Καλησπέρα σε όλους.
Ανακάλυψα τυχαία αυτό το forum ψάχνοντας απαντήσεις σε κάποια γενικά θέματα που με απασχολούν. Συγχωρέστε με για τυχόν λάθος τοποθέτηση του θέματος μου εδώ.
Τα τελευταία 6 χρόνια έχω στην κατοχή μου μια Gaggia Baby Dose και έναν Gaggia MDF. Καμία μετατροπή, όλα default. Όλο αυτό το διάστημα και λόγο του ότι μου αρέσει η διαδικασία παραγωγής "καλού" καφέ αλλά και ότι δεν είμαι και ειδήμων, πειραματιζόμουν με διάφορες ποικιλίες καφέ (φτηνές/ακριβές, διάφορες προελεύσεις, arabica/robusta/μικτά κλπ), διαφορετικό κόψιμο, διαφορετικό πάτημα. Τελευταία, κάνοντας μια γενική αναδρομή, διαπιστώνω πως ενώ πάντοτε η ποιότητα εκχύλισης είναι ικανοποιητική (ποσότητα "κρέμας", χρόνος εκχύλισης για σωστή ποσότητα espresso κλπ), γευστικά δεν παίρνω (τουλάχιστον το 60%) το αποτέλεσμα που θα ήθελα (ή νομίζω ότι θα ήθελα).
Έτσι, πιστεύοντας ότι η "γευστική ποιότητα"του espresso βασίζεται στη ποιότητα της μηχανής και μύλου, άρχισα να ψάχνω για κάτι διαφορετικό, πιο "επαγγελματικό" που μπορείς να έχεις περισσότερες ρυθμίσεις, ενδείξεις πίεσης-θερμοκρασίας, αλλά ταυτόχρονα όχι και πολύ ακριβό, αποκλείοντας πάντα τις αυτόματες μηχανές ή μηχανές κάψουλας. Ένα παράδειγμα νέας μηχανής που έπεσε στην υπόληψη μου ήταν η Sage Barista Express (η ευρωπαϊκή έκδοση της Breville).
Παρατηρώντας όμως τα τυπικά χαρακτηριστικά της και συγκρίνοντάς τα με της Gaggia Baby Dose διαπίστωσα μικρές διαφορές που δεν γνωρίζω αν θα μου προσφέρουν πρακτικά κάτι καλύτερο με αυτό που έχω ήδη σήμερα. Το παραπάνω σε συνδυασμό με το ότι ανακάλυψα πως υπάρχει πολύς κόσμος που κάνει μετατροπές σε μηχανές σαν την δική μου, αναρωτιέμαι αν τελικά αξίζει να επενδύσω σε μία καλύτερη μηχανή-μύλο, να επενδύσω σε μια μετατροπή της ήδη υπάρχουσας, είτε να μείνω ως έχω.
Τα σχόλια, δικά σας...