Σελίδα 1 από 3

Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 12:39
από konmax
Πριν ένα χρόνο το προτεινόμενο, στο φόρουμ έστω, ratio ήταν 1/3, μετά έπεσε στο 1/2 και τώρα βλέπω μια τάση για 1/1 ?
Γενικότερα όταν διάβαζα για 20 γραμμάρια αλεσμένου καφέ πρέπει να εκχυλίσουμε 60γρ ροφήματος σε 30 sec, στο ΤAF μου πρότειναν 40-45 για τα ίδια γραμμάρια στον ίδιο χρόνο (και παραπάνω ανάλογα τον καφέ)
Ξεκίνησα τη σταδιοδρομία μου στον καφέ με εκχυλίσεις σε αυτό το ratio . Πριν απο 2 μήνες πάλι στο ΤΑF το παιδί που ήταν εκεί μου πρότεινε να κάνω εκχύλιση 20-25 γρ. ροφήματος με 20 γραμμάρια αλεσμένου καφέ και έχω δει και στο φόρουμ μας να προτείνεται σε χρήστες το ίδιο ratio.

Με αυτό το δεδομένο, και έχοντας δοκιμάσει και μπορώ να πω ότι μου άρεσε αρκετά, αυτό το ratio εκχύλισης θέλω να ρωτήσω ποια είναι η άποψη σας επι του θέματος.

Y.Γ. Άμα θέλουμε 40 γραμμάρια για να πιούμε 3 γουλιές καφέ ακριβαίνει πολύ το πράγμα!

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 13:27
από Barista
Ο καθένας νομίζω κινείται ανάλογα με το γούστο του. Εγώ χρησιμοποιώ 21 γραμμάρια αλεσμένο και παίρνω ρόφημα συνήθως 35-36.
Υπάρχουν φορές φυσικά που αυτό θα αλλάξει και προς τα πάνω και προς τα κάτω, αλλά γενικά εκεί παίζω.

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 15:45
από mymenhir1971
Περι ορεξεως,κολοκυθοπιτα...1:1 ή 1:1,2 για τα δικα μου γουστα.Σε light roast καφεδες όπως αυτοι από mokka φτανω 1:2,με 20 συν gr στο καλαθι.

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 16:27
από Aftergr
Φυσικά λάτρης του 1:1 και εγώ, μόνο έτσι ο καφές θα έχει φουλ σώμα, σωστή οξύτητα, γεμάτη γεύση και μακριά και γλυκιά επίγευση
Κάποιοι καφέδες δε, θέλουν και λιγότερο από 1:1 για να δώσουν το ίδιο mouthfeel, πχ 19.5γραμμάρια καφέ-->16γρ εισοδήματος

Αυτή είναι η γνώμη μου για όσους αγαπούν τους ριστρετο, τώρα γιατί κάποιοι επιμένουν να προτεινουν 1:2 ενώ στους πελάτες τους προσφέρουν 1:1, άγνωστο, μάλλον φοβούνται μην τους κλέψουν την τέχνη....

Υγ για τα 60 εννοούσαν ml, για τα 40-45 επίσης, τα οποία ισοδυναμούν περίπου στα 20-25gr

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 20:32
από Gataros
Νομίζω εξαρτάται και από την εικόνα της εκχύλισης όταν χρησιμοποιώ γυμνό pf, αν αρχίσει και ξανθαινει η εκχυλιση, τότε μετά από λίγο σταματω.

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 27 Απρ. 2016, 20:44
από Aftergr
Και όμως δεν λέει πάντα την αλήθεια η οπτική πλευρά, άλλοι καφεδες ξανθαινουν στα 12γρ και άλλοι στα 18γρ πχ

το σωστό είναι η αναλογία, μπορεί να βλέπεις τον καφέ να πέφτει σαν νερό και ομως έτσι να θέλει ο καφές

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Απρ. 2016, 09:34
από mymenhir1971
+1...//οι Αιθιοποιες απο mokka δεν δινουν καλες εκχυλησεις οπτικα

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Απρ. 2016, 09:46
από Edesso
... ομως ειναι σωστο μαναβικο :lol:
+1 στο ψησιμο του mokka και στους καφεδες του moplaco :Yeah:

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιαν. 2017, 18:54
από Spiderdim
Μου κανει εντυπωση που μετρατε σε διπλο pf και οχι σε μονο... Εγω με 8γρ καφε παιρνω 20 γρ εσπρεσσο.

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Ιαν. 2017, 20:14
από xristospet21
Εγω με 19 - 20γρ καφε, παιρνω 20γρ espresso :tooth: