Pressure Profiling Espresso

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό mymenhir1971 » 26 Νοέμ. 2017, 22:37

Για το αποτέλεσμα στο φλυτζάνι...
Your Friend Caffeine
Άβαταρ μέλους
mymenhir1971
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 734
Εγγραφή: 03 Φεβ. 2014, 10:53
Ονομα: Στέλιος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Vbm/Pressure Profile
2η μηχανη: Gaggia Classic Mod
Μυλος: HG-one Motorized
Coffee Roaster: Την πηρε ο Μανος
Αγαπημένοι Καφέδες: Αφρικη κι ας ειναι και Εμπολα

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 12 Δεκ. 2017, 22:05

Φίλοι συμφορουμίστες καλησπέρα
διάβασα τα γραφόμενα του supperclub, γύρω από το pressure profile, και θέλησα να συμετάσχω στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ μας, σε ένα θέμα λίγο (έως πολύ) εξειδικευμένο,που κατά την γνώμη μου χρειάζεται πολλή-ύ γνώση για να πετύχουμε κορυφαία αποτελέσματα.
Ισως να ανοίγουμε ένα κεφάλαιο πολύ σημαντικό. Ίσως όχι. Θα φανεί από την ανταπόκριση σας για το πόσο μακριά θα πάει η "βαλίτσα".
Αρχικά και μπαίνοντας στο θέμα θέλω να απαντήσω στον supperclub, για στοιχεία που παραθέτει στο pressure profile που έκανε, και τα αποτελέσματα που πήρε.
Αν μπορώ (ο άμοιρος!) να σου δώσω μια συμβουλή φίλε, αυτή θα είναι πως, όταν σχεδιάζεις ένα προφίλ, ποτέ να μην βάζεις 2bar στον σχεδιασμό σου. Το γιατί θα το εξηγήσω σε άλλο κείμενο διότι χρειάζεται πολύ μελάνι και κυρίως χώρο για να το εξηγήσουμε.
Τα πάντα να θυμάσαι ξεκινάνε από τα 3bar και πάνω. Και για τους πολύ ψαγμένους ξεκινάνε από τα 2,5 bar και πάνω. Άρα τα πέντε πρώτα δευτερόλεπτα ήταν λάθος, σε σχέση με το υπόλοιπο προφίλ που έκανες (κατά την άποψή μου πάντα).
Και κάτι ακόμη ως παρένθεση.Αν η δική σου αντλία μπορεί να σταματάει την πίεση του δικτύου (που σχεδόν ποτέ δεν πέφτει κάτω απο τα 3-3,5 bar τουλάχιστον στην Αθήνα), και να φρενάρει την πίεση του δικτύου, να την ρίχνει στα 2 bar,να την στέλνει στο γκρούπ και μάλιστα να την διατηρεί το χρονικό διάστημα που μας γραφεις, είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Διότι από όσα ξέρω αυτό δεν το καταφέρνει ούτε η gear pump της marzocco ep. Αλλά πάμε πιο κάτω.
Μπαίνοντας στο μεγάλο κεφάλαιο που λέγεται pressure profile, αρχικά αποκλείουμε ίσως κάποιους φίλους από την συζήτησή μας,διότι όσοι ασχολούνται με pressure profile στην πράξη, πρέπει να έχουν την κατάλληλη μηχανή.
Αυτό με στεναχωρεί αλλά δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο.
Φίλοι,
ένας μεγάλος κανόνας διέπει το presure profile.
Πρέπει να προσαρμόσεις το κόψιμο στον μύλο και την αρχική πίεση στα 3bar με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε από την στιγμή που θα πατήσεις το κουμπί η κατεβάσεις τον μοχλό (lever) για να ξεκινήσει η εκχύλιση, θα πρέπει στα 7-10 δευτερόλεπτα να δείτε τις πρώτες πηχτές σταγόνες. Τα 10 δεύτερα είναι πολλά για μένα. Το ιδανικώτερο είναι τα 7 δεύτερα. Γιατί? αν το θέλει κάποιος θα το εξηγήσω αλλά μόνον αν το θέλετε.
Επόμενο στάδιο μετά από το 7ο δεύτερο μέχρι το 20ο-23ο περίπου, (όπου η πίεση πρέπει να είναι στα 9bar),είναι να γίνει σωστά η ενοποίηση της ροής της εκχύλισης (12ο δευτερόλεπτο περίπου, και μετά), και κατά την διάρκεια της ροής παρατηρούμε την ανάπτυξη (φούσκωμα) του καφέ,
Το τρίτο και τελευταίο στάδιο έχει να κάνει καθαρά με όσες γλυκύτητες μπορούμε να δώσουμε στον καφέ μας, τα τελευταία 5-7 δεύτερα, όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί από τον woodsman, και αυτό επιτυγχάνεται κατεβάζοντας την πίεση στα 5-6 bar.
Αυτή είναι εν ολίγοις μια εκχύλιση με pressure profile.
Προσοχή
κατέγραψα έναν μπούσουλα και τίποτα παραπάνω. Τα προφίλ μπορεί να είναι από δεκάδες μέχρι εκατοντάδες. Ανάλογα τον κάθε καφέ.
Αν θέλουμε να είμαστε ακριβείς για το μεγαλείο του pressure profile και να μπορούμε να εκμεταλευτούμε στο έπακρο τις δυνατότητες του, θα πρέπει να γνωρίζουμε προελεύσεις καφέδων,πλύσιμο, δέντρο,φάρμα,ψήσιμο,χρώμα καφέ, δυνατότητες του μύλου (μαχαίρια κατανομή fines), τρόποι πατημάτων μας, και γενικά όλα όσα επηρεάζουν το τελικό αποτέλεσμα.
Τέλος να ξέρουμε όλοι μας,
ΌΣΟ-Α λιγότερα γνωρίζουμε για το pressure profile, τόσο χειρότερα αποτελέσματα θα παίρνουμε στο φλυτζάνι μας. Εμπρός στην κατάθεση γνώσεων.
Αυτά για αρχή.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 13 Δεκ. 2017, 22:31

petridis nikos έγραψε: Τα πάντα να θυμάσαι ξεκινάνε από τα 3bar και πάνω. Και για τους πολύ ψαγμένους ξεκινάνε από τα 2,5 bar και πάνω. Άρα τα πέντε πρώτα δευτερόλεπτα ήταν λάθος, σε σχέση με το υπόλοιπο προφίλ που έκανες (κατά την άποψή μου πάντα).


Καλό θα ήταν, αφού θέλουμε να είμαστε Cofeegeek να μην είμαστε απόλυτοι!
Η Speedster ξεκινάει από 0 bar για την ομαλή εκχύλιση του νερού στο puck, νεότερες εξελίξεις (Idromatic) πάνω στο preinfusion δίνουν πολύ μεγάλη ευελιξία στη διαχείριση της πίεσης με πολύ καλά αποτελέσματα στο φλιτζάνι καθώς το έχω ήδη και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος.
https://www.youtube.com/watch?v=6y_XiS8dsks
https://www.youtube.com/watch?v=MNZvGYtwfpg

petridis nikos έγραψε:Και κάτι ακόμη ως παρένθεση.Αν η δική σου αντλία μπορεί να σταματάει την πίεση του δικτύου (που σχεδόν ποτέ δεν πέφτει κάτω απο τα 3-3,5 bar τουλάχιστον στην Αθήνα), και να φρενάρει την πίεση του δικτύου, να την ρίχνει στα 2 bar,να την στέλνει στο γκρούπ και μάλιστα να την διατηρεί το χρονικό διάστημα που μας γραφεις, είναι ένα θέμα πολύ σοβαρό. Διότι από όσα ξέρω αυτό δεν το καταφέρνει ούτε η gear pump της marzocco ep. Αλλά πάμε πιο κάτω..


Έχεις προσωπική άποψη ή απλώς έχεις ακούσει για την μηχανή που αναφέρεις?
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 14 Δεκ. 2017, 01:20

Φίλε G.F,και συμφορουμίστες καλησπέρα
G.F διάβασα αυτά που γράφεις και θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα να απαντήσω.
Κατ'αρχήν οι μηχανές kees van der westen δεν κάνουν pressure profile. Pre infusion κάνουν με το δικό τους σύστημα. Δηλαδή χρησιμοποιούν ένα σύστημα μικρής καθυστέρησης ενεργοποίησης της αντλίας, και ομαλής ανόδου της πίεσης ,για να μην σοκάρεται ο καφές. Με απλά λόγια.
Την indromatic την δοκίμασα για δυό ώρες περίπου, πριν από κάνα 4μηνο στην ipanema. Εχω και βίντεο όμως δεν ξέρω να το ανεβάσω στο site.
Την spirit την έπιασα από τους πρώτους στα χέρια μου μόλις ήρθε στο lub των αδελφών Παινέση πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, και την χειριζόμουν για πολλές ημέρες. Μάλιστα έψησα και καφέδες με διαφορετικά προφίλ στο μονόκιλο ψηστηράκι τους, για να δούμε πως ανταποκρίνεται η μηχανή.
Τα δύο βίντεο που ανάρτησες φίλε, υποστηρίζουν ακριβώς τα γραφόμενά μου, διότι άν παρατηρήσεις πολύ καλά θα εξάγεις το συμπέρασμα, πως αν προχώρησαν σε συστήματα που δημιουργούν μηδενικές η πολύ μικρές πιέσεις στην αρχή τη ς εκχύλισης(με ομαλή άνοδο στη συνέχεια) , προ της ενεργοποίησης της αντλίας, το έκαναν για τον λόγο ακριβώς, ότι δεν μπορούν να πετύχουν χαμηλότερες του δικτύου πιέσεις, με ενεργοποιημένη την αντλία. Αυτά δεν έγραψα χθες? Προς τι, οι απορίες και αντιρήσεις σου?
Εγραψα λοιπόν πως είναι αδύνατον όταν έχουμε στο δίκτυο πίεση 3-3,5bar, να μπορεί ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΛΙΑ όσο καλή και να είναι, να κατεβάσει την πίεση στα 2bar, και μάλιστα να μείνει 5 ολόκληρα δευτερόλεπτα σταθερά ο δείκτης του οργάνου στα 2bar.
Ελπίζω να απάντησα στο πρώτο σκέλος. Κάθε αμφισβήτηση θάναι καλοδεχούμενη προς συζήτηση εκ μέρους μου, και χωρίς ''απολυτότητα''. Την άποψή μας άλλωστε καταγράφουμε.
Τώρα όσον αφορά την Marzocco ep και άν την έχω δουλέψει, ή αν αντλώ πληροφόρηση από γύρω-γύρω, θα σου πω, πως ναι την έχω δουλέψει,την θεωρώ ίσως την καλύτερη μηχανή στον κόσμο,που χρειάζεται χειριστή με τεράστιες γνώσεις που δεν σταματούν στο μπαριστικό κομμάτι, επιβάλεται να γνωρίζει και από ψήσιμο του καφέ για να μπορεί να πάρει τέλεια αποτελέσματα. Είναι κατ'εμέ, χειρουργικό εργαλείο, που δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος, προκειμένου να σου δώσει τα καλύτερα αποτελέσματα απο οποιαδήποτε άλλη μηχανή - ανταγωνίστρια (syneso, slayer, kees).
Βέβαια καλύτερη κατ'εμέ και από την marzocco ep είναι οι καλές lever μηχανές, μία εκ των οποίων είναι αυτή που είχα μέχρι πρότεινος. Εκεί να δείτε τι σημαίνει πραγματικό pressure profile. Aυτά για σήμερα, πρέπει να ανοίξει το παιγνίδι που ξεκινήσαμε διότι θα πρέπει να ειπωθούν όλα, και όλα αυτά προς χάριν των οπαδών (ένας εκ των οποίων είναι και η μουτσούνα μου),του pressure profile.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 14 Δεκ. 2017, 06:54

Φιλε Νίκο, αναφορικά με το 1ο σκέλος δεν αναφέρθηκα σε pressure profile αλλά σε διαχείριση πίεσης. Επίσης έχω αφιερώσει πολύ χρόνο με το Idromatic και την Spirit που είχαν εκεί.

Προσωπικά δεν έχω καμία απορία με αυτά που έγραψες. Η 'παρεμβολή μου είναι που αναφέρθηκες (και για αυτό το έκανα παράθεση) '"τα πάντα ξεκινάνε από τα 3 bar και πάνω..." και δεν είναι μόνο η περίπτωση της Spirit,Speedster, etc. Είναι και οι lever μηχανές όπου δεν ξεκινούν με 3> bar.

Αναφορικά με την μηχανή που ανέφερες για τον λόγο αυτό σε ρώτησα αν έχεις διαμορφώσει άποψη από προσωπική εμπειρία.

Χαίρομαι που έγραψες και αναμένω (αν έχεις διάθεση βέβαια) να τοποθετείς για διάφορα θέματα για να αποκτήσει και ένα ενδιαφέρον το παιχνίδι προς αποκλειστικό όφελος του forum.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 14 Δεκ. 2017, 16:27

Φίλε G.F σε χαιρετώ,
ελπίζω με τα γραφόμενά μου να μην έχω αδικήσει τις εύλογες επισημάνσεις σου. Ως άνθρωπος θεωρώ αλλά και δεν θέλω να με διακατέχουν αντιλήψεις απολυτότητας, η προσπάθειας τρολαρίσματος σε όποιον-ους έχουν διαφορετικές απόψεις- αντιλήψεις.
Χαίρομαι πολύ που μου δίνεις την ευκαιρία να γράψω πράγματα που έχω βιώσει στην πράξη, και όχι να υιοθετώ θεωρίες αμφιβόλων αποτελεσμάτων, δηλαδή εν ολίγοις αυτό που λέμε στην πατρίδα μας ''λάδι πολύ, τηγανίτα τίποτα''.
Εγραψα πως όλα ξεκινούν από τα 3 bar με σκοπό τις πρώτες σταγόνες στα 7-10 sec, αφού βέβαια έχεις κάνει το κατάλληλο κόψιμο στον μύλο και επίσης το ανάλογο πάτημα.
Aραγε γιατί?
Ας υποθέσουμε πως μπορούμε να κάνουμε pressure profile από μηδενική βάση πίεσης,και το προσπαθήσουμε.
Πάρε για παράδειγμα τον αρχικό τρόπο εκχύλισης της δικής σου μηχανής. Πριν την ενεργοποίηση της αντλίας, δεν πέφτει όλο το βάρος του νερού στον καφέ με μηδενική πίεση όταν δώσουμε εντολή εκχύλισης?
Αν δεν ενεργοποιηθεί η αντλία, πιστεύεις πως με μηδενική πίεση θα μπορέσει να προβρεχθεί όλο το pack μέχρι κάτω? και αν ναι, πόσο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί μέχρι να γίνει αυτό χρησιμοποιώντας μόνο το βάρος του νερού? (και την θερμοκρασία βέβαια)
Τώρα
αν κάνουμε το ίδιο έχοντας πίεση 1bar και μείνουμε εκεί, σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουμε τις πρώτες σταγόνες?
Το ίδιο το κάνουμε με 2bar και πάει λέγοντας.Σε ρωτώ
έχεις πειραματιστεί σε κάτι τέτοιο?
Όταν έγραψα πως πρέπει να προσαρμόσουμε το κόψιμό μας έτσι ώστε με πίεση 3 bar να πάρουμε τις πρώτες σταγόνες στα 7- 10 sec, ήταν γιατί εχουν εκπονηθεί ώρες επί ωρών για να βρούμε αυτή την τρόπον τινά ''σταθερά'' θα έλεγα, που απέδωσε στους περισσότερους καφέδες πολύ καλά αποτελέσματα.
Αυτό βέβαια μπορεί για κάποιους να μην σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο,και να έχουν κάποιο τρόπο δικό τους που να ανατρέπει τελείως αυτά που ισχυρίζομαι. Γι'αυτό άλλωστε είμαστε εδώ και ανταλάσουμε απόψεις.
Γιατί 3bar και σε 7-10 sec πρώτες σταγόνες?
3bar διότι είναι η ελάχιστη τιμή πίεσης που δεν σοκάρει τον καφέ τον προβρέχει σωστά, συμπαρασύρει το νερό τα καλά στοιχεία του καφέ και σε πολύ καλό χρονικό διάστημα έχουμε την εκροή των πρώτων σταγόνων που περιλαμβάνουν συν τοις άλλοις, τα έλαια και τα αρώματα, χωρίς να έχει προλάβει να τα αλλοιώσει ή να κάψει η υψηλή θερμοκρασία του νερού και του μετάλλου του γκρουπ, που σε άλλη περίπτωση θα το είχε κάνει λόγω της χαμηλότερης πίεσης κάτω των 3-2,5bar.
Όλα αυτά εκ του αποτελέσματος εκτιμώνται και κρίνονται.
Ρίχνοντας το βάρος στο πρώτο διάστημα της εκχύλισης έχουμε ξεχάσει να αναφερθούμε στά άλλα δύο βασικά στάδια. Περιμένω πρώτα από εσάς να κάνετε την αρχή αφού πρώτα περάσω την ''βάσανο'' της αξιολόγησης, αντίθεσης, απόρριψης των όσων έγραψα . Αστειεύομαι.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 14 Δεκ. 2017, 18:48

Φίλε Νίκο ίσως να μην ήμουν εγώ σαφής. Η ένσταση μου ήταν καθαρά για τη αρχική πίεση στο puck η οποία θεωρώ ότι συμβάλει θετικά όταν ξεκινά από όσο το δυνατόν χαμηλότερη πίεση.
Βοηθά τον καφέ να απελευθερώσει τα αρώματα του και σε συνδυασμό με ψιλότερη άλεση επιτυγχάνεις και περισσότερη αποβολή διοξειδίου (αφού εκτίθεται περισσότερο ο καφές στον αέρα) όπου με τη σειρά του αυξάνει και το extraction yield (αν έχεις και κανέναν καλό μύλο! ακόμα καλύτερα).

Έχεις παρατηρήσει σε διάφανο καλαθάκι την επίδραση του νερού πάνω στην επιφάνεια του puck? (είναι στο forum). Θεωρώ όσο χαμηλότερη πίεση στο puck τόσο λιγότερο διαταράσεται με πολλές υλοποιήσεις από διάφορους κατασκευαστές στο θέμα αυτό.

Αναφορικά με την αρχική πίεση, αυτή αυξάνεται, δεν παραμένει σταθερή π.χ. στο 1 bar, αυξάνεται συνέχεια με συνέπεια να βρέχεται όλο το puck και διαπιστώνεται πολύ εύκολα τόσο από τις σταγόνες που τρέχουν στο naked όσο και από το puck που είναιι υγρό. Επίσης δεν υποτιμώ τις μετρήσεις σας και τις προσπάθειες σας αλλά παρακαλώ μην υποτιμάς και τις δικές μου και των υπολοίπων που καθήσαμε.Γνωρίζεις πολύ καλά ότι υπεισέρχονται παράμετροι πολλοί που κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα συνεπώς το θέμα δεν εστιάζεται στα 7 - 10 sec σωστά?

Τέλος, έδω είμαστε για γόνιμη συζήτηση και διάλογο με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων προς όφελος του forum.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 14 Δεκ. 2017, 23:11

Φίλε G.F καλησπέρα
Είναι δυνατόν να υποτιμώ άλλες απόψεις? ποτέ. Αλλωστε πριν το επισημάνεις το αναφέρω ο ίδιος στο προηγούμενο κείμενο.
Θέλω να πάμε σε αυτά που υποστηρίζεις και που εγώ όχι μόνον δεν αρνούμαι η υποτιμώ, τουναντίον υποστηρίζω κιόλας.
Αυτό που πετυχαίνει η μηχανή σου με την πρόβρεξη του puck απο μηδέν μπαρ, είναι εξαιρετικό. Αν παρατηρήσεις στο βίντεο που ανάρτησες, θα δεις πως αυτό συμβαίνει για 5-6 δευτερόλεπτα και αμέσως αρχίζει η άνοδος της βελόνας του οργάνου και πηγαίνει αρχικά στα κάτι λιγότερο από 3 bar, και συνεχίζει με ομαλό τρόπο μέχρι να φτάσει στα 9 περίπου. Κοίταξε σε παρακαλώ στα πόσα δευτερόλεπτα από την στιγμή που κατεβαίνει ο χειροκίνητος λεβιές, έχουμε-πρόσεξε,όχι σταγόνες- αλλά κανονική εκχύλιση του καφέ. Είναι ή δεν είναι στα ίδια δευτερόλεπτα που έχω δώσει και γω σε προηγούμενο άρθρο?
Τώρα, αν ξεκινάει από τα μηδέν bar και δεν αργοπορεί μέχρι να φτάσει στο σωστό χρόνο για να κάνει κανονική εκχύλιση, δηλαδη τα 12-15 δεύτερα, είναι γιατί η πίεση ανεβαίνει ΣΥΝΕΧΩΣ,και ασταμάτητα (από το 5ο δευτερόλεπτο και μετά), μέχρι να φτάσει στα 9 bar και εχει ολοκληρώσει την διαδρομή της μέχρι το 12 δευτερόλεπτο.
Αυτό το σύστημα φίλε το έχει μόνον η μηχανή σου που είναι από τις καλύτερες και ισως η ακριβότερη στον κόσμο, και βασίζεται όλη η φιλοσοφία της στο να αντιγράψει με την συγκεκριμένη πατέντα, την φιλοσοφία των lever μηχανών κατά κάποιον τρόπο.
Το σύστημα αυτό λοιπόν δεν έχει καμία σχέση με το pressure profile που κάνουν μηχανές όπως η marzocco ep, cimbali m100, Vesuvius,syneso mvp,κλπ. Εκεί θεωρώ πως βρίσκεται η συγχυσή σου σε σχέση με την φράση μου ''όλα ξεκινούν από τα 3bar''.
Εννοούσα λοιπόν πως αν έχουμε στα χέρια μας μια μηχανή που κάνει pressure profile, είναι αδύνατον να ξεκινήσουμε προφίλ με κάτω από τα bar πίεσης του δικτύου που για την Αθήνα στο πλείστον των περιοχών αυτή δεν πέφτει κάτω από τα 3-3,5 bar.
Και φυσικά αν μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με 1 ή 2 bar θα ήταν εκπληκτικά. Κατάλαβες για ποιόν λόγο παρεξηγήθηκαν τα λόγια μου?
Βέβαια πρέπει κάπου εδώ να εξαιρέσουμε τις μηχανές που έχουν δικό τους χώρο αποθήκευσης νερού, και δεν χρειάζεται να ενωθούν με το δίκτυο,αυτές μπορούν να ξεκινήσουν pressure profile από το μηδέν, αλλά τέτοιες μηχανές είναι κυρίως home καταστάσεις, και δεν τις συμπεριλαμβάνουμε στην συζήτησή μας.
Ή επίσης εάν έχει κάποια από αυτές τις μηχανές, το σύστημα που έχει η δική μου lever μηχανή, όπου έχει τοποθετηθεί από την έταιρεία, στην είσοδο του νερού από το δίκτυο στην μηχανή, ένας ρυθμιστής πίεσης. Και πάλι όμως όπως μου είπε ο τεχνικός όταν την δοκιμάζαμε στο εργοστάσιο στην Ιταλία, το όργανο μπορεί να ρυθμίσει προς τα κάτω μέχρι τα 2,2-2,5bar. Πιο κάτω δεν μπορεί. Για ποιόν λόγο δεν ξέρω ούτε τον ρώτησα.
Ες αύριον τα νεότερα, όπου θα απαντήσω σε κάτι που έγραψες, ετσι ρε παιδιά για να αναλυθεί αυτό το μεγαλειώδες κεφάλαιο που ωθεί όλους εμάς που αγαπάμε τα specialtys,σε περισσότερη αναζήτηση καλύτερων αποτελεσμάτων στα φλυτζάνια μας.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 15 Δεκ. 2017, 05:37

Καλημέρα Νίκο.

Αποσαφηνίστηκε.

Fair enough
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 15 Δεκ. 2017, 08:19

petridis nikos έγραψε:Το τρίτο και τελευταίο στάδιο έχει να κάνει καθαρά με όσες γλυκύτητες μπορούμε να δώσουμε στον καφέ μας, τα τελευταία 5-7 δεύτερα, όπως πολύ σωστά έχει επισημανθεί από τον woodsman, και αυτό επιτυγχάνεται κατεβάζοντας την πίεση στα 5-6 bar.

Καλο μου Leverοπαιδο γιατι με διαβαλεις;Ποτε ειπα εγω τετοιο πραγμα;Μηπως παρανοησες αυτο που ειπα επειδη μαγευεσαι οταν ομιλω; :lol:
Τι ειναι το ομαλο σβησιμο της πιεσης στο τελος για να βγαλει γλυκητητες;Εκτοξευτης ζαχαρης; :lol:
Αυτο που εχω πει εγω (το οποιο εχω μαθει απο φιλο barista-roaster που το κατεχει το αθλημα καλυτερα απο μενα) ειναι οτι σβηνωντας ομαλα στο τελος παρασερνουμε λιγοτερα ανεπιθυμητα συστατικα τα οποια ειναι πικρα στις περισσοτερες των περιπτωσεων και ετσι βγαινει πιο γλυκοπιοτο το φλυτζανι απο οτι αν δεν σβηναμε.Χαριν ευκολιας της συζητησης λεμε οτι θα γλυκανουμε τον καφε οχι οτι τον φορτωνουμε ζαχαρη :lol:
Τωρα pressure ptofile λεγεται οποιαδηποτε καμπυλη πιεσης παρουσιαζει μια μηχανη.Και μια gaggia κανει pressure profile απλα δεν ειναι ελεγχομενο και ειναι στανταρτ.
Η διαφορα μιας la marzzoco ep απο τις αλλες ειναι οτι εχει stepless ελεγχο της πιεσης καθως και την δυνατοτητα καταγραφης του προφιλ πιεσης που θα εκτελεστει με ευκολη επαναληψιμοτητα μετα ,μονο με το ανοιγμα του padle.
Οσο για την υδροματικ(συμφορα μου) ενα εχω να πω.Περσινα ξυνα σταφυλια.
Ευφυες και συναμα απλο συστημα ομαλης αυξησης της πιεσης πρωτοεμφανιζομενο καπου κατα το 70 το οποιο χρησιμοποιειται μεχρι σημερα σε αρκετες υλοποιησεις.
Απλα εδω ο κουστουματος το εκανε διαφανο με giorgio armani περιβλημα και κερασακι στην τουρτα καποια χιλιαρικα.
Προσθεσε βεβαια το ρυθμιστικο.Αυτο πρεπει να του το αναγνωρισουμε.
Εμεις αλλαζουμε ελατηρια για να πετυχουμε παρομοιο αποτελεσμα στις υλοποιησεις που ελεγα.
Ααα και κατι αλλο.Ο G.F. φιλε δεν εχει υδροματικ.Τουλαχιστον οχι αυτη του βιντεο.Λαθος καταλαβες.Την εχει δουλεψει σου ειπε.Speedster εχει αυτη με το εμβολο(παρομοια λειτουργια) και με μοχλο ταχυτητων απο bugati. :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron