Βασικά το τόπικ ειναι για την θερμοκρασία νερού και οχι για το brew ratio αλλα κάποιες φορές αυτά τα 2 μπερδεύονται.
Δηλαδή:εκχυλίζεις εναν καφέ σε αναλογία 1:1,5 και ειναι ξύδι και αναρωτιέσαι τι φταίει?Ειναι η χαμηλή θερμοκρασία που φταίει ή το γεγονός οτι έχεις υποεκχυλίσει με το να πάρεις λίγη ποσότητα εσπρέσσο ?Ανεβάζεις θερμοκρασία-μειώνεται η ξινίλα αλλά και πάλι δεν ειναι ισοροπημμένος ο καφές!Την επόμενη φορά που ανεβάζεις θερμοκρασία αρχίζεις να βγάζεις μια ''καψίλα'' χωρίς καμία άλλη γεύση έχοντας καταστρέψει εντελώς εναν μονοποικιλιακό καφέ.
Κι όλα αυτά γιατί?Επειδή διάβασες στο φόρουμ οτι κάποιος άλλος π.χ. πίνει τον εσπρέσσο σε αναλογία 1:1 και ειναι όλο ''γλύκα'' (χωρίς παρεξήγηση-τυχαία η αναφορά) άρα εσύ που εκχυλίζεις σε 1:1,5 αποκλείεται να υποεκχυλίζεις.Κι αν είχες βγάλει εξαρχής 10γρ παραπάνω εσπρέσσο θα ήταν μια χαρά ο καφές αλλά που να το ξέρεις....?
Εντελώς εμπειρικά σε εναν
άπειρο χρήστη θα έλεγα οτι ανάλογα με το χρώμα του κόκκου οι light roasted καφέδες εκχυλίζονται στους 93-94 , οι medium roasted στους 91-92 και οι εξαιρέσεις είναι λίγες και ανάλογα τι αρέσει στον καθένα.Δηλαδή αν προτιμάς εσπρέσσο , τότε σηκώνει να κατέβεις και εναν βαθμό πιο κάτω ωστε να βγάλει περισσότερες οξύτητες ο εσπρέσσο και να γίνει πιο ενδιαφέρων , αλλά αν προτιμάς καπουτσίνο τότε οι οξύτητες σε συνδυασμό με το γάλα βγάζουν ενα περίεργο αποτέλεσμα που συνήθως δεν αρέσει.Αντίθετα ο μόνος καφές που έχω δοκιμάσει και εκχύλιζε σωστά στούς 95 ήταν το coffee island blend (έχω πιεί στη Horeca εσπρέσσο Mrs Rose στους 98 και εχω μείνει
)
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρότεινα εκχυλίσεις σε αναλογία μικρότερη του 1:1,5 καθότι ειναι η συνταγή της υποεκχύλισης με ελάχιστες εξαιρέσεις κι αυτές υπο προυποθέσεις (κατάλληλος καφές,κατάλληλος εξοπλισμός , μύλος , καλάθι vst ,μεγάλη εκχύλιση χρονικά κτλ) ασχέτως αν σε κάποιους αρέσει το αποτέλεσμα.Κατα δεύτερον αν δεν μου αρέσει το αποτέλεσμα γευστικά , πρώτα θα δοκίμαζα να πειράξω το brew ratio και μετά θα πείραζα τη θερμοκρασία του νερού.