από petridis nikos » 07 Νοέμ. 2015, 01:37
Σεβαστά μέλη του φόρουμ, καλησπέρα.
Διάβασα όλη την διένεξη που έχει προηγηθεί των γραφομένων μου, και θάθελα να καταθέσω την άποψή μου, σε κάποια πράγματα που έχουν λεχθεί.
Κύριο αίτιο της διάνεξης είναι τα πατήματα του παγκόσμιου Αυστραλού πρωταθλητή, που εσείς θεωρείτε (προσωπικά δεν τον γνωρίζω), πως είναι σοβαρός επαγγελματίας και άνθρωπος του καφέ. Σεβαστά όλα. Προφανώς έχει η είχε υιοθετήσει αυτού του είδους (χορευτικό θάλεγα) πάτημα, διότι προφανώς ηταν βέβαιος πως γίνεται καλύτερη κατανομή των μικροκόκκων του καφέ καθώς και των fines.
Μπορούν να μας πουν οι baristas κάτι απλό?
α) αυτού του είδους το πάτημα ευνοεί κάθε είδους καφέ σε κάθε προφίλ ψησίματος καφέ? δηλαδή αν έχω έναν οποιοδήποτε καφέ μονοποικιλιακό, από οποιαδήποτε φάρμα, υψόμετρο, πλύσιμο, κ.λ.π, και τον ψήσω αυτόν τον καφέ με τέσσερα διαφορετικά προφίλ, θα πρέπει να τον πατήσω χορευτικά και θάχω-προσέξτε-την ίδια κατανομή μικροκόκκων και fines, σε σχέση με τα διαφορετικά προφίλ ψησίματος, με αποτέλεσμα και τον κορυφαίο εσπρέσσο?
β) Αν έχω ψήσει ένα blend από 4-5 διαφορετικούς καφέδες με την πιο προσιτή μέθοδο που είναι να ψήσω ξεχωριστά τον κάθε καφέ και μετά να μπλεντάρω, πιστεύετε πως όταν κόψω στον μύλο τον καφέ και κάνω ''χορευτικό'' πάτημα, η κατανομή των (διαφορετικών καφέδων)κόκκων θα έχουν καλύτερη κατανομή από ένα απλό ίσιο πάτημα με ένα καλό πατητήρι?
Εγραψα δυό απλές ερωτήσεις,έτσι για την συζήτηση.
Όσοι και-επιτρέψτε μου- όποιοι ασχολούνται πέραν των γνώσεων ενός barista, έχοντας εντρυφήσει στον πιο κορυφαίο κατ'εμέ τομέα του καφέ, που ακούει στο όνομα ΨΗΣΙΜΟ, θα μπορούν να κατανοήσουν (θέλω να πιστεύω), πως οι ιδέες περί χορευτικών πατημάτων, μπορεί να αποτελούν μια άποψη, αλλά ως εκεί. Και εξηγούμαι.
Για όλους εμάς που ασχολούμαστε με το ψήσιμο και γνωρίζουμε(ανάλογα με το πως έχουμε ψήσει έναν καφέ), αν και κατά πόσο είναι τραγανός, σκληρός, ελαιώδης, η μή ελαιώδης κ.λ.π ο μικροκόκκος, αυτή η γνώση είναι που θα μας οδηγήσει στο είδος του πατήματος που πρέπει να κάνουμε. Γι'αυτό επιζητούμε κορυφαίους ΜΥΛΟΥΣ. Εκεί είναι το μεγάλο ζήτημα. Πως κτίζει την κατανομή των κόκκων κατά την άλεση, ο ΜΥΛΟΣ. Δείτε τον VERSALAB, ή αυτού του παράξενου τύπου!!, που λέγεται woodsman, τους μύλους τους, και πως κτίζουν κατά την άλεση τους κόκκους. Και αν δεν πάθετε ''ΙΛΑΡΑ'', ελάτε να μου πείτε!!. Οταν λοιπόν αντικρύζεις το αποτέλεσμα της άλεσης στο γκρούπ σου, ποια κουνηστά και ακούνητα πατήματα, και ποιός πρωταθλητής παγκόσμιος!! ό,τι πάτημα και αν κάνεις, θα εισπράξεις ένα τρελλό αποτέλεσμα.
Ξέρω πως ο εν λόγω κύριος (κατα woodsman μεριά εννοώ), θα τα βάλει μαζί μου, γιατί έγραψα γι'αυτόν. Είναι φίλος μου το ξέρετε. Ομως πάνω απ'όλα είναι η αλήθεια. Εχω μύλο του και ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω τι κάνει αυτό το κατασκεύασμα.
Κλείνοντας θέλω να πω, έτσι απλά. Γνωρίζουν κάποιοι,πως αυτή την στιγμή που γράφουμε, υπάρχουν κατασκευαστές home coffee machines, ΕΛΛΗΝΕΣ, που έχουν φτιάξει μηχανές που συναγωνίζονται στα ίσια, marzocco gs3?