Freddo Espresso

Οι καλύτερες συμβουλές για έναν δροσιστικό Freddo

Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Googlis » 09 Φεβ. 2014, 12:16

Ήρθε ο καιρός λοιπόν (αν και ολίγον ανάποδα, καθότι η μέρα είναι βροχερή) να γράψουμε μια "συνταγή" για την παρασκευή του γνωστού Freddo Espresso.

Για τον Freddo Espresso λοιπόν, δεν υπάρχει επίσημος ορισμός - συνταγή (σε αντίθεση με τον espresso) η προέλευσή του είναι Ελληνική. Αν πάτε στην Ιταλία και ζητήσετε αυτόν το ρόφημα, θα σας σερβίρουν ένα φλιτζάνι με double espresso, ένα ποτήρι με νερό, και ακόμη ένα ποτήρι με παγάκια. :tooth:
Πάμε λοιπόν...

Σύνεργα:
  1. Καφετιέρα Espresso
  2. Φραπιέρα επιτραπέζια ή χειρός
  3. Μεταλλική γαλατιέρα
  4. Προαιρετικά ζάχαρη
  5. Παγάκια
  6. Ποτήρι για το σερβίρισμα (περίπου 250ml)
  7. Λεπτό καλαμάκι

Ξεκινάμε παρασκευάζοντας ή έναν double espresso (χρόνος εκχύλισης 20-35 sec ποσότητα 50-60ml) ή έναν διπλό espresso lungo (χρόνος εκχύλισης 30-60sec, ποσότητα 70-120ml). Με τον πρώτο θα έχουμε λιγότερη καφεΐνη ενώ με τον δεύτερο αισθητά περισσότερη). Προσωπικά τον παρασκευάζω με έναν διπλό espresso. Αν θέλουμε, για συντομία και λιγότερο καθάρισμα,την εκχύλιση μπορούμε να την κάνουμε απευθείας μέσα στην μεταλλική γαλατιέρα αντί στο φλιτζάνι απ' το οποίο μετά θα μεταφέρουμε το ρόφημα στην μεταλλική γαλατιέρα.

Έχοντας ολοκληρώσει την εκχύλιση, όσοι θέλουν να προσθέσουν ζάχαρη, το κάνουν σε αυτό το σημείο. Χοντρικά υπάρχει ένας γενικός κανόνας που μας λέει... αν θέλουμε να πετύχουμε την ίδια γλυκύτητα βάζουμε σχεδόν διπλάσια ποσότητα ζάχαρης απ' ότι στον ζεστό διπλό espresso-lungo. Κατόπιν τον αναδεύουμε στην φραπιέρα για να διαλυθεί η ζάχαρη ώστε να μην παραμείνει στον πάτο του ποτηριού, όταν τον σερβίρουμε. Διακόπτουμε την ανάδευση μετά από 7-15sec ώστε να προσθέσουμε τα παγάκια.

Μικρά παγάκια ή μεγάλα;
Συζητήσεις επί συζητήσεων έχουν γίνει για το αν είναι καλύτερα τα μεγάλα παγάκια ή τα μικρά ή μήπως ο τριμμένος πάγος;
Έτσι έκανα διαφόρους πειραματισμούς, μιλώντας πλέον μέσω των προσωπικών μου εμπειριών, μπορώ να πως τα μεγάλα παγάκια ενδείκνυνται στην περίπτωση που θα κάνουμε αρκετή ώρα να πιούμε το ρόφημα. Λόγω του μεγάλου μεγέθους τους καθυστερούν να λιώσουν, στην αρχή το ρόφημα είναι δροσερό, μετά από 4-10 λεπτά γίνεται κρύο, και σε μισή με μία ώρα θα πρέπει να έχουμε καταναλώσει το ρόφημα, αν όχι... τότε θα θυμίζει κάπως "νερομπλούμ" Αυτή η λύση βολεύει όταν θέλουμε να παρασκευάσουμε τον καφέ μας στο σπίτι και να τον πάρουμε μαζί στην δουλειά, μέχρι να φτάσουμε σε 10-20λεπτά θα είναι έτοιμος, στην καλύτερη κατάστασή του.

Τα μικρά παγάκια πάλι, κρυώνουν πιο γρήγορα τον καφέ, καθότι έχουν μεγαλύτερες επιφάνειες για ανταλλαγή θερμότητας, αλλά τον κάνουν ακόμη γρηγορότερα "νερομπλούμ". Ακόμα πιο σύντομη γίνεται η έλευση του "νερομπλούμ" στον τριμμένο πάγο. Όμως αν θέλουμε να πιούμε στα γρήγορα μέσα σε ένα μισαωράκι ένο Freddo espressάκι μας τότε η λύση του τριμμένου πάγου, φαντάζει ιδανική!

