSALAB, ή αυτού του παράξενου τύπου!!, που λέγεται woodsman, τους μύλους τους, και πως κτίζουν κατά την άλεση τους κόκκους. Και αν δεν πάθετε ''ΙΛΑΡΑ'', ελάτε να μου πείτε!!. Οταν λοιπόν αντικρύζεις το αποτέλεσμα της άλεσης στο γκρούπ σου, ποια κουνηστά και ακούνητα πατήματα, και ποιός πρωταθλητής παγκόσμιος!! ό,τι πάτημα και αν κάνεις, θα εισπράξεις ένα τρελλό αποτέλεσμα.
Ξέρω πως ο εν λόγω κύριος (κατα woodsman μεριά εννοώ), θα τα βάλει μαζί μου, γιατί έγραψα γι'αυτόν. Είναι φίλος μου το ξέρετε. Ομως πάνω απ'όλα είναι η αλήθεια. Εχω μύλο του και ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω τι κάνει αυτό το κατασκεύασμα.
Κλείνοντας θέλω να πω, έτσι απλά. Γνωρίζουν κάποιοι,πως αυτή την στιγμή που γράφουμε, υπάρχουν κατασκευαστές home coffee machines, ΕΛΛΗΝΕΣ, που έχουν φτιάξει μηχανές που συναγωνίζονται στα ίσια, marzocco gs3?

Γενικη συζητηση για barista championship and tamping

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Νοέμ. 2015, 04:24
από sporos123
Ψιλο οφτοπικ βγηκαμε κυριοι.Τελος παντων,σιγουρα υπαρχουν αξιολογοι και διαβασμενοι-μορφωμενοι μπαριστι,που δεν εχουν την αναγνωρισημοτητα καποιων οι οποιοι συμμετεχουν και κερδιζουν διαγωνισμους.Για παραδειγμα,προσωπικα θεωρω "γκουρου¨" τον Scott Rao,ο οποιος εχει την δικη του πολυχρονη ιστορια στον χωρο,εχει γραψει εξαιρετικα βιβλια,τα οποια εχω την τυχη να εχω στη βιβλιοθηκη μου και να εχω διαβασει,αλλα αν δεν κανω σοβαρο λαθος,δεν εχει συμμετεχει σε διαγωνσιμους,ουτε ειναι πρωταθλητης.

Σιγουρα ολες οι πληροφοριες πρεπει να φιλτραρονται.Προσωπικα καουω,βλεπω και διαβαζω διαφορες γνωμες,τεχνικες,αλλες τις απορριπτω,αλλες τις χρησιμοποιω(στο μετρο του δυνατου φυσικα).Το παν ειναι να εχουμε την κριτικη ικανοτητα κια σκεψη.

Το σαιτ-μπλογκ του Περγκερ ειναι αξιολογο και περιλαμβανει και αρθρα του ιδιου σχετικα με την εκχυλιση μεσα απο εναν κατατοπιστιοκοτατο(κατ εμε) οδηγο,ο οποιος θεωρω δινει τροφη για μελετη και πειραματισμο.

Οσον αφορα την ερωτηση του φιλου,που ειναι και το θεμα του παρον τοπικ,γνωμη μου ειναι να βαλει περισσοτερα γραμμαρια. :|