Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 03 Απρ. 2016, 14:54

Kαργα chanelling και μαλλον και προβλημα θερμοκρασιας υπαρχει.Το chanelling εχει καμμια εικοσαρια λογους που υπαρχει και η θερμοκρασια αλλους τοσους.Ξεκινας να αποκλειεις.Ξεκινα με την θερμοκρασια.Μικρο φλας και να βραζει το νερο.40 δευτερα τουλαχιστον εκχυλιση με ratio 1/1 και βλεπουμε.Γραμμαρια μεσα στο καλαθακι οσα χωραει ισα ισα να ακουμπαει στην ντουζιερα.Αν εχεις σιτα ims βγαλτη και βαλε τη μαμα.Αυτα προς το παρον τα οποια αποτελουν προσωπικες αποψεις και οχι εξακριβωμενη θεωρια. ;)
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2175
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό simi » 03 Απρ. 2016, 15:04

Δημητρη,
Σιτα IMS την εχω βγαλει πριν απο καιρο γιαυτο τον λογο, το ειχαμε συζητησει στο αναλογο thread και ειχα πει οτι αυτες οι σιτες ειναι πολυ χαλια.
Φλας κανω πολυ μικρο, ισα που βγαζω μισο φλιντζανακι νερο, παρατηρησα οτι η μηχανη μου δεν δεν θελει μεγαλο φλας και αν ειναι να κανω 2-3 καφεδακια το ενα πισω απο το αλλο δεν χρειαζοται να κανω καθολου φλας.
Καφε στο καλαθακι βαζω τοσο οσο να ακουμπαει στη ντουζιερα.
Θα δοκιμασω τα αλλα που ειπες, να κοψω ποιο ψιλα ετσι ωστε να ανεβασω τον χρονο στην εκχυλιση με 40" και 1/1.

θα επανελθω, χαιρομαι παντως που δεν μου ειπατε για τεχνικο προβλημα.
Άβαταρ μέλους
simi
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 28 Νοέμ. 2014, 16:42
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ξανθη
Μηχανη: Nouva Simonelli
2η μηχανη: tAlΩs
Μυλος: tAlΩs
2ος Μυλος: mazzer super jolly
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Το ψάχνω ακόμα.

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 03 Απρ. 2016, 16:03

Εχεις καταρρευση ολης της εκχυλισης απο την περιφερεια (βλεπεις το δακτυλιο που εμφανιζεται πρωτα στη περιφερεια) με εντονο challening μπροστα σου στις 6 ωρα, ανακατεψε τον αλεσμενο καφε πριν το βαλεις στο καλαθακι ή μεσα σ αυτο και σπρωξε καφε προς την περιφερεια απο το κεντρο του καλαθιου, ισως να ναι και λιγο πιο ψιλο το κοψιμο σου και σε συνδυασμο με την οχι καλη κατανομη να χεις το side channeling.
Και τελος δε μας ειπες με τι καφε ειναι οι εκχυλισεις σου, αλλες εκχυλισεις το μοκκα blend, αλλες οι washed αιθιοπιες του, ετσι για ενημερωση :D
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 03 Απρ. 2016, 16:07

1:1 :new_shocked: εσεις ειστε χειροτεροι και απο μενα σωστα junkie :2funny:

Βρε τι παθαμε με τις ims σιτες, μαυρες γατες :tooth:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό simi » 03 Απρ. 2016, 16:40

Το συγκεκριμένο βιντεακι ήταν με Mokka blend, τον αλεσμένο καφέ τον ανακατεύω πολύ καλά αλλά φαίνεται δεν φθάνει.
Άβαταρ μέλους
simi
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 28 Νοέμ. 2014, 16:42
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ξανθη
Μηχανη: Nouva Simonelli
2η μηχανη: tAlΩs
Μυλος: tAlΩs
2ος Μυλος: mazzer super jolly
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Το ψάχνω ακόμα.

