Πριν λίγο καιρό παρήγγειλα και παρέλαβα από barista.gr το leveling tool της Motta και το IDR (costas of sweden).
[+ ένα ψηφιακό θερμόμετρο και ένα tds test, που θα παραλάβω αργότερα]
Το motta κάνει μια χαρά δουλειά! Εύκολο στη χρήση, το βάθος το προσαρμόζεις απλά στρίβοντας, οπότε δε χρειάζονται πιο πολύπλοκες διαδικασίες τύπου ocd. Ωραιότατο leveling, επιφάνεια έτοιμη για ένα απλό tamping.
(Δουλεύοντας πλέον σπίτι με μόνιμο ένα σακουλάκι περίπου καφέ στο hopper ~200gr, και σε συνδυασμό με το idr, η υπόθεση κατανομή έχει γίνει πολύ πιο εύκολη, συν του ότι δε πέφτει κόκκος πουθενά και δε λερώνω καθόλου)* Σχετικά με αυτό που είπε ο Αντώνης για τα 3rd wave , που χρησιμοποιούν τέτοια tools, νομίζω ότι έχει δίκιο ο Δημήτρης (Spiderdim) με την τοποθέτησή του. Στα περισσότερα specialty cafe, στο espresso bar δουλεύουν τουλάχιστον 2 baristi, ενώ ο τρόπος δουλειάς είναι 'διαφορετικός' από τον "
μαζικό". Εκεί το θέμα σου είναι ο καφές αυστηρά, η προσοχή σου πέφτει όλη εκεί, ενώ και η κίνηση του κόσμου που πρέπει να εξυπηρετήσεις είναι πιο ...normal και στοχευμένη. Στα περισσότερα όμως cafe της προηγούμενης... γενιάς, δυστυχώς, αυτό που βλέπεις είναι ένα άτομο να δουλεύει και στη μηχανή, και στα γάλατα, και στους χυμούς, και στα ροφήματα κοκ... Εκεί όχι μόνο leveling tool δε χρησιμοποιείται, αλλά δυστυχώς ούτε άλλα βασικά και στοιχειώδη πράγματα! (έχω δει κατά καιρούς τέτοια φαινόμενα και έχω
)
Τι να σου κάνει όμως και το ένα άτομο που δουλεύει;; Τρέχει που τρέχει σαν παλαβό να προλάβει, άμα του βάλεις άλλο έναν μπελά στο κεφάλι του θα απηυδήσει και με το δίκιο του...