Καλησπέρα στην παρέα!
(Χρόνια πολλά κιόλας και από αυτό νήμα, χαχα)Λοιπόν, νομίζω ότι έχω πρόβλημα. [Υπαρκτό όντως ή δημιούργημα του μυαλού μου και του άγχους μου, δε ξέρω ακόμα, εσείς θα μου πείτε
]
Το πρόβλημά μου είναι το νερό. Μέρες τώρα τρώγομαι με τα ρούχα μου. Μετράω από εδώ, δοκιμάζω από εκεί, και δε ξέρω πού να καταλήξω. Στο πανεπιστήμιο δε μπορώ να πάω γιατί τα εργαστήρια είναι κλειστά, οπότε είμαι σε "αδιέξοδο".
Αρχικά να πω ότι σπίτι χρησιμοποιώ την κανάτα της Brita με τα maxtra φίλτρα.
Ερώτηση: Όταν σε όλα
(ή στα περισσότερα) άρθρα γίνεται αναφορά σε "
target of TDS: 150ppm for brewing water" (με εύρος νομίζω 75-250), ο
ποιητής αναφέρεται στο νερό σε θερμοκρασία 25°C όπου έχει γίνει (συνήθως) και η βαθμονόμηση σε διάλυμα 342 ppm NaCl, στα κλασικά απλά τεστ ποιότητας νερού
(μετατροπή από EC με μέσο περίπου ke=0.5 σε NaCl) ή εννοεί
κυριολεκτικά σε "brewing water" που θα τρέχει από το group σε θερμοκρασίες ~92°C, οπότε και η ένδειξη στο απλό kit για TDS αναμένεται να είναι αρκετά μεγαλύτερη??? ...
Γιατί σε νερό από τη brita θερμοκρασίας δωματίου, είμαι στα ~55-65 ppm (ανάλογα με την "παλαιότητα" του maxtra), ενώ σε νερό ζεστό από grouphead (φιλτραρισμένο εννοείται από τη brita), είμαι στα ~150ppm.
Από ph είμαι μεταξύ 6.5 και 7.0.
(δεν έχω σπίτι ηλεκτρονικό πεχάμετρο, οπότε μετράω με τα κλασικά χαρτάκια εργαστηρίου). Στο επιθυμητό εύρος δηλαδή.
Σκληρότητα/Αλκαλικότητα ακόμα δεν έχω μετρήσει.
Μήπως το νερό μου παρά είναι μαλακό και κάνω κακό στις εκχυλίσεις μου με λογικά under-φλιτζάνια? Μήπως η brita δε με καλύπτει;; Μήπως να κοιτάξω για φίλτρο ενεργού άνθρακα τύπου bestmax ή 3Μ ? Τι να κάνω;;
Υ.Γ (1): Το νερό της βρύσης μου σε θερμοκρασία 25°C εμφανίζει ~130ppm. Γευστικό είναι, άχρωμο και άοσμο εννοείται, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα από την ΕΥΔΑΠ μέχρις στιγμής στην περιοχή μου. Το νερό της brita, ίσως (φυσιολογικά) να είναι λιγάκι πιο γλυκό. Ότι χάνω σε σώμα στα φλιτζάνια μου το ξέρω, το βλέπω συγκριτικά, απλά το θεωρούσα μέχρι τώρα φυσιολογικό.
Υ.Γ (2): Στις αφαλατώσεις μου, το νεράκι μου είναι πολύ καθαρό, γεγονός που ενισχύει το άγχος μήπως εν τέλει με το νερό που βάζω, φροντίζω τη μηχανή και "περιορίζω" τον παράγοντα της γεύσης.
Υ.Γ (3): Μετά από όλα αυτά, και επειδή δε μπορούσα να κάτσω ήρεμη, πήρα τα test μου και πήγα στο μαγαζί. Αποτελέσματα από νερό από group:
6.5<pH=7.0
Σε θ=25°C , (φυσική ψύξη του φλιτζανιού για 2 ώρες), TDS= 70ppm.
Το νερό της βρύσης, εκτός δικτύου φίλτρανσης στο μαγαζί, είναι (όπως διαπίστωσα) "ίδιο" με του σπιτιού μου.
*** Οι ψύλλοι στα αυτιά μου μπήκανε τυχαία, μετά από σχεδόν ένα ολόκληρο σακουλάκι Burundi από Kudu, που πήγε στο νεροχύτη. Πρώτη φορά μου συνέβη αυτό. Το σακουλάκι έγραφε medium roast (δεν είμαι σίγουρη όμως, στα μάτια μου light ήταν), αλλά ό,τι και να έκανα (από αύξηση σε θερμοκρασία μέχρι πολύ ψιλή άλεση, παραπάνω gr κοκ), εκχύλιση της προκοπής δε πήρα... Βασικά ποιας προκοπής;; Κάτουρο έβγαινε από το naked, σε χρώμα ξανθό...Φυσικά ούτε κρέμα, ούτε σώμα, ούτε γεύση, τίποτα. Σπάσανε τα νεύρα μου. Δε μπορούσα να τον δαμάσω με τίποτα. Ε, τα τελευταία 50gr τα άλεσα σε ΕΚΚ43, και τα έκανα σε V60 pour over μπας και. Ούτε εκεί πήρα το profile... Ο καφές βασικά δεν 'άνθιζε' στο bloom. Δε ξέρω τι πήγε στραβά εν γένει.Ήταν βέβαια 24 ημερών, αλλά και πάλι...
Τέλος πάντων. Το Νερό μου έχει πρόβλημα λέτε. Ή το κεφάλι μου μήπως;;