Rallakias έγραψε:Αρχικά να πω οτι άλλο το ''εμένα έτσι μου αρέσει'' και άλλο το ''είναι σωστά εκχυλισμένο''.Το ενα δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το άλλο.
Κατα δεύτερον επαναλαμβάνω οτι για να εκχυλιστεί ενας καφές σωστά σε brew ratio 1:1 ,θα πρέπει να συντρέχουν διάφορες προυποθέσεις κυρίως τεχνικές όπως εξοπλισμός και κατάλληλο ψήσιμο του κόκκου (αν βοηθάει ο συγκεκριμένος καφές).Το αν υπάρχει ορισμός της ''σωστής'' εκχύλισης και ποιός ειναι αυτός , είναι ενα θέμα άλλης συζήτησης!
Για άλλους το ristretto σημαινει υποεχκύλιση και το lungo υπερεκχύλιση,ενώ για άλλους όχι.Πες μου αν ζητήσεις σε καφετέρια εναν stretto ή εναν lungo θα αλλάξουν ρύθμιση στο μύλο τους ή όπως είναι η ρύθμιση απλά θα μακρύνουν ή θα κοντύνουν την εκχύλιση?Αυτό το δεύτερο δεν ειναι ο ορισμός της υπο/υπερεκχύλισης?
Γενικά συμφωνώ οτι ristretto δεν σημαίνει αναγκαστικά και υποεκχύλιση αλλα το πιθανότερο για κάποιον άπειρο είναι να τον οδηγήσει σε υποεκχύλιση*.Το αν θα του αρέσει το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση.Περι ορέξεως ουδείς λόγος!
Για την καφείνη όντως έχει λιγότερη αλλα δεν καταλαβα πώς ταιριάζει στο θέμα μας.
*Yields of under 18% are "under-extracted", specifically "under-developed" – desirable components have not been sufficiently extracted – and "unbalanced", specifically sour, because acids are extracted early, while balancing sugars (sweetness) and bitter components are extracted later.
Επιστροφή στο Για τον Espresso
Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη