Μάλλον δεν το διατύπωσα καλά. Εννοείται ότι ο καφές δεν πρέπει να έχει κενό με την ντουζιέρα!! όμως ο καφές όπως και να έχει διογκώνεται.
Αυτό που λέω είναι ότι πέρα από ένα κύκλο περιμετρικά που σχηματίζεται, στο pack δεν πρέπει να αποτυπώνεται κάτι περισσότερο π.χ. η βίδα της σίτας (αν έχει) ή να δυσκολεύεται πολύ να κλείσει το portafilter!
Όταν έγραψα να αφαιρέσει καφέ (εννοoύσα πολύ λίγο). π.χ. Αν η γεύση που παίρνει από το VST είναι πολύ έντονη τότε ναι θα πρέπει να αφαιρέσει γραμμάρια. δηλ. αν σου αλλάζει την ισσοροπία των γεύσεων που σου δίνει ο καφές λόγω παραπάνω γραμμαρίων θα πρέπει να παραμείνεις εκεί ? Αν πάλι έχεις μειώσει και έχεις βρεί τη χρυσή τομή και έχεις πολύ καλή εκχύλιση (μέλι, πηχτός, σώμα κ.α.) θα πρέπει οπωσδήποτε να προσθέσεις γραμμάρια για να μην έχεις λίγο παραπάνω απειροελάχιστη απόσταση από την σίτα? Προσωπικά μου αρέσει να στραγγίζω τελείως τον καφέ και βάζω γραμμάρια!! και υπάρχουν φορές που δεν κάνω ούτε levelling και έχω άριστο αποτέλεσμα.
Συνοπτικά Nαι! δεν πρέπει να έχεις κενό από την ντουζιέρα όμως όχι όμως και να αποτελεί χρυσό κανόνα! δηλ να βάζεις πολλά περισσότερα γραμμάρια (παίζει ρόλο ο καφές , η άλεση του και το είδος του καλαθιού). Το καλαθάκι που έχω το VST είναι 18γρ χωράει περισσότερα π.χ. 21γρ (προδιαγραφές κατασκευαστή 18 -21) τι σημαίνει αυτό ? ότι δεν μπορώ να έχω καλό αποτέλεσμα με 18, 19, ή 20γρ ?
Θέλω να πω ότι καλή η θεωρία αλλά η πράξη πολλές φορές ανατρέπει τη θεωρία και το αντίθετο.
Τόσα χρόνια πως μάθαμε που δεν είχαμε VST - IMS κ.α. Παίζαμε με κανόνες ή πειραματιζόμασταν ?
Προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι σε καλαθάκι που έχεις μάθει να χρησιμοποιείς η διαφορά από το VST είναι μικρή! Υπάρχει διαφορά αλλά είναι μικρή που να δικαιολογεί αυτή τη διαφορά τιμής μεταξύ καλαθιών!
Μπορώ να έχω άριστο αποτέλεσμα με 9.5γρ και με 12γρ απλό είναι. Όσο το ψάχνεις τόσο θα βρίσκεις διαφορετικούς τρόπους να παίρνεις πάντοτε αυτό που θέλεις και αυτό είναι το μαγικό με τον καφέ!
Στέλιο όπως θα είδες στο puck σου έχει τρυπούλες.. ίσως να μη φταίει η τεχνική σου και απλά να φταίει ότι θέλει λίγο διαφορετικό πάτημα το VST.
Φίλε Στέλιο είμαστε πολύ φίλοι με τα παιδιά! γενικά δεν διαφωνούμε το ίδιο πράγμα λέμε με άλλο τρόπο προσέγγισης.
Επειδή είμαι φανατικός του Blind Test, για αυτό το λόγο προτείνω όταν με το καλό κατέβεις Αθήνα θα δοκιμάσουμε παρέα με τα παιδιά με 18,19, 20 γρ τον καφέ που θα έχω ψήσει καθώς και με 3 διαφορετικά καλαθάκια προκειμένου να διαμορφώσουμε άποψη περί γραμμαρίων και φυσικά περί duetto! Θα υπολείπεται ο μύλος αλλά κάτι θα γίνει και με αυτόν!!