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 03 Απρ. 2016, 17:00

Δες τη κατανομη σου καλυτερα, αυτο που σου πα πριν βγαλε απο το κεντρο προς τις ακρες.
Με μοκκα μπλεντ αν πας σε πολυ σφιχτες εκχυλισεις θα χεις εντονα γευστικα στοιχεια υπερεκχυλισης στο αποτελεσμα σου, μονο οι αιθιοπιες (βασικα ολοι οι μονοποικιλιακοι του) αντεχουν-θελουν σφιχτες και μεγαλες εκχυλισεις γιατι ειναι λαιτ ψημενες.
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό simi » 03 Απρ. 2016, 17:05

θα το πιασω ολο το θεμα απο την αρχη γιατι ενω ολα πηγαιναν καλα τον 1 χρονο το τελευταιο εξαμηνο κατι "εχασα" στην πορεια, θα ξεκινησω απο την κατανομη ...... παλι διαβασμα εχει......
Άβαταρ μέλους
simi
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 28 Νοέμ. 2014, 16:42
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ξανθη
Μηχανη: Nouva Simonelli
2η μηχανη: tAlΩs
Μυλος: tAlΩs
2ος Μυλος: mazzer super jolly
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Το ψάχνω ακόμα.

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Edesso » 03 Απρ. 2016, 17:11

πριν 6 μηνες δεν ειπες οτι αλλαξες μαχαιρια??? :think:
espresso junkie...
Άβαταρ μέλους
Edesso
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 580
Εγγραφή: 14 Φεβ. 2014, 17:24
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Έδεσσα
Μηχανη: Espresso Baby DIY
2η μηχανη: V60/Bonavita
Μυλος: Compak K10
2ος Μυλος: porlex more steps
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: cup10 mokka

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό simi » 03 Απρ. 2016, 17:23

Ναι τοτε περιπου αρχισε να εμφανιζεται το προβλημα αλλα ξανα εβαλα τα παλια και εχω το ιδιο προβλημα γιαυτο ρωτησα πως γινεται το καλιμπραρισμα μηπως και δεν τα εβαλα καλα.

Δεν νομιζω να ειναι απο τα μαχαιρια γιατι τα παλια ηταν σε μαυρο χαλι και ειχα μεγαλο σβολιασμα και εκει ανεπτυξα την πατεντα που θα δειτε στο παρακατω βιντεακι οπου ετσι δεν χανονταν καφες και ετσι ανακατευα τον καφε μεσα στο καλαθακι.

https://youtu.be/2ZxEdNIvQYA

Ξεχασα να πως το κιτρινο πλαστικο ειναι απο πασχαλιατικο σοκολατενιο αβγο που το εκοψα.
Άβαταρ μέλους
simi
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 259
Εγγραφή: 28 Νοέμ. 2014, 16:42
Τοποθεσία: ΞΑΝΘΗ
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ξανθη
Μηχανη: Nouva Simonelli
2η μηχανη: tAlΩs
Μυλος: tAlΩs
2ος Μυλος: mazzer super jolly
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Το ψάχνω ακόμα.

Re: Τρεμοπεγμα στην εκχυλιση

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό panoss » 03 Απρ. 2016, 20:15

εγω εχω να πω πως αυτο το τρεμοπαιγμα στην εκχύλιση ειναι απο λαθος γραμμαρια στο καλαθακι.
συμβουλευτικα. :roll:
κανε δοκιμες με περισσοτερα γραμμαρια κ πιο σωστο κοψιμο (μαλλον πιο ψιλο)
δεν χρειαζεται για μενα να πας σε εκχυλιση 1/1..δεν πρεπει να ειναι αυτο το προβλημα σου.
κ η αλλη πιθανοτητα που δινω ειναι να ειναι οντως θεματακι με την αλεση. αλλα δεν δινω μεγαλες πιθανοτητες.

Υ.Γ. βλεπω επισης οτι εχεις γρηγορο blonding ο καφες βγαινει νερο στα 16" :think:
Εντονοτατο channeling λογω λιγης ποσοτητας καφε και ειμαι σιγουρος οτι το πακ σου κραταει νερο κ ειναι υγρο.
Ειναι ετσι;;
Άβαταρ μέλους
panoss
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 297
Εγγραφή: 24 Μαρ. 2014, 23:02
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Πάτρα
Μηχανη: Rocket r58 V2
2η μηχανη: Gaggia Baby Twin Mod
Μυλος: Mazzer Major Doser
2ος Μυλος: Ascaso iSteel mini 2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Taf, Tailor Made

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη