Μερικές φωτό και ένα βίντεο από τον εκπληκτικό χειροκίνητο μύλο HG ONE.
Αν οι μύλοι mazzer θεωρούνται σημείο αναφοράς ως προς την κατασκευή τους τότε ο HG One τους πήρε την πρωτιά. Αυτή είναι η αίσθηση που σχηματίζεται από τον μύλο και τα παρελκόμενα του. Στοιβαρότητα και φινίρισμα με ιδιαίτερη έμφαση στην λεπτομέρεια και την αισθητική.
Ο μύλος είναι Single Dose και έχει την ικανότητα να μην έχει κατακράτηση καφέ. Η χωρητικότητα των γραμμαρίων που μπορεί να τοποθετηθεί στον μύλο είναι της τάξης των <=22γρ. Είναι πολύ απλός στη χρήση του και ιδιαίτερα εύκολος στην άλεση του καφέ. Παρόλο που χρειάζεται λίγος χρόνος για να στρωθούν τα μαχαίρια οι εντυπώσεις είναι ιδιαίτερα θετικές. Κατά τη διάρκεια της άλεσης (σχεδόν άμεσα) η μυρωδιά του καφέ είναι έντονη με το άρωμα να κυριαρχεί στο χώρο. Τα μεγάλα κωνικά μαχαίρια σε συνδυασμό με την χαμηλή ταχύτητα μάλλον συντελούν ιδιαίτερα θετικά στην ανάδειξη του αρώματος.
Η άλεση του καφέ είναι εξαιρετική. Απουσία Clumping όπως φαίνεται και στις φωτό.
Κατακράτηση δεν διαπιστώθηκε και αν υπάρχει είναι αμελητέα.
Η ευκολία ρύθμισης των μαχαιριών είναι υποδειγματική κυρίως ως προς την περιστροφή τους και την ακρίβεια (κωνικά μαχαίρια).
Δεν είναι όμως καθόλου εύχρηστη η κωδικοποίηση / αρίθμηση που έχει ο δακτύλιος. (locking Ring http://hg-one.com/the-hg-one-grinder/hg-101/part-names/). Αποφάσισαν και χρησιμοποιήσουν την μέθοδο μπράιγ που είναι ένα σύστημα ανάγνωσης για τυφλούς. Ο χρόνος θα δείξει αν ήταν σωστή αυτή η απόφαση.
Ο καθαρισμός και η συντήρηση του είναι διαδικασία απλή και γρήγορη.
Ο Στατικός ηλεκτρισμός είναι ένα φαινόμενο που λίγο πολύ απασχολεί όλους τους μύλους. Δημιουργείται όταν έρχονται σε επαφή 2 επιφάνειες οι οποίες όταν χωρίζονται δεν έχουν το ίδιο ηλεκτρικό φορτίο (θετικό ή αρνητικό) Υπεισέρχονται πολλοί παράγοντες για τη δημιουργία του (ατμοσφαιρικές συνθήκες, ταχύτητα περιστροφής μαχαιριών, είδος κόκκων κ.α.). Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για την αντιμετώπιση του (RDT, Funnel wiper, etc).
Την ημέρα που τραβήχτηκε το video με το συγκεκριμένο καφέ, διαπιστώθηκε έντονος στατικός με αποτέλεσμα να υπάρχει κατακράτηση καφέ.
Τις προηγούμενες αλλά και τις επόμενες μέρες με άλλον καφέ ο στατικός υποχώρησε σημαντικά.
Ένα από τα παρελκόμενα του μύλου είναι το Funnel wiper (http://hg-one.com/the-hg-one-grinder/lo ... nel-wiper/) το οποίο βοηθά στη μείωση του στατικού. Όπως προαναφέρθηκε δεν έχει διαπιστωθεί στατικός πέρα από την μέρα του video με τον συγκεκριμένο καφέ και για αυτό τον λόγο δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.
Από το 2014 ο μύλος διατίθεται μόνο με 83mm με επιλογή το είδος των μαχαιριών (Mazzer burrs - TiN after market burrs).
Ο συγκεκριμένος μύλος έχει τα TiN (Titanium Nitride Coated burrs) όπου σύμφωνα με τον αναρτημένο πίνακα των κατασκευαστών του μύλου έχουν καλύτερες επιδόσεις. (http://hg-one.com/the-hg-one-grinder/burr-sets/)
Μόλις στρωθούν τα μαχαίρια θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο τόσο ο χρόνος άλεσης όσο και η γεύση.
Εν αναμονή λοιπόν...
Σας ευχαριστούμε θερμά για το χρόνο που αφιερώσατε.