easy homemade roasting coffee

Όλοι οι DIY Home Roasters απο εσάς , για σας ...

easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 27 Φεβ. 2018, 00:58

Καλημέρα σε όλους θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την δική μου ιστορία για ψήσιμο στο σπίτι.
Ψάχνοντας για να κατασκευάσω ψηστήρι οι σκέψεις πολλές οι ιδέες μέσα από συνομιλίες περισσότερες και έτσι κατέληξα σε ένα τύπου head gun σαν αυτό
001.jpg

μαζί με μια παραλλαγή που θα περιλαμβάνει και λάμπες για μια πιο γλυκιά προθέρμανση του κόκκου .

Αρχίζω τα σχέδια , καταλόγους με υλικά ( ηλεκτρονικά , θερμοκρασίες , γυάλα ,ανοξείδωτα , διακόπτες , χρονόμετρα κλπ) τηλέφωνα email για διαθεσιμότητες υλικών και κόστος καταλήγοντας τελικά σε ένα συνολικό κόστος περίπου στα 80 ευρώ.

Μέχρι να γίνουν όλα αυτά όμως (κι ενώ έχω αγοράσει ήδη τις λάμπες ) έφτασε η κινεζική πρωτοχρονιά (το head gun θα ερχόταν από εκεί καθώς και κάποια ηλεκτρονικά βασικά στοιχεία) που μαζί με την καθυστέρηση των ΕΛΤΑ πάμε περίπου στο 2μηνο.
Ο άψητος καφές (ΑΙΘΙΟΠΙΑ) είναι ήδη στο ντουλάπι μου κ αποφασίζω να κάνω μια δοκιμή με ένα ρομποτακι φουρνακι που είχα αχρησιμοποίητο στην αποθήκη μου.
01.JPG


Το βγάζω δουλεύει μια χαρά , γίνονται μετρήσεις για θερμοκρασίες και είναι οκ οπότε χρειάζομαι κάποια mods ( στην βάση θα έχει έναν υπερυψωμένο δίσκο με σήτα και περιστρεφόμενο αναδευτήρα για να ανακατεύει του κόκκους και τα τσαφ Θα πέφτουν στην βάση του η οποία θα είναι το κάτω μέρος ενός νταβά .
02.jpg


03.jpg


Όλα τα υλικά έχουν βρεθεί από εδώ γίνονται οι παραγγελίες μοτέρ δίσκος αναδευτήρας κλπ υλικά όμως δεν είναι διαθέσιμος ο νταβάς και θέλει κάποιες ημέρες για παραγγελία .
Ψάχνοντας μήπως τον βρω άμεσα από αλλού πέφτει το μάτι μου σε ένα ρομποτακι με περιστρεφόμενο κάδο και λέω ουπσσσσσσσς εδώ είμαστε.
04.jpg

Διαθέτει περιστρεφόμενο κάδο , ψήσιμο και με λάμπες και με αέρα, ρυθμιζόμενη θερμοκρασία με βήματα των 10 βαθμών , σκέπτομαι ότι με αυτό είμαστε ΟΚ .
Το αγοράζω (70ευρω) και γρήγορα πίσω στο σπίτι για δοκιμές και ψήσιμο !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Γίνονται πρώτα οι θερμοκρασιακές δοκιμές και αφού ολοκληρώθηκαν βγαίνει ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ η Αιθιοπία από το ντουλάπι .

05.jpg


0008.jpg


Ένα εμπόδιο εδώ είναι η θερμοκρασία μιας και το ψήσιμο γίνεται έξω. Η θερμοκρασία είναι στους 14 βαθμούς , κάνω μια προθέρμανση στο φουρνακι κοντά στους 200 αλλά όταν το ανοίγω για να βάλω το περιστρεφόμενο καλαθάκι με τον καφέ μου ρίχνει την θερμοκρασία άμεσα στους 110 και από εκεί αρχίζει το ψήσιμο.

Πρώτο ψήσιμο υπάρχει μεγάλη αγωνία ,πολύ χαρά , μετά θα έρθει και η συγκίνηση !!!! Μετρώ 2 δόσεις των 100 γρ έκαστη και αρχίζω.

07.jpg


09.jpg

Επί το έργω
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 27 Φεβ. 2018, 01:03

Η πρώτη φουρνιά βγαίνει σε ψήσιμο full city και δίνει 80 γραμμάρια από τα 100 αρχικά.

10.jpg


12.jpg


Δεύτερη φουρνιά μένει λίγο παραπάνω και βγαίνει σε ψήσιμο Vienna με 76 γραμμάρια από τα επίσης 100 αρχικά.
11.jpg


13.jpg


Το αποτέλεσμα και των δυο ψησιμάτων μαζί με την ίδια Αιθιοπία αγορασμένη έτοιμη.

14.jpg


15.jpg


ΜΕΡΟΣ Β
Κατά την διάρκεια του ψησίματος διαπιστώνω δυο πράγματα που θέλουν τροποποίηση .
Χρειάζεται ένα πιο γρήγορο μοτέρ κι από 3 στροφές το λεπτό το αλλάζω με ένα στις 6 στροφές και ένα ακόμη πρόβλημα είναι ο περιστρεφόμενος κάδος ο οποίος όταν ζεσταθεί ανοίγει λίγο στις άκρες και κάποιοι μικροί κόκκοι πέφτουν έξω .
Έτσι λοιπόν γίνονται οι απαραίτητες αλλαγές για τα επόμενα ψησίματα .

m1.jpg


k1.jpg
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 27 Φεβ. 2018, 01:08

ΜΕΡΟΣ Γ
Πέρασαν 7 ημέρες από το ψήσιμο η 8η σήμερα και αποφάσισα να ανοίξω και να δοκιμάσω.
Πρώτη εντύπωση , άρωμα από το σακουλάκι καλό , όμως ο κόκκος δείχνει ακόμη να θέλει λίγες ημέρες και ιδιαίτερα ο πιο σκούρος .

city1.jpg


vienna1.jpg


Δεν πτοούμε και λέω να φτιάξω 2 καφεδάκια να γίνει και γευστική δόκιμη.
Το κακό είναι ότι έχω φτιάξει μικρές ποσότητες και δεν επαρκούν για πολλές δοκιμές .
Ανοίγω μηχανή , καθαρίζω μύλο ( αχ βρε sette σε 70 sec αφαίρεση μαχαιριών, καθάρισμα, τοποθέτηση ρύθμιση και άλεση ) και φτιάχνω 2 εσπρέσο στα γρήγορα.

city2.jpg


city3.jpg


vienna2.jpg


vienna3.jpg


Οπτικά όλα δείχνουν οκ , από άρωμα επίσης οκ , ωραίο χρώμα και κρέμα στο φλιτζάνι .

Δοκιμάζω αρχικά τον full city και είναι σχεδόν σαν τον οριτζιναλ , απίστευτη αίσθηση ικανοποίησης !!! από 15,9 γρ έχω πάρει 31,5 στο φλιτζάνι με μέτρηση στο 12 μου δίνει μια τιμή περίπου στο 19 και κάτι.

city4.jpg


Πάω στον δεύτερο καφέ Vienna και αυτός βγάζει ένα ωραίο φλιτζάνι με άρωμα ,κρέμα, χρώμα , δοκιμάζω και είναι το ίδιο καλός αλλά στο βάθος αφήνει μια μικρή πίκρα .
Ίσως θέλει κάποιες ακόμη ημέρες , ίσως λίγο παίξιμο με τις ρυθμίσεις . από 16,1 γρ έχω πάρει 31 στο φλιτζάνι με μέτρηση στο 12,5 μου δίνει μια τιμή στο 18,6 περίπου.

vienna4.jpg



ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Η όλη διαδικασία αφήνει πολύ θετικά συμπεράσματα τόσο από την ευκολία όσο και από το αποτέλεσμα.
Μένουν ακόμη πολλές δοκιμές τόσο με ποσότητες όσο και με χρόνους και θερμοκρασίες , όμως όταν με το αρχικό πρώτο ψήσιμο φτάνεις σε ένα σχεδόν ίδιο με το οριτζιναλ αποτέλεσμα αυτό σου δίνει την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσεις.
Οι επόμενες κινήσεις μου θα είναι ψήσιμο city με μεγαλύτερη ποσότητα καφέ γύρω στα 350γρ ώστε να μπορώ να κάνω δοκιμές στις εκχυλίσεις . ο καφές παραμένει ο ίδιος για μέτρο σύγκρισης . ελπίζω να βοήθησα με την εμπειρία μου αυτή και για όποια απορία εδώ είμαστε !
Το βίντεο εδώ
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 27 Φεβ. 2018, 18:33

Πολλά συγχαρητήρια για την προσπάθεια και το μεράκι σου.
Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο καθένας.

Σου προτείνω να μείνεις με ένα κάφε μόνο και να πειραματιστείς με αυτόν αρχικά, προκειμένου να παρατηρήσεις συμπεριφορές.

Επίσης δεν θα ανέβαινα σε ποσότητα γρήγορα λόγω ότι αλλάζουν πολύ παράμετροι.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 27 Φεβ. 2018, 20:40

Στόν ίδιο καφέ θα μείνω ,τον οποίο αγοράζω και έτοιμο έχοντας έτσι και μέτρο σύγκρισης . :headbang3:
Θα δοκιμάσω διαφορετικούς χρόνους και θερμοκρασίες , ομως επειδή η ποσότητα είναι μικρη για πολλές δοκιμές λέω να κάνω και μία δοκιμή με λίγο παραπάνω κι ότι βγεί. :priest: έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι και μια διασκέδαση το ψήσιμο :dancing:
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 28 Φεβ. 2018, 18:36

Βλεπω πηραν φωτια οι κοκκοι :lol:
Μπραβο συνενοματε το βαλες αμετι- μουχαμετι να το φτιαξεις.Αυτο που με εντυπωσιασε ειναι η ανακαλυψη της συσκευης με τον καδο που βρηκες.Πολυ καλη περιπτωση για αρχη αρκετα καλυτερη πιστευω απο ποπκορνιερα.
Αρχισα να σκεπτομαι αμεσως τι μοντιφιες μπορει να παιρνει για να απογειωθει.
Βλεπωντας το ψησιμο σου παντως αυτο που εχω να παρατηρησω δεν ειναι οτι ειναι dark.Αυτο ειναι κατι που ξεπερνιεται.
Το ενοχλητικο ειναι οτι φαινονται ειδικα στην μεσαια φωτο κοκκοι αναμεσα στους "καλους" οι οποιοι ειναι καμμενοι.Αρα εδω υπαρχει προβλημα ανομοιομορφιας η οποια κατα την γνωμη μου οφειλεται στο ανακατεμα των κοκκων κατα την περιστροφη χωρις να γνωριζω το πως κινουνται τα θερμα ρευματα αερος μεσα του.
Αν σε ενδιαφερει προτεινω να δεις μπας και μονταρεται το τυμπανο να γυρισει με μινιμουμ 35 στροφες το λεπτο εως μαχιμουμ 60 και να προστεθουν φτερα αναδευσης ετσι ωστε να μην μενει με την φυγοκεντρο στην περιφερεια αλλα οσο το δυνατον περισσοτερο να αιωρουνται οι κοκκοι και να ανακατευονται συνεχως.
Μετα τα φτερα θα μπορεσεις να ψησεις ανετα μεγαλυτεση ποσοτητα.
Η απωλεια θερμοτητας οταν ανοιγεις το καπακι ειναι ενα θεμα αλλα και το κρυωμα ενα αλλο με σημαντικο αλλα και δυσκολο την παρακολουθηση της θερμοκρασιας του κοκκου.
Αναμενουμε εξελιξη και ειδικα οι υποψηφιοι home roasters που παραμονευουν και λιγουρευονται. :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 28 Φεβ. 2018, 21:07

Δημήτρη σε ευχαριστώ για τίς συμβουλές .
Όντως το πρόβλημα της αργής περιστροφής το είχα εντοπίσει και άλλαξα το μοτέρ με ένα στις διπλάσιες στροφές που βρήκα και αυτές όμως ακόμη είναι λίγες .
ψάχνω να βρω κάτι που θα ταιριάξει με περίπου 40-50 rpm . το τύμπανο μοντάρετε άνετα και επίσης πολλά ακόμη μπορείς να κάνεις.
το θέμα της ψύξης πιστεύω να το λύσω με ένα φυσερό που πηρά και θα μοντάρω επάνω και βλέπουμε. :priest:
Στο ψήσιμο τώρα στις φωτο ίσως φαίνονται κάτι διαφορές όμως με το μάτι φαίνονται ομοιόμορφα τεσπα θα το δούμε στην συνέχεια αυτό.
Μια αστοχία έγινε στον πιο σκούρο γιατί το έψυχα με πιστολακι μαλλιών και στην αρχή ξεχάστηκε στο φουλ καυτό :killmyself: και πέρασαν μερικά δευτερόλεπτα ώσπου να το καταλάβω και να το γυρίσω στο κρύο. Θα ανεβάσω φώτο όταν τελειώσω τα θέματα ψύξης .
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό cosini » 01 Μαρ. 2018, 20:53

Έβγαλα και τις παρακάτω φωτο που δείχνουν σπασμένο κόκκο από τον οριτζιναλ , από την πρώτη δοκιμή και από την δεύτερη.

beans 01.jpg

Οριτζιναλ

beans 02.jpg

Light A

beans 03.jpg

Dark B


Σαφώς το πιο light ψήσιμο το έχει ο οριτζιναλ, και σε επόμενες δοκιμές θα προσπαθήσω να το πλησιάσω.

Η πρώτη δοκιμή είχε γίνει στις 8 ημέρες από το ψήσιμο , αύριο 12 ημέρες μετά το ψήσιμο θα κάνω και δεύτερη γευστική δοκιμή των κόκκων για να δω διαφορές και η επόμενη δοκιμή θα γίνει στις 15 ημέρες.

Δημήτρη ακολουθώντας τήν συμβουλή σου αγοράστηκαν κάποια ακόμη πράγματα που είναι απαραίτητα για να μπορέσω να ανέβω στα γραμμάρια που θέλω και αφορούν και την ταχύτητα περιστροφής αλλά και την διαδικασία ψύξεως του κόκκου. :D

Ελπίζω το σ/κ να βρω χρόνο για μονταρίσματα και θα ακολουθήσουν και οι φωτο του πειράματος.
Άβαταρ μέλους
cosini
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 129
Εγγραφή: 16 Αύγ. 2017, 07:35
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ονομα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Τοποθεσια: ΑΘΗΝΑ
Μηχανη: QuickMill Silvano
2η μηχανη: la pavoni europiccol
Μυλος: baratza sette 270W
Coffee Roaster: DIY COSINI HRM 350
Αγαπημένοι Καφέδες: KUDU , CUP10 . TARESSO

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 01 Μαρ. 2018, 23:51

Αντε και καλη επιτυχια :Yeah:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: easy homemade roasting coffee

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Aftergr » 03 Μαρ. 2018, 05:05

Αμφιβάλω αν έχει την δύναμη το μηχάνημα να κάνει develop σε 350gr batch, το οποίο σημαίνει ότι θα ψηθεί ο κόκκος αλλά θα είναι baked

Προτείνω 200γρ το πολύ και ίσως να είναι πολλά και αυτά
Δεν μας είπες χρόνους πρώτου κρακ πχ

Καλά ψησίματα!
Άβαταρ μέλους
Aftergr
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 544
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 19:00
Ονομα: Γιωργος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Rancilio Epoca ST1
Μυλος: Ascaso i2
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Africa-Costa Rica

Επόμενο

Επιστροφή στο Mods & DIY Home Roasters

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Google [Bot]