Σελίδα 1 από 2

Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Αύγ. 2016, 20:29
από Minotakis
Γειά σας,

ξέρω πως αυτό που ρωτάω έχει απαντηθεί και σχολιαστεί πολλές φορές αλλά θα ήθελα μια επιβεβαίωση/συμβουλή..

Καταρχάς χρησιμοποιώ γαλατιέρα των 500 ml και θερμόμετρο Eurogat.

Ενώ είχα πετύχει μια ωραία γεύση στον καπουτσίνο μου, ξαφνικά το έχασα και τον κάνω σχετιά πικρό...προφανώς δεν πετυχαίνω τη σωστή θερμοκρασία στο αφρόγαλα ώστε να βγάλει τη γευση που θέλω.

Τελικά ποιές είναι οι σωστές θερμοκρασίες??
Κλείνω τον ατμό στους 45 - 50 βαθμούς Κελσίου, μήπως είναι νωρίς?
Σε κάποια sites διάβασα πως η ιδανική τελική θερμοκρασία είναι οι 60 - 65 βαθμοί Κελσίου ώστε το αφρόγαλα να βγάλει τη σωστή γεύση (όπως επίσης πως βυθίζουμε το ακροφύσιο στους 40 βαθμούς Κελσίου), ισχύει?

Σας ευχαριστώ!

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Αύγ. 2016, 21:19
από woodsman43
Το γαλα ανεβαζει αλλους 10 βαθμους απο μονο του οποτε αν το σταματησεις στους 40 θα φτασει πενηντα.Στο περιπου παντα αυτα.Ειναι και θεμα γαλακτος η γευση παντως.Απο οσο ξερω γυρω στους 65 τελικη ειναι καλα.Δεν πρεπει να σου μυρισει το γαλα καθολου.
Εμπειρικο ειναι το θεμα περισσοτερο παρα θεμα κανονων.Φανταζομαι πως παιρνεις με φουλ λιπαρα εννοειται.

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 13 Αύγ. 2016, 21:25
από Minotakis
Πάντως δε μου ανεβάζει θερμοκρασία αφού κλείσω τον ατμό, τουλάχιστον έτσι δείχνει το θερμόμετρο (το αφήνω μέσα στο γάλα για να δω πόσο ανεβαίνει η θερμοκρασία μέτα το κλείσιμο του ατμού).
Χρησιμοποιώ Νουνού family με 3,6%λιπαρά.

Οπότε δοκιμάζω τους 65 βαθμούς Κελσίου...
Thanks!

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 18 Αύγ. 2016, 20:21
από Minotakis
Λοιπόν...
έχω δοκιμάσει πάρα πολλά πράγματα αλλά δεν έχω ακόμη το αποτέλεσμα που θα ήθελα (ή τουλάχιστον το αποτέλεσμα που είχα μία ή δύο φορές παλιότερα, κατά λάθος προφανώς... και πριν γράψω στο blog) δηλαδή ένα ωραίο - γλυκό γάλα στον καπουτσίνο.
Δοκίμασα διάφορες θερμοκρασίες (όλες κάτω από τους 65 βαθμούς Κελσίου), προθέρμανα το φλυτζάνι, έκανα πρώτα τον καφέ και μετά το γάλα (έχει μονό boiler η εσπρεσσιέρα), ακολούθησα τις οδηγίες για την παρασκευή αφρόγαλου (πρώτη θέση μέχρι τους 40, δεύτερη μέχρι τους 50 και βαθύτερη μέχρι τους 60 ή 65), η αρχική θερμοκρασία του γάλακτος έιναι 5 έως 10.
Τι είναι αυτό που εμποδίζει το γάλα να γίνει γλυκό?
Μήπως να κάνω λιγότερο αφρό και να έχω το ακροφύσιο περισσότερη ώρα σε βαθύτερες θέσεις?
Ο καφές, ως εσπρέσσο, διατηρεί τη γεύση του όπως πάντα, δεν είναι ιδιαίτερα πικρός ώστε να δικαιολογεί τον πικρό καπουτσίνο.

Τι άλλο να κάνω????

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 12:50
από woodsman43
Επειδη οπως συνηθως σε αυτες τις περιπτωσεις που ολα τα κανουμε οπως πρωτα και ειμαστε ακριβως οπως πρωτα αλλα ως δια μαγειας δεν βγαινει πια το ιδιο αποτελεσμα και το προβλημα μας αγγιζει τα ορια του μεταφυσικου, (πραγμα που σε αυτο το θεμα μαλλον το φορουμ δεν μπορει να βοηθησει) θα προτεινω καποια βηματα που εμενα τουλαχιστον με βοηθανε.
Τα παρακατω βηματα προτεινονται μονο στην περιπτωση που εχουμε εξαντλησει τα ορια ειλικρινιας με τον εαυτο μας και ειμαστε καλα απο θεματα καρδιακης υγειας.
1)....Πινουμε ενα ποτητρακι βαλεριανα.
2)....Ξαπλωνουμε κατα προτιμηση μεταξυ 4 με 6 το πρωι σε απομονωμενο κρεβατι του σπιτιου μας.
3)....Αναβουμε ενα κερακι για γαληνη.
4)....Χαλαρωνουμε ξαπλωμενοι ανασκελα με χερια και ποδια ανοιχτα και ρυθμικες αναπνοουλες.
5)....Αφηνουμε το μυαλο μας ελευθερο να κανει ανασκοπηση ολης της διαδικασιας με την οποια καναμε πετυχημενο αφρογαλα το προηγουμενο διαστημα.
6)...Μια προσευχη σε μια ανωτερη δυναμη θα βοηθουσε να εισχωρησουμε στο υποσυνειδητο μας καλυτερα.
Εαν το παραπανω συστημα δεν μπορει να βοηθησει τοτε εχουμε τις παρακατω επιλογες.
1)...Τα πουλαμε ολα και πινουμε καπουτσινο εξω.
2)...Σταματαμε τελειως τον καπουτσινο.
3)...Ελεγχουμε την θερμοκρασια του καζανιου κατα την διαρκεια που εχει ανεβασει θερμοκρασια ατμου.Εαν ειναι σωστη τοτε κανουμε γενναιο φλας πριν το steaming.Aφαλατωση εαν απαιτειται.
4)..Τελος εαν δεν καταφεραμε κατι στελνουμε ενα πμ π.χ. στον mymenhir1971 να τρεξει για βοηθεια με το αζημιωτο φυσικα.
Ελπιζω να βοηθησα λιγακι. :lol:

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 15:32
από Minotakis
Πάω να αυτοκτονήσω...!

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 18:56
από Aftergr
Πάντα χρησιμοποιουσες το ίδιο γάλα;
Πάντως εμένα αυτό το γάλα δεν μου αρέσει καθόλου, προσωπικά παίρνω φαγε 10' ή ακόμα καλύτερα Όλυμπος βιολογικό
Κοιτάω να μην ξεπεράσω τους 50 βαθμούς, είναι φανερά πιο γλυκό από τους 65 που το άφηνα να ανέβει παλιότερα

Ερώτηση τώρα, ο χρόνος που σου παίρνει να φτάσει μια Χ θερμοκρασία, είναι ο ίδιος με πριν;

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 19:12
από Minotakis
Πάντα χρησιμοποιώ το ίδιο γάλα...σήμερα πήρα 3,5%, θα το δοκιμάσω αύριο...
ο χρόνος είναι μικρός...κάτι λιγότερο από 10 - 15 δεπτερόλεπτα χωρίς να ανοίξω στο μέγιστο τον ατμό (αυξάνω ένταση όταν βυθίζω πολύ το ακροφύσιο) και νομίζω πωε σε γενικές γραμμές είναι ο ίδιος

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 19:25
από mymenhir1971
Στειλε πμ,να βρεθουμε μετα τις 28/8......ολα θα λυθουν και μαλιστα χωρις τα βουντού και τις ρεφλεξολογιες του κυριου Woods :tooth:

Re: Κατάλληλη θερμοκρασία για το αφρόγαλα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 19 Αύγ. 2016, 20:59
από woodsman43
Τι να κανουμε ρε φιλε μου.Οι δικες μας οι γνωσεις φτανουν μεχρι εκει.Εσεις εκει πανω που ειστε μαστορια αληθινα βοηθηστε λιγο τον ανθρωπο να δει το φως του και να μαθαινουμε κι εμεις οι παραμελημενοι τιποτε ψιλα εαν βεβαια θελετε να μας τα πειτε :D