Σελίδα 2 από 5

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2014, 22:05
από mymenhir1971
Υπαρχουν και χειροτερα απο αυτα που περιγραφει ο Μητσος....φιλος μου πηγε Μιλανο οπου γουσταρωντας ιταλιδα και θελωντας να την "κρεβατωσει" αποφασισε να στησει το σκηνικο του ψησιματος την ωρα που θα επιναν μαζι τα καφεδακια τους. Δινει την παραγγελιά,αναβει τσιγαριά,φτανουν τα espressakia και μολις ανοιγει το στομα του να μιλησει η κοπελια ειχε τελειωσει το δικο της ειχε σηκωθει απο την καρεκλα της και ταυτοχρονα "τελειωσε" και τον φιλο μου...που πας ρε ελληναρα....που πας....

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2014, 22:56
από Googlis
Εντάξει ρε παίδες σε γενικές γραμμές είναι έτσι όπως τα λέτε. Αλλά μην τα βλέπουμε κι όλα μαύρα, σιγά σιγά κάποια μικρά έστω πραγματάκια αλλάζουν. Έπειτα ας μην είμαστε τόσο πωρωμένοι, θερμοί με κάποια θέματα, όπως ο freddo espresso.
Το να κάνεις κάτι διαφορετικό δεν είναι πάντα κακό, σίγουρα δεν υποστηρίζω πως είναι ό,τι καλύτερο ποιοτικά ο freddo αλλά..... για σκεφτείτε λίγο και τους γείτονες μας τους Ιταλούς. Αν έμενε το πράγμα εκεί, ακόμα στα 25ml,στα 25sec και στα Ιταλικά roast θα είχαμε μείνει.

Προσωπικά λοιπόν και τον freddo espresso μου θα πιω, και τον double espresso μου άλλες ανάγκες μου καλύπτει ο freddo και άλλες ο ζεστός. Οι περισσότεροι γνωρίζεται τις όποιες γνώσεις, πάθος μου για τον καφέ, έτσι δεν τίθεται κανένα θέμα μη αναγνώρισης της ποιότητας του espresso. Αυτή η συζήτηση μου θυμίζει μια παρεμφερή, "espresso χωρίς ζάχαρη ή με ζάχαρη;" είναι θέμα γούστου, διάθεσης, αναγκών, περιστάσεων.
Το απόγευμα, είχα πάει να πάρω καφέ (κόκκους) από το tailor, είχε κόσμο δεν είχε να κάτσω να πιω ένα διπλό εσπρεσσάκι, έτσι του είπα να μου κάνει ένα freddo espresso στο χέρι να τον πάρω στον δρόμο. Το σκεπτικό που επέλεξα να πάρω freddo ήταν πως δεν γινόταν να πάρω ζεστό σε πλαστικό ποτήρι, είχε ζέστη είχα περπατήσει, ένα ζεστό ρόφημα κι ας είναι το αγαπημένο μου θα καθόταν στον λαιμό μου. Έτσι λοιπόν σχεδόν αδυνατώ να καταλάβω τα τρισμέγιστα κακά του freddo :tooth:

Τέλος, θεωρώ ολίγον άτοπο το "freddo espresso vs espresso" μιας που μέχρι να φτάσουμε εκεί, έχουμε πολλά πολλά άλλα να λύσουμε και να συζητήσουμε. Ας μπορούμε να πιουμε έναν καλό espresso έστω σε μία καφετέρια σε κάθε νομό της χώρας, ας μπορούμε να πίνουμε τον ίδιο καλό espresso όλες τις μέρες και όλες τις ώρες στο σπίτι μας αλλά και σε μια καφετέρια και όταν φτάσει αυτή η ώρα που θα τα έχουμε όλα αυτά δεδομένα, μόνος του θα μπει ο κάθε freddo στο χρονοντούλαπο της ιστορίας :headbang3:

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 04 Μάιος 2014, 23:32
από Mitsos1311
mymenhir1971 έγραψε:Υπαρχουν και χειροτερα απο αυτα που περιγραφει ο Μητσος....φιλος μου πηγε Μιλανο οπου γουσταρωντας ιταλιδα και θελωντας να την "κρεβατωσει" αποφασισε να στησει το σκηνικο του ψησιματος την ωρα που θα επιναν μαζι τα καφεδακια τους. Δινει την παραγγελιά,αναβει τσιγαριά,φτανουν τα espressakia και μολις ανοιγει το στομα του να μιλησει η κοπελια ειχε τελειωσει το δικο της ειχε σηκωθει απο την καρεκλα της και ταυτοχρονα "τελειωσε" και τον φιλο μου...που πας ρε ελληναρα....που πας....

:lol: :lol: :lol:
Το χάσαμε το κορμί πατριώτη!
Ρε το φουκαρά , πες του να κόψει τις τσ#ντες με υπόθεση γιατί τις μπερδεύει με την πραγματικότητα :lol: Ακομα και στις εν λόγω ταινίες διαλεγουν κατι εστιατόρια κατι ταβερνες οι Ιταλοί , εχουν αυτογνωσία :lol:


Νικο συμφωνώ δεν υπάρχει θέμα διαμάχης γιατί ειναι θέμα γούστου αλλά και καφέ , καφεδες που κανουν για καλό freddo , μπορεί να μην πινονται εσπρέσο και το ανάποδο γι αυτο υπάρχουν και ποικιλίες για όλα τα γούστα!
Μια αλλη αντίστοιχα άκυρη διαμάχη , που ειχα με τον φίλο ηταν σχετικά με την pizza αυτός επέμενε σε λεπτή ζύμη(έτσι την τρώνε στην Ιταλία) εγω στην παχιά για να φτουρίσει και να ψυχοπιάσω :lol:

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2014, 02:41
από Googlis
Δημήτρη, ξέρεις τι γίνεται, νομίζω πως όλους μας λιγότερο ή περισσότερο λόγω τις μεγάλης αγάπης, τρέλας όπως θες πες το με τον espresso αλλά και λόγω της γενικότερης μεγάλης προσπάθειας που κάναμε και κάνουμε μας πιάνει λίγο το υπεροπτικό να το πω, το ένα κάτι της παραπάνω. Το εγώ είμαι πιο εσπρεσσάκιας από 'σενα, εγώ είμαι ο original εσύ είσαι ο φλώρος, κάτι τέτοιο βρε παιδίς :)Και άντε το θέμα freddo vs caldo espresso πάει κι έρχεται.

Να δεις πόσες φορές έχω πιάσει κουβέντα στην αρχή που μετεξελίχθηκε σε διαμάχη με τον Woodsman43 περισσότερο και λιγότερο με τον Arrow, για το πόσο βαρετούς βρίσκω τους καφέδες με σοκολάτα, καραμέλα, ξηροκάρπια, κι άλλες τέτοιες γεύσεις κι αρώματα που συναντιούνται σχετικά εύκολα σε αντίθεση με τους φρουτώδεις, λουλουδιαστούς με sparking acidity και δε συμμαζεύεται.

Τις προάλλες που είχαμε πάει στο Sabor αφού ήπιαμε τα εσπρεσσάκια μας, κάποιος παρήγγειλε και μας έφερε cortado, άλλο show έκανα κι εκεί, (εγώ καφέ με γάλα πίνω μια φορά στον χρόνο και αν) :2funny:

Φτάνω στην άποψη πως ένα προϊόν σε όσο περισσότερο κόσμο απευθύνεται, άλλο τόσο χρειάζεται να εξατομικεύεται και να προσαρμόζεται. Αυτό λοιπόν αν γίνεται με τρόπο τέτοιο όπου οι ποιοτικές αξίες να παραμένουν σταθερές (όχι έλα μωρέ freddo είναι ρίχτου μέσα robusta δεν θα πάρει χαμπάρι ή κακές εκχυλίσεις κτλ) τότε μόνο σαν πρόοδο, βελτίωση, εξέλιξη μπορώ να το δω.

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2014, 20:23
από KostasBarista
βρε φίλοι.... δεν είπα ότι ο κρύος καφές είναι λάθος.... Ίσα ίσα στο εξωτερικό έχει αρχίσει και ανεβαίνει η δημοτικότητά του (όχι του freddo φυσικά)
Προσέξτε τι λέω, προτείνω μία εναλλακτική μέθοδο παρασκευής! Όσο για τη ποσότητα τη τελική;
Αν όχι ίδια με του freddo, ίσως καταλήγουμε να πίνουμε και παραπάνω ml γιατί δε χάνεται ούτε ml στις μεταγγίσεις και είναι όλο υγρό, όχι αφρός...
Τώρα αν κάνετε υπερεκχυλίσεις για να γεμίσετε το μεγάλο ποτήρι του νερού, οκ, πάσο.

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 05 Μάιος 2014, 21:44
από ArroW
Κωστα θα συμφωνησω μαζι σου...συμφωνω με το cold brew η παρεμφερεις μεθοδους που αναδυκνυουν τον καφε...
Εχω δοκιμασει cold brew απο το Tailor Made και δεν εχει καμια σχεση με τον freddo...
Παρολο που ειναι κρυος ειχε και γευση και αρωμα...
Δε λεμε να μην αλλαζουν τα πραγματα , αλλα οι αλλαγες να γινονται σωστα τοσο για μας αλλα και για την πρωτη υλη..

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Μάιος 2014, 00:19
από Mitsos1311
Sorry φίλοι μου άλλα καθότι νέος στο χώρο , κάπου σας έχασα στην πορεία της κουβέντας με τις ορολογίες σας (του στυλ στην μάνα σου το ΄πες

:lol: ), μάλλον έχασα τεύχη που λένε ?
Άλλο ο κρύος καφές άλλο ο freddo ???
άλλο freddo άλλο cold brew ???
Γιατί εμένα όλα μου μεταφράζονται το ίδιο ?
Χαμένοι στην μετάφρασηηηη! :lol:
Για κάντε το πενηνταράκια που λέει και ο Γεωργίου!

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 07 Μάιος 2014, 10:55
από woodsman43
Tωρα αν σου πω οτι σκεφτομουν ακριβως αυτο το βιντεο οτι θα ταιριαζε στην περισταση θα με πιστευες; :lol: :lol:

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 16 Μάιος 2014, 00:15
από filthydwarf
Εγώ πάλι τον πίνω αχτύπητο! φτιάχνω τον διπλό μου και του βάζω μέσα ένα παγάκι ( μεγάλο προφανώς :P ) για να κρυώσει και μετά όπως είναι το χύνω στα υπόλοιπα παγάκια. κερδίζει πολύ περισσότερο σε άρωμα έτσι

Re: Freddo Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 10 Ιούλ. 2014, 23:44
από sinner
Αν και φανατικός πότης του ζεστού εσπρέσσο τώρα που σφίξαν οι ζέστες δε λέω όχι σε ένα φρεντάκι.

Να λοιπόν ο δικός μου τρόπος παρασκευής...

1. Όταν προσθέτεις πάγο το ρόφημα αρραιώνει σημαντικά για αυτό συνήθως παρασκευάζω 2 διπλούς εσπρέσσο με τον παραδοσιακό τρόπο (2 επί 60ml=120ml)
2. Προφανώς η χρήση speciality καφέ συνίσταται αλλά δεν είναι άσχημη η λύση της χρήσης καφέ με λίγο arabica (10 ή 20%) και αυτό γιατί η δύναμη αυτών των χαρμανιών αντισταθμίζει την αραίωση του πάγου.
3. προτιμώ μετά την εκχύλιση να διαλύω τη ζάχαρη με ένα κουταλάκι και ύστερα να προσθέτω ένα μόνο παγάκι και να αναδεύω ελαφρά. Δε με πειράζει να λιώσει το παγάκι. Το ρόφημα είναι αρκετά δυνατό, Η χρύση μίξερ δεν συνίσταται γιατί χάνονται τα αρώματα.
4. Συνήθως πίνω τον διπλό εσπρέσσο με ένα κουταλάκι ζάχαρη. Στον φρέντο που περιγράφω για να καταφέρω την ίδια γλυκήτητα βάζω σχεδόν 4 κουταλάκια. Δηλαδή την διπλάσια ποσότητα.
5. Μετά την ανάδευση ρίχνω το ρρόφημα σε δύο με τρία παγάκια. Η ποσότητα είναι αρκετή για να διατηρείται το ρόφημα κρύο κατά την διάρκεια της πόσης
6. Αποφεύγω τους ψυχαναγκασμούς να χρειάζεται να πιώ το ρόφημα γρήγορα ή αργά. Η ανάγκη για απόλαυση συνήθως μου υπαγορεύει να πίνω το φρέντο ούτε πολύ αργά ούτε πολύ γρήγορα 8-)

καλή επιτυχία