Pressure Profiling Espresso

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 21 Δεκ. 2017, 20:37

Gataros έγραψε:Γιώργο, δεν παρεξήγησα τα γραφόμενα του Δημήτρη, απλώς δεν συμφώνησα με κάποια από αυτά που έγραψε :)

Δηλαδή κατά την άποψη σου, είναι προτιμότερο να μην γίνεται καμία κουβέντα περί του θέματος, προκειμένου να μην παρεξηγηθούν αυτοί που τα γράφουν ή τα νέα μέλη γιατί μπορεί να αποθαρυνθούν να ασχοληθούν με την παρασκευή καφέ στο σπίτι?


Βασίλη να πω ότι δεν μας γνωρίζεις και δεν μας ξέρεις να το καταλάβω.
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που αναφέρεις παραπάνω.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό pollux » 21 Δεκ. 2017, 21:08

Καλησπέρα,

Εντύπωση κανεί ότι πολλά μαγαζιά specilty coffee δεν εφαρμόζουν "προφίλ" πίεσης και ας έχουν synesso, strada, sanremo κτλ... Τα περισσότερα εφαρμόζουν τον "μπούσουλα" (ratio 1:2 , 25-30", 93°).
Σημαντικό είναι επίσης ο καφές.
Αν είναι υψηλής ποιότητας και αν έχει (κυρίως) "ψηθεί" με τρόπο που να αναδεινκύονται τα χαρακτηριστικά του, έχει πόλυπλοκο αρωματικό και γευστικὀ "προφίλ", τότε το pressure profiling χρειάζεται...
Αν όμως πχ τα γευστικά χαρακτηριστικά είναι "καβουρδιστικά" (ξηροί καρποί), σοκολάτα... αυτά μπορούν να κατέβουν στο φλυτζάνι και με μηχανές που δεν έχουν "προφίλ" πίεσης.
Όπως και να ´χει μπορεί, κατά την άποψή μου, να έχει κανείς πολύ καλά αποτελέσματα αν έχει καλή τεχνική στην κατανομή του καφέ, πολύ καλό μύλο (ένας τέτοιος μύλος κάνει πολύ λιγότερα χρήματααπό τις synesso, strada, sanremo κτλ) και καλό κρητίριο γεύσης... να ξέρεις δηλ τι είναι : όξύτητα, πικράδα, σώμα... ξινό αλμυρό, γλυκό, φρουτώδες και τι θα κάνεις για να το (τα) βρείς ή να το (τα) εξισσοροπήσεις...
pollux
Member
 
Δημοσιεύσεις: 71
Εγγραφή: 10 Ιαν. 2017, 16:56
Ονομα: Σόλων
Τοποθεσια: Αθήνα Paris
Μηχανη: SylviaWoodsmanMod
2η μηχανη: La Pavoni Europiccol
Μυλος: tΑlΩs 63 conical
2ος Μυλος: Compak E5 od
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 21 Δεκ. 2017, 22:33

Πρωτίστως είναι ο καφές! η ποιότητα του.
Οταν έχεις καλό καφέ παππάδες βγαίνουν είτε με pressure profile είτε χωρίς.

Πάντως πανάκεια δεν είναι το pressure profile. βοηθά συγκεκριμένους καφέδες και από όσο έχω δει δεν δουλεύει τόσο αποτελεσματιά με blend όσο με μονοποιικιλιακό αν δεν κάνω λάθος.

Το ζουμί είναι στο ψήσιμο και στην μαεστρία του Real Roaster να φέρει το καφέ εκεί που χρειάζεται δηλ. να διορθώσει τον καφέ.

Θα συμφωνήσω για τη τεχνιή και φυσικά για τον μύλο.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gataros » 21 Δεκ. 2017, 22:34

G.F. έγραψε:
Βασίλη να πω ότι δεν μας γνωρίζεις και δεν μας ξέρεις να το καταλάβω.
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που αναφέρεις παραπάνω.


Μα επειδή νομίζω οτι σας γνωρίζω, γι αυτό είπα οτι δεν παρεξήγησα αυτά που γράφει ο Δημήτρης, αλίμονο.

Κουβέντα κάνουμε και όντως ο γραπτός λόγος πολλές φορές ειναι άχαρος.
Άβαταρ μέλους
Gataros
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: 25 Απρ. 2014, 16:58
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Bέλγιο
Μηχανη: LM GS3 MP 2017
2η μηχανη: LP Prof. '83
Μυλος: Monolith Max2
2ος Μυλος: Comandante C40
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Friedhats, Manhattan Rosters

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 22 Δεκ. 2017, 15:41

G.F. έγραψε:Πρωτίστως είναι ο καφές! η ποιότητα του.
Οταν έχεις καλό καφέ παππάδες βγαίνουν είτε με pressure profile είτε χωρίς.

Πάντως πανάκεια δεν είναι το pressure profile. βοηθά συγκεκριμένους καφέδες και από όσο έχω δει δεν δουλεύει τόσο αποτελεσματιά με blend όσο με μονοποιικιλιακό αν δεν κάνω λάθος.

Το ζουμί είναι στο ψήσιμο και στην μαεστρία του Real Roaster να φέρει το καφέ εκεί που χρειάζεται δηλ. να διορθώσει τον καφέ.

Θα συμφωνήσω για τη τεχνιή και φυσικά για τον μύλο.


Μπράβο ρε Γιώργο, με βρίσκεις 100% σύμφωνο, πολλές φορές νομίζουμε ότι είναι η μηχανή, τα χέρια μας, ο μύλος κτλκτλ , ενώ τελικά είναι ο καφές, που έχει δεχθεί χάλια ψήσιμο και δεν συμβαδίζει πουθενά με το προφίλ του, το οποίο έρχεται από τον έμπορο, και όχι από τον τελικό roaster


Αν ο καφές είναι καφεδαρα τότε θα αναδειχθεί και με εξοπλισμό 200€

Επίσης θα έλεγα πως αν είναι υπερβολικά φρέσκος ο καφές, τότε το μακρύ preinfusion μάλλον κακό θα κάνει
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 27 Δεκ. 2017, 23:54

Χριστός γεννάται δοξάσατε......
Θεός ών ειρήνης, Πατήρ οικτιρμών....
Καλές υπόλοιπες γιορτές σε όλους. Ότι ποθείτε κατάμουτρα να το βρείτε. Συμφορουμίστες φίλοι
Θέλησα να ανταποκριθώ στην υπόσχεσή μου έστω και αργοπορημένα, για ένα κείμενο που να αφορά το pressure profile.
Πριν μπω στο θέμα θέλω να διαχωρίσω αν γίνεται δύο έννοιες μεταξύ τους.
Εκφράζοντας πάντα την άποψή μου, θέλω να τονίσω την κατ'εμέ διαφορά μεταξύ pressure profile,και pre infusion, για τον λόγο και μόνον της συννενόησης μεταξύ μας.
Pre infusion θεωρώ πως κάνουν όλες οι μηχανές που μπορούν να στέλνουν με την πίεση του δικτύου, για κάποια δευτερόλεπτα το νερό (από 3sec και πάνω), έπειτα κατόπιν εντολής η όχι ανεβαίνουν στα 9 bar για όσο χρονικό διάστημα προκειμένου να επιτευχθεί η εκχύλιση, και αφού συμπληρωθεί ό χρόνος που εμείς επιθυμούμε σταματάμε την ροή και τελειώνει η εκχύλιση. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με μηχανικό ή ΄με ηλεκτρονικό τρόπο. Αρα αναγνωρίζουμε 2 στάδια.
Pressure profile,κάνουν όλες εκείνες οι μηχανές όπου μπορούν να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε 4 διαφορετικά στάδια πίεσης καθ' όλη την διάρκεια της εκχύλισης, και πάνω. Αυτά τα 4 τουλάχιστον στάδια πίεσης, μπορούν να επιτευχθούν είτε με μηχανικό είτε με ηλεκτρονικό (ή και με τα δύο) τρόπο. Βέβαια εξαιρούνται οι lever μηχανές οι οποίες δεν έχουν αντλία πίεσης, και κάνουν pressure profile και pre infusion, με καθαρά χειροκίνητο τρόπο ή μηχανικό κατά τα λεγόμενα.
Επίσης να εξαιρέσουμε και τις μηχανές όπου έχουν γκρουπ Ε61 με μοχλουδάκι, διότι καταφέρνουν να κάνουν κατά έναν τρόπο pressure profile, αφού εκτελούν μηχανικά 3 στάδια εκχύλισης. (δύο στάδια ανόδου πίεσης και ένα στάδιο πτώσης πίεσης στην πίεση του δικτύου, όταν κατεβάσουμε τον μοχλό στο προτελευταίο στάδιο καθόδου του).
Η διαφορά μεταξύ pressure profile και pre infusion είναι όχι μόνον τα 2 στάδια, αλλά στις εξελιγμένες μηχανές που κάνουν pressure profile (θα αναφερθώ αμέσως πιο κάτω σε εταιρείες), τα πράγματα διαφοροποιούνται, οι αποστάσεις μεγαλώνουν, καθώς και τα αποτελέσματα, και κυρίως αυτά όλα βρίσκουν ανταπόκριση στους specialtys coffees κυρίως.
Πάω απ'ευθείας στις μηχανές που κάνουν pressure profile (παίρνω χαραχτηριστικά παραδείγματα μηχανών, συγνώμη που θα παραλείψω κάποιες), για να γίνω κατανοητός.
Synesso mvp, Vesuvius, cimbali m 100, m39 HD, έχουν θα λέγαμε περίπου την ίδια φιλοσοφία. Δηλαδή, χωρίζουν την εκχύλιση το λιγότερο σε 4 στάδια όπου δίνεις εντολή (στην αντλία φυσικά) από ηλεκτρονικό πίνακα στα εν λόγω στάδια, να έχεις χρονικά, τις πιέσεις που εσύ θέλεις στην διάρκεια της εκχύλισης .(η Vesuvius έχει 7 στάδια αν δεν απατώμαι).
Τώρα πηγαίνοντας σε ότι πιο καλό και εξελιγμένο κατ'εμέ που ακούει στο όνομα marzoco ep, εκεί όπως όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε, το pressure profile δεν έχει σταθερά στάδια προεπιλογής, αλλά είναι στο χέρι του barista - μεταφέροντας το ''κουπί'' που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κάθε γκρούπ, - να έχει την άνοδο και την κάθοδο της πίεσης σε όλο το χρονικό διάστημα της εκχύλισης. Δηλαδή όσα στάδια, άρα και άπειρη γνώση του barista προκειμένου να πετύχει το ανώτερο ποιοτικό αποτέλεσμα, και που άν η γνώση και εμπειρία είναι ελλιπείς, τότε τα αποτελέσματα θάναι το λιγότερο από απαράδεκτα μέχρι φρικτά. Όπως ήδη έχω γράψει, αυτές οι μηχανές είναι χειρουργικά εργαλεία. Αν δεν είχαν την ικανότητα να αποθηκεύουν το καλύτερο κατά τον barista profil,και να μπορεί να εκτελεί εκχυλίσεις σύμφωνα με το πρότυπο αποθήκευσης, τότε νάστε σίγουροι πως πολύ λίγοι barista θα μπορούσαν να καταφέρουν κορυφαία αποτελέσματα, και μάλιστα κάτω από την πίεση της δουλειάς στο κατάστημα.
Αυτή η μηχανή με την φιλοσοφία που την διέπει,κατ'εμέ, αποτελεί σημείο αναφοράς για το pressure profile. Είναι σάν ένα καθαρόαιμο αγωνιστικό αυτοκίνητο που για να γράψει κορυφαίους χρόνους, βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στις ικανότητες του οδηγού, και όχι στα τεχνολογικά βοηθήματα, που παρέχουν οι εταιρείες και που καταργούν την αξία του οδηγού σε μεγάλο ποσοστό.
Tώρα το γιατί είναι καλύτερη σε σχέση με μια synesso mvp, ή από οποιαδήποτε άλλη μηχανή που εκτελεί pressure profile σε 4,5,ή 7 στάδια,θέλει χρόνο για να καταθέσω την άποψή μου,(που δεν γνωρίζω βέβαια αν είναι θεωρητικά σωστή), όμως θεωρώ πως έχω κάποια απάντηση που θα καταθέσω κάποια στιγμή, και θα χρειαστούμε την άποψη καθαρά των ψαγμένων για να οδηγηθούμε σε σωστά συμπεράσματα (θα πέσει πολύ ξύλο τότε στο forum. Γουστάρω!!).
Εχω αφήσει ασχολίαστο τον τρόπο λειτουργίας της kees van der westen idromatic (μηχανάρα) του φίλου G.F.
Εκεί όπου η έκφραση ''χειροποίητο γλυπτό'', είναι αυτό που την αντιπροσωπεύει. Έχω όμως μια έκπληξη. Φίλε σου έχω βρεί, τον πρόγονο (τρόπον τινά) του συστήματος εκχύλισης της μηχανής σου, και σε ποια μηχανή μπορεί να τοποθετηθεί σήμερα. Αν το γνωρίζεις γράψτο πρώτος. Έτσι για να γινώμαστε όλοι μας σοφότεροι φίλε. Βέβαια αν ρωτήσεις τον woodsman,είμαι σίγουρος πως γνωρίζει, αλλιώς δεν θα έγραφε για ''κουστουμάτα, παλιά ξινά σταφύλια''.
Τέλος έπρεπε να γράψω για εκχυλίσεις, χρόνους, θερμοκρασίες, καφέδες, και κυρίως τον τρόπο που σχεδιάζουμε ένα pressure profile, σε συνδυασμό με τα προλεγέντα. Να το αφήσουμε για πιο μετά?
Ελπίζω αυτό το κείμενο να μην είναι βαρετό στους φίλους εκείνους, που είτε δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου, είτε δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για pressure profile.
Άλλωστε και γω έχω τρέλλα με αγωνιστικά αυτοκίνητα, τα παρακολουθώ συνεχώς, όμως αδυνατώ να αγοράσω έστω και μία ζάντα από αυτά τα τέρατα!!
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 28 Δεκ. 2017, 15:58

petridis nikos έγραψε:
Εχω αφήσει ασχολίαστο τον τρόπο λειτουργίας της kees van der westen idromatic (μηχανάρα) του φίλου G.F.
Εκεί όπου η έκφραση ''χειροποίητο γλυπτό'', είναι αυτό που την αντιπροσωπεύει. Έχω όμως μια έκπληξη. Φίλε σου έχω βρεί, τον πρόγονο (τρόπον τινά) του συστήματος εκχύλισης της μηχανής σου, και σε ποια μηχανή μπορεί να τοποθετηθεί σήμερα. Αν το γνωρίζεις γράψτο πρώτος. Έτσι για να γινώμαστε όλοι μας σοφότεροι φίλε. Βέβαια αν ρωτήσεις τον woodsman,είμαι σίγουρος πως γνωρίζει, αλλιώς δεν θα έγραφε για ''κουστουμάτα, παλιά ξινά σταφύλια''.
Τέλος έπρεπε να γράψω για εκχυλίσεις, χρόνους, θερμοκρασίες, καφέδες, και κυρίως τον τρόπο που σχεδιάζουμε ένα pressure profile, σε συνδυασμό με τα προλεγέντα. Να το αφήσουμε για πιο μετά?


Καλές γιορτές και σε ευχαριστούμε για τις ευχές σου.

Θα χαρώ να τα πούμε αναλυτικά Νίκο απλά δεν το επιτρέπει ο χρόνος τώρα καθώς η πρόσβαση μέσω κινητού δεν είναι καθόλου εύκολη εδώ που είμαι. Σέφτομαι να ανοίξω ξεχωριστό θέμα με υλικό για αυτά που θα γραφούν οπότε αν θες συμπλήρωσε σχολίασε αυτά που θα γράψω για να είναι περισσότερο ολοκληρωμένο για τα μέλη του forum και να έχει αξία για όσουν επιθυμούν να μάθουν περισσότερα.

Επίσης να αναφέρω ότι είχα μάθει για το idromatic και ήθελα να την παραγγείλω με τοποθετημένο αλλά συμφωνήσαμε με την kawacom πρώτα να το δούμε στην πράξη και αν αξίζε να το τοποθετούσαμε μετά (όπως και έγινε).

Αναφορικά για το τρόπο σχεδίασης pressure profile εννοείται να το αναπτύξεις όποτε έχεις διάθεση/χρόνο και θα γράψω και εγώ τις εντυπώσεις μου, φιλοδοξώ να μας ακολουθήσουν και άλλοι φίλοι. ;)
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gataros » 03 Ιαν. 2018, 18:03

Drevan έγραψε:Καλησπέρα και από εμένα! το needle valve δεν είναι ουσιαστικά σαν ρυθμιζόμενο ζιγκλερ ή καμία σχέση;



Παραθέτω το παρακάτω κείμενο από ένα Γερμανικό φόρουμ για καφέ, χωρίς να ξέρω αν αυτά που γράφονται είναι αληθή ή όχι:

The secret of the Slayer is aired, it is in the patent:
http://patentimages.storage.googleapis. ... 064323.pdf

The constant flow of the Slayer is protected by two additional and patented metal sieves, one in the main stream, one in the Bypass (needle valve), gigleure (referred to in the patent as giggleure) achieved. These generate turbulence and thus slow down the flow.
The two additional and patented gigleure are invisible by the double G also for Aunt Google.
I do not want to know what would have happened to the one Giggleur if I had not bored the third hole diagonally.
And now I realize why the solenoid valve has only two mounting holes.
5D5FCE2E-8703-4848-A728-FFDE6A045903.jpeg
Needle Valve Slayer
Άβαταρ μέλους
Gataros
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 471
Εγγραφή: 25 Απρ. 2014, 16:58
Ονομα: Βασίλης
Τοποθεσια: Bέλγιο
Μηχανη: LM GS3 MP 2017
2η μηχανη: LP Prof. '83
Μυλος: Monolith Max2
2ος Μυλος: Comandante C40
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Friedhats, Manhattan Rosters

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 03 Ιαν. 2018, 20:23

Πιο άκυρο σύστημα από το needle valve, δεν έχω δουλέψει... Καλή ιδέα, δε διαφωνώ (αν κ ημιτελής, η ροή είναι μόνο μία παράμετρος του brew και τη προώθησαν ως τη μαγική...), αλλά πολύ άσχημα εκτελεσμένη.

Ρυθμίζεις κ τα τρία γκρουπ να έχουν ίδια ροή, μετά από λίγο κ τα τρία είναι διαφορετικά μεταξύ τους και διαφορετικά απ'ότι τα ρύθμισες!
Γενικότερα η ποιότητα της μηχανής, υποδεέστερη... Πολλά κ σε πολλούς γνωστά προβλήματα!

Όπως προείπε ο Δημήτρης ήδη εξαγοράστηκαν και καθόλου τυχαίο. Συνεργάτες που επισκέφθηκαν την έκθεση στο Σιάτλ, στο περίπτερο της Slayer υπήρχαν πιο πολλοί δυσαρεστημένοι πελάτες, παρά ενδιαφερόμενοι...

Θέλω να δω τη μηχανή του Rao που υπόσχεται ακόμα περισσότερα...
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: Pressure Profiling Espresso

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό petridis nikos » 03 Ιαν. 2018, 22:18

Kαλησπέρα σας. Καλή πολιτειακή χρονιά σε όλους.
Φίλε GATAROS σε ευχαριστώ-ούμε για αυτή σου την ανάρτηση, στα περί SLAYER. Είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει προκειμένου να γίνει κατανοητό, πως λειτουργεί αυτή η μηχανή. Επίτηδες δεν αναφέρθηκα εκτενώς σε αυτήν, γιατί ήθελα να το κάνω διαθέτοντας αρκετό χρόνο για τον τρόπο που λειτουργεί, διότι μέσα από το κείμενο θα προέκυπτε το μεγάλο θέμα που λέγεται ΡΟΗ ΝΕΡΟΎ.
Ο τύπος που δημιούργησε αυτή τη μηχανή είχε συλλάβει την έννοια της ροής του νερού.
Δηλαδή με λίγα και απλά λόγια η μηχανή στέλνει με πολύ χαμηλή-ελεγχόμενη- ροή, το νερό στον καφέ, αλλά η πίεση είναι 9 bar σταθερή, σε όλη την διάρκεια της εκχύλισης . Αυτή είναι και η διαφορά της από τις άλλες μηχανές που κάνουν pressure profile, αλλά και από την kees van der westen idromatic.
Την σημαντικότητα του συστήματος αυτού(πατενταρισμένου), την διέκριναν οι υπεύθυνοι της cimbali, και τον πλήρωσαν έναν σκασμό λεφτά ίσως, και τον αγόρασαν.
Γιατί όμως έχει τόσο μεγάλη σημασία η ροή νερού? ή τέλος πάντων θα μας πει (πολύ λογικά) ο G.F, πως, ποιά είναι η διαφορά μεταξύ των δύο αυτών μηχανών, την στιγμή που προσεγγίζουν το θέμα με ''κοντινές'' μεθόδους, βασιζόμενες και οι δύο μηχανές στην αρχή που λέει πως η προβροχή θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να μην σοκάρεται ο καφές στο ξεκίνημα της εκχύλισης, που είναι βασικός και καθοριστικός παράγοντας για ένα καλό αποτέλεσμα? (Η μεν idromatic στέλνει τα ml του νερού στο γκρούπ με ''μηδενική πίεση'' σχεδόν αρχικά, και ανεβάζοντας σταδιακά την πίεση επιτυγχάνει ομαλή προβροχή, ενώ η slayer στέλνει πολύ λιγότερο νερό στο γκρούπ αρχικά, με 9 bar, επιτυγχάνοντας τα ίδια σχεδόν αποτελέσματα).
Ο έλεγχος της ροής νερού που επιτυγχάνεται με τις needle valve είναι ένα κεφάλαιο που μας βάζει τον τρόπο σκέψης μας σε έναν-ίσως- καινούργιο δρόμο ( ή μάλλον διαφορετικό). Να το αναπτύξουμε αν θέλετε, όμως θεωρώ πως πρέπει να έχουμε και την άποψη του woodsman (η άποψη ένός ''τρελλού'',ερευνητή-κατασκευαστή, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα), αλλά και όσων ασχολούνται με την κατασκευή μηχανών, για την εξαγωγή στέρεων συμπερασμάτων.
Η ροή νερού κατ'εμέ ακόμη και ως όρος με οδηγεί στις lever μηχανές, και θα πρέπει να τις βάλουμε και αυτές σε αυτή την συζήτηση, διότι θα βγούν πολύ αξιόλογα συμπεράσματα που θα μας βοηθήσουν-πιστεύω- όλους.
ΡΟΗ ΝΕΡΟΥ ΛΟΙΠΟΝ, ΚΑΙ....ΙΔΟΥ ΠΕΔΙΟΝ ΔΟΞΗΣ (ΑΠΟΨΕΩΝ), ΛΑΜΠΡΟΝ
Τώρα, θέλω να ρωτήσω:
Slayer με ροή νερού(needle valve), marzoco ep gear pamp, ή το σύστημα που χρησιμοποιεί η idromatic?
Ευχαριστώ από καρδιάς τον nikos999, και τον Gataros, και να κανονίσουμε να βρεθούμε όποτε θελήσετε. Κάνουμε όμορφα πράγματα σε έναν χώρο αποκλειστικά για τον έλεγχο της ποιότητας του καφέ, οπότε θα έχουμε να πούμε πολλά πιστεύω.
petridis nikos
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 17
Εγγραφή: 04 Μαρ. 2015, 22:39
Ονομα: petridis nikos
Τοποθεσια: koridallos
Μηχανη: astoria rapallo
Μυλος: fiorezzato
Coffee Roaster: toper kafemino
Αγαπημένοι Καφέδες:

ΠροηγούμενηΕπόμενο

Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron