Καλησπέρα παιδιά,
Ανοίγω το θέμα εδώ αν και θίγω 3 διαφορετικά πράγματα μέσα σε αυτό (Channeling, Συντήρηση μαχαιριών, αξιολόγηση περιφερειακών)
Σαν εισαγωγή θέλω να σας ευχαριστήσω για άλλη μια φορά για όλη τη βοήθεια που έχω λάβει από το φόρουμ σαν αναγνώστης και σαν μέλος.
Η γνώση αυτή με έχει οδηγήσει στην απόκτηση του καλύτερου δυνατού εξοπλισμού (για τα οικονομικά μου δεδομένα φυσικά) σύμφωνα, φυσικά, με τα δικά μου κριτήρια και ανάγκες.
Μετά από συνεχές διάβασμα και πολλές προσπάθειες και δοκιμές που αφορούν όλα όσα θα αναφέρω παρακάτω, απέτυχα να διορθώσω με συνέπεια το πρόβλημα μου και είπα να ζητήσω τη βοήθεια σας.
Ο εξοπλισμός μου:
Μηχανή: Expobar Brewtus IV (Vib)
Μύλος: Quamar Q13E (75mm flat burrs)
VST basket (strada 17", 20"), IMS basket (20")
Tamper 58.35mm - flat
Brewista Smart Scale ζυγαριά ακριβείας/χρονόμετρο
Scottie Callaghan dosing tools https://pullman.coffee/en/shop/product/240-scottie-callaghan-dosing-tools-set-of-40
Καφέδες (TAF,KUDU,Handpickers,CUP10,Taresso)
Η ρουτίνα μου (με το 17άρι strada basket, ~93C και 9,5bar εκχύλισης):
"Αρωματίζω" την μηχανή εκχυλίζοντας έναν διπλό εσπρέσσο (με καφέ προαλεσμένο και ευγενική χορηγία απο φίλο φυσικά)
Ζυγίζω 18,5 γραμμάρια καφέ (με 5+ ημέρες απο το roast date)
Αλέθω, φιλτράροντας την έξοδο του funnel με ένα πιρούνι το οποίο κινώ πάνω κάτω για να σπάσει το clumping ( )
Για την κατανομή του αλεσμένου καφέ στο PF έχω δοκιμάσει πολλές μεθόδους, καταλήγοντας προς το παρόν στο vertical και side knocking.
Κάνω tamp όσο το δυνατό πιο επίπεδο, με μέτρια πίεση, 2 περιστροφές χωρίς καθόλου πίεση και προσέχοντας να μην βεντουζάρει κατά την απομάκρυνση του το Tampoer και χαλάσει το puck).
Βγάζω λίγο νερό για 2-3 sec από το group πιο πολύ για καθαρισμό
Ζυγίζω το ρόφημα και σταματάω στα ~35 γραμμάρια (ακόμα δεν έχω αρχίσει να διακρίνω ξεκάθαρα το blonding για να το κόβω μόνο με το μάτι).
Και πάμε στο πρόβλημα:
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω και εφαρμόζοντας/δοκιμάζοντας μόνο τεχνικές κατανομής που ταιριάζουν σε VST καλαθάκια λοιπόν, πολλές φορές (3/5) κατά την εκχύλιση με το γυμνό (όπως πάντα) παίρνω 3 διαφορετικές ροές που πολλές φορές παραμένουν 3 μέχρι το τέλος της εκχύλισης.
Υπάρχει περίπτωση να φταίει ο μύλος;
Μήπως έχουν φθαρεί τα μαχαίρια; Ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω αν χρειάζονται αλλαγή και με ποιο τρόπο το εξακριβώνω.
Μήπως τα VST είναι ακόμα πιο απαιτητικά (με το μαμά καλαθάκι δεν είχα τέτοιο πρόβλημα) και χρειάζεται να προσθέσω κάτι επιπλέον στη ρουτίνα μου;
Τέλος τα 2 πράγματα που λείπουν και ίσως(?) βοηθούσαν αλλά ακόμα σκέφτομαι εάν αξίζει να προσθέσω στο setup μου :
IMS Competition σίτα
OCD distribution tool (αξίζει τα λεφτά του; Έχει δουλέψει κανείς με το εργαλείο της motta;Motta levelling tool) για να μπορεί να συγκρίνει ;
Ευχαριστώ προκαταβολικά για όλες τις απαντήσεις σας