Συμβουλές για νέα μηχανή

Οδηγός Αγοράς Μηχανών Espresso

Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό navitimer » 08 Σεπ. 2017, 22:35

Μετά από αρκετό διάβασμα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι για την κατανάλωση καφέ που κάνουμε στο σπίτι,
θα μας ταίριαζε περισσότερο μια ΗΧ (ή ιδανικά μια DB), αφού η κατανάλωση καπουτσίνο είναι καθημερινή
και μια SB θα μας δυσκόλευε...
Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως το budget δε φτάνει για μια DB με PID (όπως θα ήταν το ιδανικό για τις ανάγκες μας),
οπότε στρεφόμαστε αναγκαστικά στη λύση της ΗΧ.
Υπάρχει κάποια ΗΧ της οποίας το PID να σου να σου δείχνει τη θερμοκρασία του νερού στην έξοδο, ώστε να ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εκχύλιση;
navitimer
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 05 Σεπ. 2017, 21:36
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Μεταξύ Βορρά κ Νότου
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 08 Σεπ. 2017, 23:04

navitimer έγραψε:Υπάρχει κάποια ΗΧ της οποίας το PID να σου να σου δείχνει τη θερμοκρασία του νερού στην έξοδο, ώστε να ξέρω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για εκχύλιση;

Κατα κανονα οι ΗΧ δεν εχουν PID και ουτε το χρειαζονται.Μην υποτιματε τις ΗΧ.Προσωπικα φτιαχνω πιο ευκολα καλο καφε σε μια ΗΧ παρα σε μια DB.Η δευτερη προσφερει επαναληψιμοτητα μονο.Η γνωση ομως της μηχανης σου θα σε κανει να το ξεπερασεις αυτο.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό navitimer » 09 Σεπ. 2017, 08:17

woodsman43 έγραψε:Κατα κανονα οι ΗΧ δεν εχουν PID και ουτε το χρειαζονται.Μην υποτιματε τις ΗΧ.Προσωπικα φτιαχνω πιο ευκολα καλο καφε σε μια ΗΧ παρα σε μια DB.Η δευτερη προσφερει επαναληψιμοτητα μονο.Η γνωση ομως της μηχανης σου θα σε κανει να το ξεπερασεις αυτο.

Με ποιόν τρόπο (πέραν της τύχης ή της σύμπτωσης) θα πάρω καλό καφέ από μια ΗΧ;
Με μια ΗΧ απ'ότι κατάλαβα πηγαίνεις σχεδόν στα τυφλά και μόνο κατά προσέγγιση μπορείς να υπολογίσεις τη θερμοκρασία εξόδου
navitimer
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 05 Σεπ. 2017, 21:36
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Μεταξύ Βορρά κ Νότου
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 09 Σεπ. 2017, 10:07

Δεν πηγαίνεις στα τυφλά... ούτε δύσκολες είναι. Θα πιείς εύκολα καλό καφέ. Αυτό που θα χρειαστείς είναι να την μάθεις (όπως ισχύει σε όλες τις μηχανές), να μάθεις π.χ. πόσο χρόνο χρειάζεται εκείνη για cooling flush (διαφορετικός χρόνος για κάθε μηχανή αλλά με μικρές διαφορές) υπάρχουν πολλά video.
Μια χαρά είναι οι HX μηχανές.

https://www.youtube.com/watch?v=d0hUDhcIx5Y
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό navitimer » 09 Σεπ. 2017, 12:57

G.F. έγραψε:Δεν πηγαίνεις στα τυφλά... ούτε δύσκολες είναι. Θα πιείς εύκολα καλό καφέ. Αυτό που θα χρειαστείς είναι να την μάθεις (όπως ισχύει σε όλες τις μηχανές), να μάθεις π.χ. πόσο χρόνο χρειάζεται εκείνη για cooling flush (διαφορετικός χρόνος για κάθε μηχανή αλλά με μικρές διαφορές) υπάρχουν πολλά video.
Μια χαρά είναι οι HX μηχανές.

https://www.youtube.com/watch?v=d0hUDhcIx5Y


Με μια ΗΧ ο καφές κοστίζει:
Ρεύμα: 0,10€
Κόκκος: 0,40€
Νερό: 2,20€
------------------
Σύνολο: 2,70€ :D

Πέρα από την πλάκα όμως, δεν γνωρίζω τι επίδραση θα έχει η "λανθασμένη" θερμοκρασία στο αποτέλεσμα του καφέ.
Αν π.χ. με μια θερμοκρασία +4°C σε σχέση με την ιδανική, θα έχω ένα αποτέλεσμα 95% ή 40% σε σχέση με το ιδανικό cup;
Είναι σημαντικότερη η σωστή θερμοκρασία σε σχέση για παράδειγμα με τη σωστή άλεση ή το σωστό ταμπεράρισμα;

Καταλαβαίνετε πολύ καλύτερα από εμένα πως είναι κρίμα να αγοράζεις έναν κόκκο 30€/κιλό και να παίρνεις ένα αποτέλεσμα που θα είχες με έναν μπαγιάτικο με 10€/κιλό
navitimer
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 05 Σεπ. 2017, 21:36
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Μεταξύ Βορρά κ Νότου
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 09 Σεπ. 2017, 14:06

Για να έχεις +-4 βαθμούς σε μία HX, αν σε αφήνει να επέμβεις τόσο, θα πρέπει να κάνεις τεράστιες διαφορές στο cooling flush
Συνήθως το ιδανικότερο και το ευκολότερο είναι να είναι σεταρισμενη, από τεχνικό με scase, έτσι ώστε μόλις σταματήσει το παφλασμα του νερού, να είσαι στους 93-94 βαθμούς

Για έναν καλό καφέ, χρειάζεται..... καλός καφές, σωστή και ομοιόμορφη άλεση, και τέλος η μηχανή
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 09 Σεπ. 2017, 14:32

Παναγιώτη αγχώνεσαι πολύ νομίζω.
Επέλεξε ποιά μηχανή σου αρέσει και αν θες γνωστοποιησέ το μας προκειμένου να ακούσεις γνώμες (ίσως κάποια μέλη να την έχουν/είχαν) και μετά αποφασίζεις. Τόσο απλά δεν είναι και Rocket Science :2funny:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό navitimer » 09 Σεπ. 2017, 14:42

Aftergr έγραψε:Για να έχεις +-4 βαθμούς σε μία HX, αν σε αφήνει να επέμβεις τόσο, θα πρέπει να κάνεις τεράστιες διαφορές στο cooling flush
Συνήθως το ιδανικότερο και το ευκολότερο είναι να είναι σεταρισμενη, από τεχνικό με scase, έτσι ώστε μόλις σταματήσει το παφλασμα του νερού, να είσαι στους 93-94 βαθμούς

Είχα την εντύπωση πως από τους π.χ. 120°C που επικρατούν στο μπόιλερ θα πρέπει να περιμένω να εισέλθει κρύο νερό, ώστε να πέσει η θερμοκρασία στους 92-94°C που πρέπει να γίνει η εκχύλιση.
Φαντάζομαι πως η διάρκεια απελευθέρωσης νερού διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή, σωστά;
Από ποιούς παράγοντες εξαρτάται η διάρκεια αυτή;

Οι συνήθεις ΗΧ έρχονται από το εργοστάσιο ρυθμισμένες έτσι ώστε μετά το πάφλασμα να σου δίνουν 93-94°C;

Aftergr έγραψε:Για έναν καλό καφέ, χρειάζεται..... καλός καφές, σωστή και ομοιόμορφη άλεση, και τέλος η μηχανή

Τότε μάλλον υπερεκτίμησα την σημαντικότητα της μηχανής στην όλη διαδικασία
navitimer
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 15
Εγγραφή: 05 Σεπ. 2017, 21:36
Ονομα: Παναγιώτης
Τοποθεσια: Μεταξύ Βορρά κ Νότου
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 09 Σεπ. 2017, 16:08

navitimer έγραψε:
G.F. έγραψε:
Με μια ΗΧ ο καφές κοστίζει:
Ρεύμα: 0,10€
Κόκκος: 0,40€
Νερό: 2,20€
------------------
Σύνολο: 2,70€ :D


Με μια DB ο καφες κοστιζει:
Νερο: 0,10€
Κόκκος: 0,40€
Ρευμα: 2,20€
------------------
Σύνολο: 2,70€ :D
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Συμβουλές για νέα μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Rallakias » 09 Σεπ. 2017, 21:48

Νομίζω οτι ενα Ε61 grouphead thermometer θα ήταν η λύση στο πρόβλημά σου.
https://www.chriscoffee.com/E61-Group-Digital-Thermometer-Adapter-p/sss-04.htm

Rallakias
Member
 
Δημοσιεύσεις: 55
Εγγραφή: 04 Οκτ. 2016, 13:34
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Πειραιας
Μηχανη: Bezzera unica
Μυλος: Quamar M80e
2ος Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Οδηγός αγοράς μηχανών Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron