Τον έτρωγε ο κώλος του; Ζήλευε τα άλλα παιδάκια με ποιο μεγάλα παιχνίδια; Δεν του φαινόταν σωστό το "τριφτό";
Κάτι τον περιτριγύριζε τον καπετάν Άγκ, και αποφάσισε γιατί όχι, άς κάνει και αυτός μια ευθυγράμμιση του μύλου του.
Βάση ενός βίντεο που είχε δεί παλαιότερα, ξεκίνησε ένα κυριακάτικο πρωϊνό να φάει τα μούτρα του...
Η εισαγωγή δεν χρειάζεται και πολλή εικονογράφηση. Καφές παντού, σύνεφα από grindz, ένα μπουκάλι αέρα κοπανιστού.
Πολύ σημαντικό βήμα ο καθαρισμός των threads που βιδώνει το κολάρο: Έκανε τις καθημερινές μου μικρορυθμίσεις μαρτύριο και το βίδωμα του κολάρου πάλη. Ασετόν, οινόπνευμα, μαχαιράκι που πέρασε όλες τις ράγες, πολύ χαρτί. Στο τέλος έβαλα λιπαντικό από ένα φίλτρο νερού (δεν έκανε δουλειά) και κατέληξα στην βαζελίνη που πρότεινε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που πήγαμε με τον ultra για καφέ πριν 1-2 βδομάδες.
Η πρώτη μέτρηση, και φυσικά η πρώτη πατάτα:
Μεγαλύτερη έκδοση
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί απάντησα "μαύρο" όταν με ρώτησαν τι χρώμα μαρκαδόρου ήθελα; Για να τυραννήσω κόσμο με τις φωτό είναι η απάντηση.
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε: Υπάρχει έντονη απόκλιση. Απο την αριστερά πλευρά, για περίπου 60 μοίρες το χρώμα έχει αφαιρεθεί ενώ στην υπόλοιπη επιφάνεια είναι άθικτο. Το καλό είναι ότι η απόκλιση ειναι συνεχής και όχι διακεκκομένη, μάλλον θα την βγάλω με shims σε μια περιοχή.
Άν πάρουμε υπ'όψην και την εικόνα από το αντίστοιχο άρθρο του coffeenavigated, πρέπει να χρειάζεται αρκετό "σήκωμα":
Και ξεκινάμε:
Ώπ, πάλι εσείς; Μισή ώρα σας μάζευα απο το τραπέζι.
Μαρκάρω και την κατεύθυνση που κάθεται το burr με το carrier. Από ότι καταλαβαίνω αυτό γίνεται για να κρατάς σε σταθερό σημείο οποιαδήποτε ψεγάδια των υλικών. Αποφάσισα να μαρκάρω το σήμείο στο οποίο είχε φύγει το χρώμα για ποιο εύκολη σύγκριση αργότερα:
Και ξεκινάμε εντυπωσιακά με την τοποθέτηση του πρώτου shim (αλουμινόχαρτο santias διπλωμένο στα δύο). Ακόμη απορώ πως έχω καταφέρει να επιζήσω μέχρι την ηλικία μου. Δείτε άν μπορείτε να καταλάβετε το λάθος:
Το αστείο είναι ότι θυμόμουν ότι θα το κάνω ανάποδα και ότι το "κοίταξα". Περιττό να σας δείξω το αποτέλεσμα, αλλά δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο αποτύπωμα. Ούτε στην επόμενη επιδιόρθωση που έβαλα άλλο ένα διπλό αλουμινόχαρτο. Οπότε αποφάσισα να βάλω αρκετά και να πάω σε διαίρει και βασίλευε τακτική για να βρώ το μέγεθος που χρειάζομαι. Να και το 8πλό αλουμινόχαρτο με δύο διπλά για παρέα.
Κάπου εδώ παρατήρησα ότι το μηδέν του μύλου μετακινήθηκε κάπου στις 60 μοίρες προς το χοντρό κόψιμο. Σε μια μηχανή που τόσο καιρό έπαιζα στις 10-20 μοίρες για όλους τους καφέδες. Το αποτέλεσμα ακόμη χάλια
Μεγαλύτερη εικόνα
.........
........
Μπράβο καπετάν Άγκ, υποδυέστερο του Κόναν νοητικά πλάσμα.
Για όσους δεν το παρατήρησαν, έβαζα τα shims από την λάθος πλευρά. Εκεί που έχει φύγει το χρώμα είναι ποιο ψηλά η επιφάνεια του burr οπότε πρέπει να σηκώνεις την απέναντί του πλευρά. Εγώ έκανα το ανάποδο, κάνοντας το πρόβλημά μου χειρότερο.
Το τέλος:
Πάρτο αλλιώς. Το οχταπλό αλουμινόχαρτο μοιράστηκε στα δύο γύρω από την βίδα που ήταν ακριβώς στην περιοχή που ήταν το πρόβλημα (θέμα με το threading? Δεν νομίζω να παραέσφιγκα τιν βίδα με τον ίδιο ζήλο συνέχεια).
Σημείωση: Όπως παρατήρησα στο τέλος, τα αλουμινόχαρτα προεξείχαν προς την είσοδο του καφέ, οπότε άρχισα να τα κόβω. Το shim που ήταν στα δεξιά της εικόνας σχεδόν έπεσε μόνο του. Άρα δεν έκανε και τίποτα ιδιαίτερο, όλο το θέμα ήταν γύρο από την κάτω βίδα.
Το αποτέλεσμα άμεσα πάρα πολύ καλύτερο:
Μεγαλύτερη εικόνα
Ταυτόχρονα μηδέν του μύλου πήγε εκεί που ήταν προτίνως. Και κ1άπου εδώ αποφάσισα ότι ήταν αρκετά καλό το αποτέλεσμα που είχα.
Παρατηρήσεις:
1) Προφανώς η ευθυγράμιση είναι μερική και μόνο στο πάνω burr. Άρα δεν είναι και ολοκληρωμένη.
2) Εάν το ξαναέκανα από την αρχή σε καθαρό και γρασαρισμένο μύλο θα μου έπαιρνε κάπου στην μισή ώρα και όχι τις 4-5 που έφαγα στο σύνολο (κυρίως καθάρισμα γρασάρισμα). Οπότε δεν είναι κάτι το τρόμερο όπως νόμιζα στην αρχή.
3) Παρατήρησα ότι στο σημείο που έκοβα τον καφέ τόσο καιρό μπούκωνε την μηχανή κατευθείαν. Έπεσα περίπου στις 50 μοίρες προς το χοντρό (αρχικά) για να πάω σε λογικους χρόνος (υπενθύμιση ότι μέσα σε 10-20 μοίρες ήταν όλο το εύρος για espresso). Δεν μπορούσα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό, αλλά μόλις ξαναείδα το βίντεο που ανέφερα στην αρχή του πόστ, είδα ότι αναφέρουν την μετακίνηση αυτή ώς ένδειξη βελτίωσης.
4) Την επόμενη μέρα κατέληξα να πέσω σε περίπου 30 μοίρες προς το χοντρό (συνολικά). Μήπως το πρόβλημά μου επιστρέφει; Θα το ξαναελένξω στο επόμενο καθάρισμα.
Αυτά τα νέα από το μέτωπο σύντροφοι.