Σελίδα 1 από 3

Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 15:27
από chrismyrts
Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ανεβάσω φώτο από τον εσπρέσο που εφτιαξα μετά την μετατροπή του pf μου και να ακούσω τις κριτικές σας.

Με 18 γρ καφέ (είναι ανοιχτός αρκετές μέρες) έβγαλα 60 περίπου ml (το σφηνάκι χωράει 65 ακριβώς). Έκανα tamping σε δύο δόσεις. Από το πάτημα του κουμπιού μέχρι και το κλείσιμο έκανε 30 ".

Η κρέμα του θεωρώ πως ήταν λίγη. Αρχικά στη ροή μου δεν είχα κρέμα. Η κρέμα αρχισε να έρχεται από τη μέση και μετά.

Αφού έφτιαξα τον εσπρέσο που παράθεσα πιο πάνω στις φώτο, ήμουν αισιόδοξος και πίστευα ότι ήμουν σε καλό δρόμο. Οι επόμενοι 2 καφέδες ήταν χωρίς καιμάκι.

Πίστευα ότι φταίει ο καφές. Κυριακή, προχθες, πήγα στο taf για να πάρω καφέ αλλά ήταν κλειστό. Πήρα έναν lavazza rosa από supermarket για δοκιμή. Ήξερα ότι δεν θα πιω καφέ της προκοπής αλλά ήθελα να δοκιμάσω αν θα κάνει καιμάκι. ΜΑΠΑ! Τίποτα από κρέμα! Μαύρο ζουμί βγήκε!

Σήμερα πέρασα από taf και πήρα rosebud και έναν από Κολομβία που μου πρότειναν τα παιδιά εκεί. Ενω περίμενα πολλή κρέμα, τελικά πήρα ενα πολύ λεπτό στρώμα που διαλύθηκε γρήγορα. Από γεύση ήταν πολύ καλοί οι καφέδες, ίσως λίγο περισσότερη οξύτητα είχαν από ότι περίμενα.

Τι μπορεί να κάνω λάθος?

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 15:50
από dim_cafe
φιλε θεωρώ οτι σου λείπει ο μύλος, αυτο το πολυπόθητο μηχάνημα που σου απογειώνει την γεύση. Καλά με lavazza χονδροαλεσμένο πριν απο μήνες μην περιμένεις προκοπή, τα παιδιά στην ταφ σου έδωσαν καφέ φρέσκο όμως αν δεν έχεις μύλο να τον αλέσεις εκείνη τη στιγμή δεν θα πάρεις το αποτέλεσμα που πρέπει.

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 16:15
από woodsman43
Χαμηλη θερμοκρασια,σαβουρα μπαγιατικος καφες,πατημα σε δυο δοσεις,χωρις μυλο,προαλεσμενος καφες,chanelling,πολυ ποσοτητα στο φλυτζανι.....ουφφφφ.Διαλεξε και παρε ή μαλλον παρτα ολα αυτα και αρχισε να διορθωνεις παραμετρους.
Το κλου της υποθεσης ποιο θα ηταν ξερεις;Να ρωτησεις πως μετρανε την θερμοκρασια μπας και φταιει αυτο :lol:
Παντως και μονο οτι διαπιστωνεις πως κατι δεν παει καλα μαζι με την μετατροπη του pf αυτο σημαινει οτι εισαι σε καλο δρομο.
Συμφωνω με τον προλαλησαντα περι του μυλου.Εχει μαλιασει η γλωσσα μας εεεε το πληκτρολογιο ηθελα να πω οτι χωρις μυλο καφες δεν βγαινει.
Καλη φωτιση φιλε μου και υπομονη.:coffee:

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 16:51
από chrismyrts
Προσπαθώντας να αποκλείσω λάθη κάνω τις παρακάτω σκεψεις:
1. Μύλο δεν έχω (θα πάρω σύντομα), αλλά ο καφές ήταν φρεσκοκομμένος από TAF.
2. Ποσότητα καφέ νομίζω έβαλα στα σωστά όρια (περίπου 18 γρ)

Ερωτήσεις τώρα:
1. Tamping δεν πρέπει σε δύο δόσεις; Θεώρησα ότι θα γίνει πιο σωστή κατανομή καφέ.
2. Πρέπει να έχω εκχύλιση 25 ml σε 25"; Αυτό το πετυχαίνω με περισσότερο καφέ ή καλύτερο πάτημα ή πιο ψιλοκομμένο καφε. Σωστά;
3. Μπορεί να χρειάζεται αφαλάτωση;

Θερμοκρασία εκχύλισης δεν ξέρω πως μετράνε, είναι αλήθεια. Ενδεικτική θερμοκρασία του espresso μπορώ να έχω; Ξέρω ότι είναι μπακάλικο μέτρημα αλλά αν η εκχύλιση γίνεται στους 93 βαθμούς στο φυτζάνι τι παίρνω περίπου;

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 17:35
από woodsman43
Ο καφες οξυδωνεται μετα απο μιση ωρα αλεσμενος χανει αρωματα και στοιχεια ταχυτατα ειδικα οι light roast specialty καφεδες.
Κατανομη δεν γινεται με το πατημα αλλα με αλλους τροπους.
Η θερμοκρασια ειναι υποκειμενικο θεμα και τελευταιο ζητουμενο στην περιπτωση σου.
30 δευτερα εκχυλιση 18 γρ στο καλαθακι προσωπικα ειναι το μινιμουμ για μενα για 18 γραμμαρια ροφηματος.Προσεξε ΟΧΙ ml αλλα γραμμαρια.
Επισης αγνοω κατα ποσο ειναι πετυχημενη η μετατροπη του pf σου.Τι καλαθακι χρησιμοποιεις;

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 18:11
από zoubas74
Μπορείς να ανεβάσεις καμιά φωτο από το pf την μετατροπή που λες;
Έχει την ίδια ο κουμπάρος μου και θέλει να του το αλλάξω γτ αυτό που έχει είναι πολύ μεγάλη κουμουτσα!
Το άνοιξα μια φορά να το καθαρίσω και ήταν κάπως περίπλοκο...με κάτι ελατήρια λεπτά και...δεν το ξανά ανοίγω!
Επίσης έχει και κάποιο preifusion στην αρχή που στον κουμπάρο μου από το βουλωμα που έχει το πετάει από την ντουζιέρα σαν υδροκοπη!
Αν κι εσένα είναι έτσι και δεν έχεις ομαλή ροή έχεις definitely channelling!

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 12 Ιαν. 2016, 21:44
από chrismyrts
woodsman43 έγραψε:Ο καφες οξυδωνεται μετα απο μιση ωρα αλεσμενος χανει αρωματα και στοιχεια ταχυτατα ειδικα οι light roast specialty καφεδες.
Κατανομη δεν γινεται με το πατημα αλλα με αλλους τροπους.
Η θερμοκρασια ειναι υποκειμενικο θεμα και τελευταιο ζητουμενο στην περιπτωση σου.
30 δευτερα εκχυλιση 18 γρ στο καλαθακι προσωπικα ειναι το μινιμουμ για μενα για 18 γραμμαρια ροφηματος.Προσεξε ΟΧΙ ml αλλα γραμμαρια.
Επισης αγνοω κατα ποσο ειναι πετυχημενη η μετατροπη του pf σου.Τι καλαθακι χρησιμοποιεις;


Τι μπορεί να έχει πάει λάθος στην μετατροπή; Ξεβίδωσα το portafilter, αφαίρεσα τον πλαστικό μηχανισμό με το ελατήριο και το μαύρο πλαστικο που υπάρχει κάτω από το καλαθάκι και το ξαναβίδωσα.

Στις φώτο μπορείς να δεις τα εξαρτήματα που αφαίρεσα αλλά και το καλαθάκι.

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιαν. 2016, 00:18
από zoubas74
Αν είναι το μανε basket 18gr είναι πολλά νομίζω!
Εγώ είχα βάλει 16 illy που είχε και με δυσκολία κούμπωσε δοκίμασε πιο λίγα 16 και κάτω.
Αυτό το pf είναι σχεδιασμένο για να βγάζει κρέμα στον καφέ το basket είναι μεν non pressurised αλλά όλα αυτά τα κλαπατσιμπανα που έχει είναι εκεί γι αυτόν τον σκοπό.
Έχεις αφαιρέσει τα πάντα από κάτω; δεν έχει τπτ;

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιαν. 2016, 01:25
από woodsman43
Συμφωνω κι εγω με αυτο.Αν και δεν εχω ασχοληθει με τετοιες μοντες και πολυ ιδιαιτερα ,αυτο που ξερω ειναι ,οτι αυτα τα καλαθακια εχουν τετοιου ειδους τρυπες που δουλευουν μονο σαν presurized καλα(τροπος του λεγειν).Πιστευω πως χρειαζεσαι καποιο αλλο καλαθακι ελευθερου τυπου ....κανονικο δηλαδη και δυστηχως δεν ξερω που μπορεις να το βρεις.Ισως μια ερωτηση στην eurogat να μην εβλαπτε.
Ολα τα παραπανω με επιφυλαξη μιας και οπως ειπα ουτε το κατεχω το αντικειμενο ουτε και θελω να το μαθω :lol:

Re: Gaggia carezza deluxe - espresso με non-pressurised pf

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Ιαν. 2016, 10:24
από chrismyrts
Με 18 γρ το portafilter κουμπώνει καλά. Δεν βρίσκει ο καφές καθόλου, δεν χαλάει το στρώσιμο όταν ξεκουμπώνω το portafilter.

Τα χλαπατσιμπανα τα έχω αφαιρέσει! Το μόνο που δοκίμασα είναι να βάλω το μαύρο πλαστικό, το οποίο δεν επηρεάζει την πίεση. Το εβαλα απλώς και μόνο για να έχω καλύτερη ροή στην έξοδο του καφε.

Χθες έβγαλα ένα αρκετά καλό εσπρεσάκι. 30 ml από 18 γρ καφέ. Βλακεία μου που δεν πήρα χρόνο!