Nutation χρησιμοποίησε ο Perger στο πρωτάθλημα, καθώς τα μαχαίρια του ΕΚ43, εκείνη την εποχή δε μπορούσαν να αλέσουν αρκετά ψιλά ώστε να έχει κανονική εκχύλιση με τα VST καλαθάκια. Από τότε η Mahlkonig έχει κάνει μία μικρή μετατροπή στο εν λόγω μαχαίρι και αλέθει αρκετά ψιλά για espresso. Στους υπόλοιπους μύλους espresso η κίνηση είναι περιττή, εκτός αν κάποιος έχει πάρα πολύ κακό μύλο ή "τελειωμένα" μαχαίρια.
Εγώ στο παρελθόν που ανέλυσα τη ρουτίνα του Perger στο προσωπικό μου blog, μου άρεσε η ιδέα (κλεμμένη από το forum home-barista), αλλά είναι δύσκολη εώς απίθανη η πιστή επαναληψιμότητα της κίνησης αυτής, κάθε φορά. Κάτι που σε συνθήκες επαγγελματικής παραγωγής με ενδιάφέρει πάρα πολύ.
Αν έχεις θέμα και δε μπορείς να πας σε πιο ψιλή άλεση, ναι μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις.
Εγώ το tamper το πήρα λόγω "άφρας" και δε κρατήθηκα... Βέβαια πιο πολύ με εξίταρε το γεγονός ότι πλησιάζει πιο κοντά στα τοιχώματα και των κοφτερών άκρων της βάσης.
Όταν μου είπε ο Δημήτρης ότι μπορούσε να μου το φτιάξει, δεν απάντησα καν εκείνη τη στιγμή από τα νεύρα μου!
ΥΓ: Barista είναι ο καφετζής στα Ιταλικά... (μισούμε Ιταλική σχολή). Επίσης εδώ και δύο χρόνια είμαι full-time roaster.