Mazzer Major doserless mini review
Δημοσιεύτηκε: 02 Μαρ. 2015, 20:47
Πρόκειται για το μοντέλο της Mazzer με τα μεγαλύτερα επίπεδα μαχαίρια(83mm) βάρους 20+ κιλών, κλασικό άρμα Mazzer.
Πλεονεκτήματα:
ταχύτητα άλεσης
ποιότητα άλεσης
ποιότητα κατασκευής
ευκολία πρόσβασης στο τούνελ
μικρή κατακράτηση
stepless
Πάμε στα "προβλήματα" τώρα χρήσης ενός τέτοιου μύλου σε περιβάλλον σπιτιού.
Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ο στατικός ηλεκτρισμός.. τα 83mm μαχαίρια του major εκτινάσσουν με δύναμη τον καφέ στο αλουμινένιο χωνί δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού.. το doserless σύστημα της mazzer δεν είναι ότι καλύτερο.. σε commercial περιβάλλον οι doserless μυλοι της, χρησιμοποιούν ένα μεταλλικό έλασμα προσαρμοσμένο στην έξοδο του τούνελ έτσι ώστε να δημιουργείται συσσωμάτωση του καφέ για να μην πετάγεται πάνω στο χωνί και να σταματά ο στατικός ηλεκτρισμός.
Σε περιβάλλον σπιτιού όμως το παραπάνω δεν είναι ότι καλύτερο καθώς καθιστά πολύ δύσκολο το καθάρισμα του τούνελ και τα σχεδόν 6γρ που κατακρατεί(με το έλασμα τοποθετημένο)..
Το παραπάνω το έλυσα σχετικά εύκολα με ένα μικρό mod που φαίνεται στο παρακάτω video
Πάει λοιπόν ο στατικός ηλεκτρισμός συν του ότι όσα γραμμάρια θα βάλω τόσα γραμμάρια θα καταλήξουν στο pf.
Πάμε στο άλλο θεματάκι τώρα και εδώ θέλω τα φώτα σας. Ως τώρα άλεθα απευθείας στο pf με αποτέλεσμα σπάνια να παίρνω σωστή εκχύλιση με το naked pf. Κατά την διάρκεια της άλεσης γύριζα το pf ώστε να κατανεμειθεί σωστά ο καφές, μετα λίγο nutation με το tamper, πάτημα και εκχύλιση.
Δοκιμάζοντας έναν tigrato το πιτσίλισμα που μου έκανε ήταν έντονο! υποπτεύθηκα το tamper το οποίο είναι μάλλον λίγο μικρότερο από ότι θα έπρεπε, αλλά εφαρμόζοντας WDT είχα τέλεια εκχύλιση.
Και ιδού η απορία..η άλεση του Major στα μάτια μου τουλάχιστον φαίνεται πολύ καλή, χωρίς σβολιάσματα. Τι φταίει που το διορθώνει η WDT; Θα ήθελα να την αποφύγω γιατί θέλω τα πράματα να γίνονται απλά και γρήγορα.
Μήπως τελικά αυτοί οι μύλοι είναι καλύτερα να λειτουργούν με doser; τι γνώμη έχετε άλλοι κάτοχοι παρόμοιων doserless μύλων;
Πλεονεκτήματα:
ταχύτητα άλεσης
ποιότητα άλεσης
ποιότητα κατασκευής
ευκολία πρόσβασης στο τούνελ
μικρή κατακράτηση
stepless
Πάμε στα "προβλήματα" τώρα χρήσης ενός τέτοιου μύλου σε περιβάλλον σπιτιού.
Το πρώτο πρόβλημα που αντιμετώπισα ήταν ο στατικός ηλεκτρισμός.. τα 83mm μαχαίρια του major εκτινάσσουν με δύναμη τον καφέ στο αλουμινένιο χωνί δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα στατικού ηλεκτρισμού.. το doserless σύστημα της mazzer δεν είναι ότι καλύτερο.. σε commercial περιβάλλον οι doserless μυλοι της, χρησιμοποιούν ένα μεταλλικό έλασμα προσαρμοσμένο στην έξοδο του τούνελ έτσι ώστε να δημιουργείται συσσωμάτωση του καφέ για να μην πετάγεται πάνω στο χωνί και να σταματά ο στατικός ηλεκτρισμός.
Σε περιβάλλον σπιτιού όμως το παραπάνω δεν είναι ότι καλύτερο καθώς καθιστά πολύ δύσκολο το καθάρισμα του τούνελ και τα σχεδόν 6γρ που κατακρατεί(με το έλασμα τοποθετημένο)..
Το παραπάνω το έλυσα σχετικά εύκολα με ένα μικρό mod που φαίνεται στο παρακάτω video
Πάει λοιπόν ο στατικός ηλεκτρισμός συν του ότι όσα γραμμάρια θα βάλω τόσα γραμμάρια θα καταλήξουν στο pf.
Πάμε στο άλλο θεματάκι τώρα και εδώ θέλω τα φώτα σας. Ως τώρα άλεθα απευθείας στο pf με αποτέλεσμα σπάνια να παίρνω σωστή εκχύλιση με το naked pf. Κατά την διάρκεια της άλεσης γύριζα το pf ώστε να κατανεμειθεί σωστά ο καφές, μετα λίγο nutation με το tamper, πάτημα και εκχύλιση.
Δοκιμάζοντας έναν tigrato το πιτσίλισμα που μου έκανε ήταν έντονο! υποπτεύθηκα το tamper το οποίο είναι μάλλον λίγο μικρότερο από ότι θα έπρεπε, αλλά εφαρμόζοντας WDT είχα τέλεια εκχύλιση.
Και ιδού η απορία..η άλεση του Major στα μάτια μου τουλάχιστον φαίνεται πολύ καλή, χωρίς σβολιάσματα. Τι φταίει που το διορθώνει η WDT; Θα ήθελα να την αποφύγω γιατί θέλω τα πράματα να γίνονται απλά και γρήγορα.
Μήπως τελικά αυτοί οι μύλοι είναι καλύτερα να λειτουργούν με doser; τι γνώμη έχετε άλλοι κάτοχοι παρόμοιων doserless μύλων;