Σελίδα 3 από 3

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιαν. 2017, 00:54
από Edesso
Να σαι καλα φιλος, καλη συνεχεια και πετυχημενες δοκιμες...

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιαν. 2017, 10:00
από G.F.
Όπως έχει εξηγηθεί εδώ και αναλυθεί στο forum 1:1 ratio δίνει πολύ καλά αποτελέσματα σε ristretto αλλά και σε espresso (ακόμα και αν είναι Full city + ψημένος) για την ακρίβεια θεωρώ ότι αν παραψηθεί... ο καφές είναι μονόδρομος η αναλογία να είναι 1:1 για να μην παίρνεις πικράδα (δεν αγγίζω το θέμα της πίεσης και του pressure profile) και να μην πετάξεις τον καφέ ή αναγκαστείς να τον πιεις καπουτσίνο.

Υπάρχουν πολλοί που υποστηρίζουν ότι η αναλογία για espresso δίνει καλύτερα αποτελέσματα στο 1:3 (περισσότερο balanced η γεύση).

Εγώ πιστεύω ότι έχει να κάνει με το είδος του καφέ, την κατανομή, το κόψιμο, το ψήσιμο, την ποσότητα, θερμοκρασία και ακόμα και το καλαθάκι για να τα λέμε τα πράγματα με το όνομα τους!!!

Επίσης καλοί οι παράμετροι κλπ αλλά το θέμα είναι να έχεις ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ σε αυτό που πίνεις αν το έχεις και το ευχαριστιέσαι όλα τα άλλα...

Έχω πάρει φανταστικά φλιτζάνια με εκχυλίσεις > 1.3 min!! Τον έστυψα στην κυριολεξία τον καφέ και έβγαλε παπάδες...

Προχτές ήπια καφέ Αιθιοπία που έφερε φίλος και με εκχύλιση περίπου στα 45sec και με έκανε να θέλω πάλι κωνικό. Τα αρώματα που πήρα ήταν εκπληκτικά (καμία σχέση με ξινίλα και οξύτητα). Ο καλός μου φίλος είπε μια ατάκα απίστευτη... ¨Μυρίζει Γυναίκα... Έκλεισα για σήμερα όχι άλλον καφέ."

Ξέχασα να σας αναφέρω ότι έφερε μαζί και τον μύλο του... ;)

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 24 Ιαν. 2017, 10:10
από Aftergr
Μία οδηγία που μπορώ να δώσω για τις αναλογίες, είναι η εξής

Για τους λάτρες των ριστρετι, μπορεί η εκχυλιση να γίνει πολύ αργή, στην περίπτωση όμως που πάμε σε μεγάλες αναλογίες, >1:2, καλό θα ήταν η εκχυλιση να γίνει πιο γρήγορη, αλλιώς θα πικρισει πολύ

Φυσικά χρειάζονται δοκιμές, κάθε καφές θέλει τα δικά του, αλλά ας το έχετε στο νου σαν οδηγό

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Αύγ. 2017, 21:44
από xristospet21
Rallakias έγραψε:Αρχικά να πω οτι άλλο το ''εμένα έτσι μου αρέσει'' και άλλο το ''είναι σωστά εκχυλισμένο''.Το ενα δεν συνεπάγεται αναγκαστικά και το άλλο.
Κατα δεύτερον επαναλαμβάνω οτι για να εκχυλιστεί ενας καφές σωστά σε brew ratio 1:1 ,θα πρέπει να συντρέχουν διάφορες προυποθέσεις κυρίως τεχνικές όπως εξοπλισμός και κατάλληλο ψήσιμο του κόκκου (αν βοηθάει ο συγκεκριμένος καφές).Το αν υπάρχει ορισμός της ''σωστής'' εκχύλισης και ποιός ειναι αυτός , είναι ενα θέμα άλλης συζήτησης!
Για άλλους το ristretto σημαινει υποεχκύλιση και το lungo υπερεκχύλιση,ενώ για άλλους όχι.Πες μου αν ζητήσεις σε καφετέρια εναν stretto ή εναν lungo θα αλλάξουν ρύθμιση στο μύλο τους ή όπως είναι η ρύθμιση απλά θα μακρύνουν ή θα κοντύνουν την εκχύλιση?Αυτό το δεύτερο δεν ειναι ο ορισμός της υπο/υπερεκχύλισης?
Γενικά συμφωνώ οτι ristretto δεν σημαίνει αναγκαστικά και υποεκχύλιση αλλα το πιθανότερο για κάποιον άπειρο είναι να τον οδηγήσει σε υποεκχύλιση*.Το αν θα του αρέσει το αποτέλεσμα είναι κάτι που δεν χωράει συζήτηση.Περι ορέξεως ουδείς λόγος!
Για την καφείνη όντως έχει λιγότερη αλλα δεν καταλαβα πώς ταιριάζει στο θέμα μας.


*Yields of under 18% are "under-extracted", specifically "under-developed" – desirable components have not been sufficiently extracted – and "unbalanced", specifically sour, because acids are extracted early, while balancing sugars (sweetness) and bitter components are extracted later.


Συνεχιζουμε την συζητηση εδω καλυτερα, μην ειμαστε off topic.

Μια εκχυλιση ristetto, γιατι να μην ειναι σωστη? Σωστη εκχυλιση ειναι μονο το 1/2? Δηλαδη καθαρα espresso?
Aν σε καποιους απο εμας, μας αρεσει το ristretto, γιατι δεν ειναι " σωστα εκχυλισμενο" ?
Διαφωνω. Αποψη μου ειναι οτι ενας ristretto, ειναι μια σωστη εκχυλιση.
Φυσικα ristretto εννοω, οτι μειωνονται μονο τα γραμμαρια ροφηματος, οχι ο χρονος εκχυλισης, μην γινει κανα μπερδεμα.
Αν δεις στη σελιδα της taf,στα νεα της taf, περσυ νομιζω, βγηκε 2η σε διαγωνισμο καφε και ο καφες ηταν με 20γρ καφε και ροφημα 35ml!!! ml οχι γραμμαρια, αρα δεν μπορει να μην ηταν "σωστα εκχυλισμενος"
Το τι κανουν ολοι επαγγελματιες δεν μπορω να γνωριζω, καποιοι προφανως θα κανουν αυτο που λες, καποιοι αλλοι θα παιξουν με τον μυλο και θα σου σερβιρουν κανονικο ristretto, αλλα εδω λεμε για εμας, τι κανουμε σπιτι μας.
H καφεϊνη παει στο περισσοτερη καφεϊνη, περισσοτερη πικρα (?) (με ερωτιματικο)
Σιγουρα καποιοι καφεδες ταιριαζουν περισσοτερο σε ristretto, καποιοι οχι και τοσο, το αναφερα και γω αυτο και σιγουρα ειναι και θεμα προσωπικου γουστου.

Re: Brew Ratio - Γρ. αλεσμένου καφέ/Γρ. ροφήματος

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Αύγ. 2017, 22:31
από xristospet21
Eπισης αν δεν ειναι σωστα εκχυλισμενος ενας καφες, δεν θα σου αρεσει κιολας, θα σου βγαζει γευστικα "προβληματα".
Αυτα μαζι πανε.