Σελίδα 1 από 1

KIT Θερμοκρασίας boiler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 02 Φεβ. 2019, 16:23
από cosini
Στην προσπάθεια μου να κατασκευάσω ένα ΚΙΤ για θερμοκρασιακή σταθερότητα που θα μπορεί να τοποθετηθεί σε μηχανές οικιακής χρήσης τοσο SB μονού boiler οσο και DB διπλού boiler έχω το παρακάτω αρχικό βίντεο προς συζήτηση μιας και είναι μια πρώτη δοκιμή χωρίς το ΚΙΤ να είναι ακόμη σε λειτουργιά .

Η θερμοκρασία του εισερχόμενου νερού είναι 16,5 βαθμοί κελσίου ,
το boiler είναι 300ml ,
η ροή του νερού είναι ελεύθερη ( με πακ η με τυφλό η σταθερότητα πιστεύω θα ήταν ακόμη καλύτερη ) και
ο στόχος είναι θερμοκρασία από 93 έως 94 βαθμούς στην έξοδο του portafilter .

Δεν δίνω ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στη θερμοκρασία εξόδου ( μιας και αυτή πολύ εύκολα ρυθμίζεται ) αλλά στη σταθερότητα της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με την ποσότητα νερού μιας εκχύλισης .

https://youtu.be/DyUe5JaMWRk

Re: KIT Θερμοκρασίας boiler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 03 Φεβ. 2019, 00:28
από cosini
Εδώ λοιπόν έχω ακόμη ένα βίντεο από το ίδιο boiler των 300ml , χωρίς PID ( και στο προηγούμενο βίντεο ) , θερμοκρασία εισερχόμενου νερού 17 βαθμούς , με εκχύλιση ελεύθερης ροής , χρόνος εκχύλισης 90 sec και ποσότητα 270ml , σχεδόν όλη η χωρητικότητα του boiler .

Επίσης να πω εδώ οτι το boiler εκτός οτι βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο (μπαλκόνι) είναι και εκτός μηχανής μιάς και τώρα την κατασκεύαζω .


https://www.youtube.com/watch?v=dhUDu3xSR8I&t=23s

Re: KIT Θερμοκρασίας boiler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Φεβ. 2019, 15:34
από cosini
Ολοκληρώθηκε το πρωτότυπο ΚΙΤ θερμοκρασίας που κατασκεύαζα και άρχισαν οι δοκιμές .

kit.jpg


Το αρχικό αυτό δοκιμαστικό κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί στη μηχανή που κατασκευάζω και οι διαστάσεις του είναι για αυτή τη μηχανή .

Έχουμε λοιπόν ένα μήκος περίπου στα 15cm και Φ 50 ενώ ένα επόμενο που θα τοποθετηθεί σε μηχανή φίλου θα είναι περίπου στα 7cm και Φ 40 .

Η επιβάρυνση στη κατανάλωση ρεύματος της μηχανής είναι περίπου στα 80w έως 100w αλλά η λειτουργία του είναι πολύ μικρή χρονικά οπότε είναι σχεδόν αμελητέα .

Η συνθήκες των δοκιμών είναι οι χειρότερες που θα μπορούσαν δλδ εξωτερικός χώρος και όλα χύμα στο τραπέζι …. :new_shocked:

xyma.jpg


Θερμοκρασία εισερχομένου νερού 9 βαθμοί κ εξωτερική θερμοκρασία 11 βαθμοί .

9cl.jpg


Το boiler είναι χωρητικότητας 300ml , η ροή του νερού είναι ελεύθερη και σταματώ την δοκιμή στα 330ml (έχει αδειάσει ήδη όλο το boiler ) με τον φόβο μην πάθει βλάβη η αντλία μιας και δούλεψε συνεχόμενα 2.30 λεπτά .

Η μεταβολή της θερμοκρασίας για τα 330ml συνολικά ήταν μόλις 1,3 βαθμός δλδ από 92,5 έως 93,8 βαθμούς με το μεγαλύτερο μέρος της εκχύλισης των 330ml να βρίσκεται στο 93.1 έως 93.5 βαθμούς ( με τις συνθήκες που περιέγραψα πιο πάνω ) δλδ υπάρχει μια διαφορά μόλις 0.4 βαθμών . :Yeah:

Εδώ το βίντεο της εκχύλισης
https://youtu.be/QP0KrVv0aAg

Το επόμενο που μένει είναι να γίνουν κάποιες δοκιμές σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης μηχανής ώστε να ρυθμιστούν καλά οι θερμοστάτες για μια ιδανική οικιακή χρήση . :dancing:

.

Re: KIT Θερμοκρασίας boiler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 09 Φεβ. 2019, 22:05
από cosini
.

Συνέχεια δοκιμών σήμερα με θερμοκρασία νερού 12c και χώρου 14c .

Mε την έναρξη λειτουργίας χρειάστηκαν 14 λεπτά και 8-9 back flush για να έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας το group και το porta filter .

Από αυτό το σημείο και μετά όλες οι δοκιμές σε συνεχόμενες εκχυλίσεις ( περίπου 100ml έκαστη ) ήταν σταθερές με μια μεταβολή κατά το άνοιγμα του brew των 0,5 βαθμών με στόχο τους 93.5c σύμφωνα και με την ρύθμιση του θερμοστάτη και με χρόνο recovery σχεδόν άμεσο .

Το ΚΙΤ είναι ένα μικρό boiler με δική του αντίσταση και θερμοστάτη ( είτε σταθερό θερμοστάτη είτε ρυθμιζόμενο θερμοστάτη ) και αποδίδει τα μέγιστα .

Η μια του άκρη συνδέεται απευθείας στην είσοδο νερού του boiler της μηχανής μας και στην άλλη του άκρη συνδέουμε το νερό που πήγαινε πριν στο boiler .

Το πρωτότυπο έχει μήκος 10 εκατοστά και θα υπάρξει κι ένα ακόμη στα 5 εκατοστά για πιο μικρά boiler. (επειδή είναι το πρωτότυπο και είναι ταλαιπωρημένο δεν νομίζω ότι είναι κατάλληλο για φωτο, θα μπει φωτο από το επόμενο )

Πιστεύω ότι το μικρό ΚΙΤ θα μπορεί άνετα να καλύψει boiler από 100ml – 450ml και από εκεί και πάνω το μεγάλο ΚΙΤ για boiler έως και 1L - 1.2L .

Και το μεγάλο ΚΙΤ και το μικρό ΚΙΤ θα διαθέτουν επιλογή σταθερού η ρυθμιζόμενου θερμοστάτη .

Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσω ότι από μόνο του το ΚΙΤ συμβάλει σε μεγαλύτερη σταθερότητα θερμοκρασίας εκχύλισης και σε ελάχιστο χρόνο recovery του boiler .

Από εκεί και πέρα για να υπάρχει σταθερή κάποια συγκεκριμένη θερμοκρασία επιλογής μας πχ 92c η 91c η 93c η 94c κλπ , θα πρέπει το boiler της μηχανής που θα τοποθετηθεί να διαθέτει και δικό του θερμοστάτη η PID όπως και το δικό μου boiler στα βίντεο που διαθέτει δικό του ρυθμιζόμενο θερμοστάτη .
.
kit pic01.jpg


kit pic02.jpg

Re: KIT Θερμοκρασίας boiler

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Απρ. 2019, 19:59
από Vatopedinos
Καλησπέρα Δημήτρη. Επειδή μου μοιάζει ενδιαφέρον όλο αυτό έχεις κάποιο mail επικοινωνίας για να υζητήσουμε για τη μηχανή μου?