Καλημέρα,
Πρώτο μήνυμα με ερώτηση που με απασχολεί καιρό τώρα.
Επιτρέψτε μου μια μικρή εισαγωγή.
Ασχολούμαι λίγο πιο σοβαρά με τον εσπρέσο περίπου 6 μήνες και προσπαθώ να βάλω σε μια τάξη τις άπειρες παραμέτρους της καθημερινής παρασκευής του καφέ.
Το τελευταίο διάστημα κάνω εκχυλίσεις μόνο με το γυμνό όπου φαίνονται σχεδόν όλα τα λάθη μου. Έχω διαπιστώσει λοιπόν την τεράστια σημασία της κατανομής και του πατήματος.
Σχετικά με την κατανομή ακολουθώ τη μέθοδο του ελαφρού ανακατέματος με ένα λεπτό συρματάκι την ώρα που ο καφές κόβεται. Ακολούθως έχοντας δοκιμάσει διάφορες πιέσεις κατέληξα στο ότι σωστό γευστικό αποτέλεσμα (από 20γρ καφέ παίρνω 45 γρ εκχύλιση) το παίρνω μόνο αν ταμπάρω με όλη μου τη δύναμη πάνω στον πάγκο.
Το κόψιμο μου είναι το λεπτότερο που μπορεί να κόψει ο Compak, με μισό κλικ ακόμα τα μαχαίρια ακουμπάνε (μου φαίνεται εξαιρετικά περίεργο πάντως να είμαι τόσο στο όριο).
Τα γραμμάρια που βάζω είναι πολλά σε σχέση με άλλους που διαβάζω, αλλά αυτό δεν με απασχολεί απ τη στιγμή που χωράει άνετα στο καλαθάκι μέχρι και 22γρ. Ο καφές είναι καλής ποιότητας από γνωστά μαγαζιά περίπου 15-20 ημερών.
Επομένως, 1) με το πιο λεπτό κόψιμο 2) με αρκετά γραμμάρια και 3) με πάτημα της αρκούδας παίρνω ένα σχετικά καλό αποτέλεσμα που αρκετές φορές προς τα μέσα της εχκύλισης εμφανίζει channeling και πιτσιλίσματα.
Με λιγότερα γραμμάρια από 19 έχω τους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Και φτάνουμε στην ουσία της ερώτησης. To tamper που έχω είναι 58αρι και είναι το μέγεθος που μου πρότειναν όταν αγόρασα τη μηχανή. Χτες διαπίστωσα ότι όταν το βάζω μέσα στο άδειο καλαθάκι της Oscar δεν ακουμπάει μέχρι τον πάτο του, διότι το καλαθάκι προς τα κάτω στενεύει. Αυτό σημαίνει ότι όταν ταμπάρω δεν συμπιέζεται όλος ο καφές μέχρι κάτω. Μήπως λοιπόν έχω channeling από αυτό και πρέπει να πάρω μικρότερο τάμπερ;
Η ερώτηση είναι λίγο πολύπλευρη και ακουμπάει πολλά ζητήματα αλλά θα ήθελα τουλάχιστον να αποκλείσω ότι το τάμπερ έχει λάθος μέγεθος.
Ευχαρίστως να ακούσω και οποιαδήποτε άλλη συμβουλή.
Καλωσήρθα!