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην μεταβολή θερμοκρασίας του ροφήματος παίζει και ο χρόνος που θα τον αναδεύσουμε με τα παγάκια, όσο πιο μικρός τόσο περισσότερο αργεί, όσο πιο μεγάλος, τόσο πιο γρήγορα κρυώνει.

Ποσότητα πάγου:
Πλέον έχουμε ένα ρόφημα 50-60ml για double espresso, ή 70-120ml για double lungo έτσι θα προσθέσουμε σε παγάκια άλλα περίπου 120-150ml ώστε να έχουμε ένα ρόφημα συνολικά περίπου στα 200+ml (espresso)ή 220-250ml(lungo) . Βέβαια η ποσότητα του πάγου εξαρτάται από τον καφέ(κόκκο) υπάρχουν καφέδες που έχουν πλουσιότερο σώμα και γεύση, σε αυτούς μπορούμε να βάλουμε περισσότερο πάγο( πχ 150-200ml), και άλλοι που δεν έχουν τόσο πλούσιο σώμα- γεύση, έτσι σε αυτούς θα βάλουμε λιγότερο πάγο(πχ 120-150ml) δοκιμάζοντας θα βρούμε την ισορροπία που μας αρέσει!

Το τελικό ρόφημα συμπεριλαμβανομένου και του πάγου θα μας βγει από 180 έως 250ml. Όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατον να προσεγγίσουμε την ποσότητα που σερβίρουν κάποια καφετέριες ή αλυσίδες cafe. Αν προσπαθήσουμε να το κάνουμε τότε θα χάσουμε αισθητά στην ποιότητα.

Τέλος τον σερβίρουμε σε ένα ποτήρι της αρεσκείας μας περίπου 250ml και προσθέτουμε το καλαμάκι. Προσωπικά επιλέγω τα λεπτά καλαμάκια (ως προς την διάμετρό τους) καθότι μου δίνουν καλύτερη αίσθηση του καφέ.

Καλή επιτυχία και στην υγειά σας! :headbang3:
Άβαταρ μέλους
Googlis
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 495
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:59
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια: Καλλιθέα
Μηχανη: Gaggia B.B Mod
Μυλος: Anfim
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:
{ TAGS }Freddo Espresso, κρύος espresso, φρέντο εσπρέσσο, forum, καφές, καφές με παγάκια,

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 09 Φεβ. 2014, 12:32

Εγώ τον freddo τον φτιάχνω αυστηρά με καφέ στα όρια του espresso και του lungo, δηλαδή 60-75 ml ανάλογα και με τον καφέ και χρησιμοποιώ 4 μεγάλα παγάκια. 2 στο κτύπημα για να παγώσουν πολύ τον καφέ (και ας διαλυθούν αμέσως) και 2 στο ποτήρι για να διατηρήσουν τον καφέ παγωμένο. Με αυτό τον τρόπο έχω το ρόφημα έτοιμο αμέσως στη θερμοκρασία που θέλω και επίσης τα τελευταία 2 παγάκια δεν λιώνουν εύκολα γιατί βρίσκονται σε παγωμένο ρόφημα. Το κτύπημα στο mixer είναι διακεκομμένο (σαν παλμός) για να μην αφρίσει πολύ ο καφές με συνολικό χρόνο που δεν ξεπερνάει τα 5 δευτερόλεπτα. Αν δεν βαριέμαι τον φτιάχνω στο shaker. Σερβίρεται σε χαμηλό γυάλινο ποτήρι χωρίς καλαμάκι.
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 12 Φεβ. 2014, 12:56

Ο καθένας μας έχει βρει τον τρόπο που τον βολεύει.

Χρησιμοποιώ πάντοτε παγωμένα ποτήρια, βάζω 3 - 4 μεγάλα παγάκια και ρίχνω απευθείας τον espresso μέσα χωρίς χτύπημα.

Πίνω αποκλειστικά espresso και Freddo , έχω πειραματιστεί με πολλούς τρόπους (με χτυπημένα παγάκια, με μικρά με μεγάλα).

Έχω καταλήξει σε αυτό που αναφέρουν τα παιδιά, ότι χρειάζονται μεγάλα παγάκια. Επίσης αν τον έπινα με ζάχαρη θα χτυπούσα τον καφέ με την ζάχαρη και μετά θα πρόσθετα τα παγάκια (νερώνει επειδή διαλύονται τα παγάκια).

