Μάλιστα Παντελή!
Λοιπόν ο καφές σαν λίπασμα είναι πάρα πάρα πολύ καλός ειδικά για τα συγγενικά φυτά όπως και ότι γενικώς θέλει ολίγον όξινο (με σκουριά, ηφαιστειογενές) έδαφος.
Προσωπικά όσο ήμουν στο νησί και είχα λουλούδια, δέντρα, και φυτά, τον χρησιμοποιούσα μόνιμα.
Είδα διαφορά σχεδόν σε όλα, λεμονιές γαρδένιες, μαϊντανό και λοιπά.
Κατόπιν ασχολήθηκα και με την κομποστοποίηση, έχει δύο τύπους, την ανοιχτή (όπου κάνεις το κομποστ εντός κυλινδρικού πλέγματος είτε πλαστικού είτε μεταλλικού) και την κλειστή (που κάνεις το κομπόστ εντός κάδου ή βαρελιού).
Προσωπικά διάλεξα την πρώτη μέθοδο, πείρα ένα πλέγμα, έκανα έναν κύλινδρο διαμέτρου 1 μέτρου και ύψους 1,20 όπου έβαζα εκεί όλα τα υπολείμματα από την κουζίνα (εκτός κρεάτων, ότι είχε λάδι, ψάρια κτλ για αποφυγή ποντικιών, και κυρίως εκτός σπόρων κουκουτσιών γιατί αν βάζεις τέτοια μέσα, θα φυτρώνουν διάφορα ανεπιθύμητα βλαστάρια). Για περισσότερα διάβασε
εδώ. Σε ένα 6μηνο περίπου είχα καταφέρει την δική μου παραγωγή λιπάσματος χωρίς να κάνω τίποτε το κουραστικό. Τα φυτά μου είχαν πιάσει τρελές επιδόσεις και κάτι λουλουδάρες να!
Σε συνδυασμό με ανακύκλωση πλαστικών είχα μειώσει κατά 50% τουλάχιστον τον όγκο των σκουπιδιών. Πραγματικά δεν το περίμενα!