Αν και χάνει ελάαααχιστα σε σχέση με τις μηχανές Londinium κτλ. στην κατηγορία, αλλά για τα λεφτά του νομίζω αξίζει να αναφερθεί. Το Cafflano Kompresso πρόκειται για πλαστικό έμβολο του τύπου Aeropress, όμως έχει την δυνατότητα να ανεβάσει μέχρι και 9 bar με αποτέλεσμα πραγματικό (?) espresso, αν πετύχει κανείς όλους τους παράγοντες.
Χαρακτηριστικά
Προσωπικά μου κόστισε 70 ευρώ από το Hacienda Cafe στο Ηράκλειο και έχει πολύ μικρό μέγεθος οπότε μπορεί κανείς να το κουβαλήσει μαζί του, μαζί με έναν μύλο... ένα μπρίκι...εε, ένα γκαζάκι... Η σελίδα του προϊόντος αναφέρει τα 15gr ως μέγιστη χωρητικότητα του καλαθιού, αλλά αυτό δεν ισχύει. Εξαρτάται από την άλεση, βέβαια, έχω χωρέσει ~18gr πριν το πάτημα. Ήταν ένα μικρό βουναλάκι από καφέ αλλά χωρούσε. Αν θέλει κανείς να βάλει ακόμη παραπάνω υποθέτω μπορεί να πατήσει πρώτα μια δόση και μετά να προσθέσει έξτρα. Όσον αφορά το νερό, έχει μεν μέγιστο όριο 80ml, αλλά αυτό είναι αν το γεμίσεις μέχρι την κορυφή. Έχει ένδειξη στο πλαστικό από τα 30ml μέχρι τα 60ml για να μην ζυγίζεις και το νερό. Όπως προανέφερα, είναι πολύ γερό πλαστικό και μπορεί να φτάσει και τα απαραίτητα 9 bar. Πιθανότατα να έχω φτάσει και μερικά παραπάνω bar όλες τις φορές που προσπαθούσα να πιέσω το νερό να περάσει από πολύ λεπτή άλεση, με αποτέλεσμα να έχω καταϊδρώσει, να έχω χτυπήσει νεύρο στο χέρι και να κοντεύω να πάθω τενοντίτιδα και τελικά να μην πιω καν καφέ. 18gr καφές πέταμα...
Κριτική
Δεν έχω και πολλά να πω είναι η αλήθεια. Το να μπορεί κανείς να φτιάξει κανονικό espresso, πιθανότατα πολύ καλύτερο από μηχανές σε αντίστοιχες ή και μεγαλύτερες τιμές, για 70 ευρώ είναι ήδη φοβερό, ειδικά για έναν φοιτητή ή κάποιον που μεταφέρεται συχνά. Επίσης, πιστεύω είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο για να εξοικειωθεί κανείς με όλους τους παράγοντες που συμβάλλουν στο να βγει καλός ο καφές και να καταλάβει πως λειτουργούν. Επιπλέον, είναι και πολύ εύκολο στο πλύσιμο, 3-4 κομμάτια τα αποσυναρμολογείς, νερό, τέλος.
Παρόλα αυτά, έχει και τα αρνητικά του... προφανώς. Κατ'αρχάς, δεν είναι ό,τι καλύτερο αν θες να φτιάξεις καφέ για περισσότερα άτομα ή αν πίνεις πολλούς καφέδες την ημέρα. Βέβαια, όπως είπα γρήγορα μπορείς να το πλύνεις και να ξαναρχίσεις τη διαδικασία, αλλά καταντάει κουραστικό. Το κυριότερο πρόβλημα πέρα από αυτό είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας του νερού. Τα πλαστικά μέρη του Kompresso χρειάζονται προθέρμανση, γιατί, και βραστό νερό να τους ρίξεις, αν είναι κρύα, η θερμοκρασία θα πέσει αμέσως κάτω από τους 70-80 σίγουρα. Επομένως, η διαδικασία που ακολουθώ είναι να βράσω νερό από τη βρύση και γεμίσω τα δύο κομμάτια του εμβόλου συναρμολογημένα μερικώς (με το πιστόνι να έχει εισαχθεί μερικώς στο σωλήνα νερού) και αναποδογυρισμένα ώστε να συγκρατήσουν το νερό, και μετά βράζω τα 60-70ml εμφιαλωμένου νερού για τον καφέ, χύνω το νερό που ζέσταινε τα πλαστικά και προσθέτω το εμφιαλωμένο. Η θερμοκρασία που καταφέρνω συνήθως να μετρήσω στο τελικό νερό στο σωλήνα είναι ~92 C που είναι οκ, αλλά όχι πάντα ιδανικό. Ίσως με έναν βραστήρα νερού να έχει κανείς καλύτερα αποτελέσματα λόγω της μικρότερης χρονικής απόκλισης των δύο βημάτων. Θα δοκιμάσω σύντομα και θα σας πω.
Αυτά, λοιπόν, για το Cafflano Kompresso. Για εμένα ήταν φοβερή αγορά γιατί τόσο καιρό μπόρεσα να πειραματιστώ και να μάθω περισσότερα για τον espresso, αλλά και να απολαύσω πολύ καλύτερα καφεδάκια από το μπρίκι μόκα που είχα και χωρίς να δίνω 2 ευρώ κάθε μέρα για καφέ απ'έξω. Περιμένω να ακούσω τις γνώμες σας.