Επίσης έχω παρατηρήσει, όση μικρότερη ποσότητα σε ml και βάζοντας παγάκια κρατάει πολύ περισσότερο η γεύση του αλλά ως γνήσιοι Έλληνες, που είμαστε της υπερβολής, μας κακοφαίνεται αν μας φτιάξουν freddo έξω και δεν είναι γεμάτο μέχρι πάνω το ποτήρι ασχέτως αν μετά από 4 ρουφηξιές ο καφές είναι νερό!
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1046
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη: Speedster Idromatic
2η μηχανη: Arrarex Caravel
Μυλος: Woodsman - Conical
2ος Μυλος: Mahlkonig PEAK
Coffee Roaster: Probat Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Semeon Abay Ethiopia Ninety +

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό sinner » 28 Απρ. 2014, 13:00

Εγώ νομίζω ότι η αναδευση στο μίξερ συμβάλλει στο να χαθούν τα αρώματα ποιο γρήγορα. Προτείνω απλό ανακάτεμα με ένα κουτάλι για να διαλυθεί η ζάχαρη μαζί με ένα παγακι και ύστερα γέμισμα στο ποτήρι που έχει ήδη από πριν 2 ή 3 παγάκια.
sinner
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 39
Εγγραφή: 10 Μαρ. 2014, 04:41
Ονομα: Θανάσης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: AscasoSteelUnoPid
2η μηχανη: GaggiaCarezzaDeluxe
Μυλος: Anfim best
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: taf conquistador, sertao brazi

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 04 Μάιος 2014, 15:30

Εκχύλιση κατευθείαν σε πάγο για να παγώσει κατευθείαν ο καφές και να μη χαθούν τα αρώματα.
Αν θέλει κάποιος ζάχαρη, ας τη λιώσει πριν με καυτό νερό σε αναλογία 1:1. Ούτε αφροί, ούτε μεταγγίσεις, ούτε αναδεύσεις...

O freddo espresso είναι καθαρά ελληνική πατέντα. Γιατί και πώς προέκυψε;

Πολύ γνωστή εταιρία εισαγωγής καβουρδισμένου καφέ για εσπρέσσο την εποχή που ο φραπέ έκανε χρυσές δουλειές και οι καφετέριες ξεχύλιζαν από κόσμο, οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καν εσπρεσσομηχανή!
Ξεκίνησε μία κίνηση μάρκετινγκ υποβάθμισης του στιγμιαίου καφέ (και όχι άδικα, απλά ενημέρωσαν το κόσμο τι πραγματικά είναι αυτή η σκόνη) και παρουσιάστηκε ο freddo σαν ποιοτηκότερο υποκατάστατό του και να αφομοιωθεί πιο ομαλά ο εσπρέσσο στο καταναλωτικό κοινό.
Πολύ σωστή κίνηση. Για τότε όμως... Τώρα που έχουμε μπει σε έναν άλλο δρόμο και έχουμε αρχίσει να καταννοούμε καλύτερα τι εστί καφές, πόσο μάλλον όσοι είναι εδώ που τους ενδιαφέρει και λίγο παραπάνω, ας τον προσπεράσουμε τον "παραδοσιακό" freddo espresso.
Η συνταγή έγινε για συγκεκριμένο σκοπό και τον εξυπηρέρτησε μια χαρά, προχωράμε μπροστά τώρα!
Honest coffees, drink what you were promised...
http://kostasbaristasideris.blogspot.gr/
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 123
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη:
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος:
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffees

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 04 Μάιος 2014, 16:22

Και αντε τωρα αυτο Κωστη μου να το εξηγησεις στον Ελληνα που ευεφρει πατεντες για τα παντα ...
Εγω προσωπικα δεν πινω ποτε freddo , ακομα και το καλοκαιρι στην παραλια παιρνω cappuccino (καλα το βλεμμα του σερβιτορου με το λουλουδατο πουκαμισο - βερμουδα και το σανδαλι διχαλο , απλα δεν περιγραφεται... :2funny: )

Θεωρω οτι ορισμενα πραγματα πρεπει να μενουν ως εχουν και ως ανακαλυφθησαν :Yeah:
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 865
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 04 Μάιος 2014, 18:27

Μαζι σου Νικο,ειδικα όταν εχουν περασει και τα χρονια,όπως στην περιπτωση μου και ποναει ο γ^*#^*νος ο λαιμος........ :dancing:
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 735
Εγγραφή: 03 Φεβ. 2014, 10:53
Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir's wife » 04 Μάιος 2014, 18:31

Φρεσκαδουρα ο συζυγος.....τρελο νιατο !!!!
mymenhir's wife
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 38
Εγγραφή: 27 Μαρ. 2014, 22:52
Ονομα: Χρύσα
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: vbm domobar super
Μυλος: compak k10 wbc
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Του συζύγου

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 04 Μάιος 2014, 19:35

:lol: :lol: :lol:
Μοιάζω με Doctor αλλά δεν είμαι.Μοιάζω με ειδικό αλλά δεν είμαι.Γι αυτό προτεiνω:Μην με ακούτε μην με μιμήστε μην με αντιγράφετε γιατί ίσως και να κινδυνεύετε απο επικίνδυνες τάσεις εκρηκτικές πιέσεις και υψηλές θερμοκρασίες.ΑΠΛΑ.Δημιουργήστε και μοιραστείτε το μαζί μας με δική σας ευθύνη γιατι εγώ δεν έχω καμία...
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 1914
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Mitsos1311 » 04 Μάιος 2014, 20:47

Εγώ γενικά πιστεύω ότι ο freddo , ακριβώς επειδή εφευρέθηκε για να αντικαταστήσει το φραπέ = κάθομαι στην καφετέρια 2-3 ώρες με έναν καφέ , δύσκολα θα αποκοπεί σαν συνήθεια από τον Έλληνα , εκτός κι αν ξεκινήσει να πίνει τον εσπρέσο ρουφώντας 1 εκατοστό πάνω από την στάθμη του καφέ (άλλα ελληνικός του παππού ) για να μην πιουν μεγάλη ποσότητα και τελειώσει γρήγορα και μετά τι θα κάνουν την υπόλοιπη ώρα . :lol:

Έτσι είχα πάθει μια φορά με έναν φίλο μου , που σπούδαζε για χρόνια στην Ιταλία και όταν ήρθε πήγαμε για έναν καφέ αυτός πήρε εσπρέσο και εγώ Freddo Cappuccino .
Αφού του έκανα την σχετική πλάκα , ότι λείπει ο μισός , πρέπει να στο φέραν από άλλο τραπέζι , μάλλον είναι σαν την Σαλάτα του Σεφ (κυριολεκτικά , την μισοφαγωμένη από τον Σεφ ) :lol: :lol:
Μου άρχισε το κήρυγμα , για το ποιος είναι ο σωστός καφές και ότι εδώ δεν ξέρουμε να πίνουμε και τα σχετικά .
Του λέω καλά και ωραία αυτά που λες και καμία αντίρρηση άλλα να σε δω πως θα βγάλεις 2 ώρο με αυτό το δείγμα καφέ!
Σε 10 λεπτά βαριά - βαριά ένα τέταρτο τον είχε πιει και μετά έκανε σαν την κόρη μου (μόλις φάει ή πιει ότι έχει πάρει άντε Μπαμπά πάμε να φύγουμε τώρα και τι κάνουμε εδώ και τα σχετικά! :lol: )

Για τον Έλληνα ο καφές είναι διασκέδαση - έξοδος και έχει μάθει όταν βγαίνει για καφέ να κάθεται κανένα 2ώρο κι αυτό δύσκολα θα αλλάξει ακόμα και να εκτιμήσει τον καλό εσπρέσο πιστεύω δεν τον αλλάξει τον freddo καθαρά και μόνο από θέμα χρόνου .
Εκτός κι αν ξεκινήσουν στις καφετέριες να προσλαμβάνουν για σερβιτόρες , αντί για γυναίκες που ονειρεύεται κάθε άντρας , γυναίκες που ονειρεύονται κάθε άντρα! :lol: Οπότε δεν σου κάνει καρδιά να κάτσεις 2 ώρες "Πιάσε μάστορα ένα εσπρεσάκι στα γρήγορα μην με γραπώσει η σερβιτόρα σου φωνάζοντας χέλι μου! :lol:

Επίσης είναι και θέμα γούστου , συνήθειας , άλλα και ανωτέρας βίας .
Πχ. όπως τον φίλο μου τον Στέλιο τον πονάει ο λαιμός του με τον κρύο , εμένα με πιάνει κόψιμο με τον ζεστό :oops: , οπότε όσο κι αν συμφωνώ με όλους σας , ότι τα πραγματικά αρώματα του εσπρεσο αναδεικνύονται καλύτερα στο ζεστό (αναδεικνύονται και άλλα αρώματα που υπερνικάν τα πρώτα ), για να τον πιω θα πρέπει να έχω φάει 5 μπανάνες πριν! :lol:
Άβαταρ μέλους
Mitsos1311
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 84
Εγγραφή: 03 Μάιος 2014, 00:55
Ονομα: Δημήτρης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Bezzera BZ99s
2η μηχανη: Gaggia Classic
Μυλος: Mazzer Super Jolly
2ος Μυλος: Ascaso I-steel I-1
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Για τους Freddo Capuccino - Freddo Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Bing [Bot]