Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημένο)

Περισσότερη καθαριότητα , περισσότερη ζωή στο μύλο μας

Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημένο)

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nonickch » 08 Μάιος 2018, 03:03

Τον έτρωγε ο κώλος του; Ζήλευε τα άλλα παιδάκια με ποιο μεγάλα παιχνίδια; Δεν του φαινόταν σωστό το "τριφτό";
Κάτι τον περιτριγύριζε τον καπετάν Άγκ, και αποφάσισε γιατί όχι, άς κάνει και αυτός μια ευθυγράμμιση του μύλου του.

Βάση ενός βίντεο που είχε δεί παλαιότερα, ξεκίνησε ένα κυριακάτικο πρωϊνό να φάει τα μούτρα του...

Η εισαγωγή δεν χρειάζεται και πολλή εικονογράφηση. Καφές παντού, σύνεφα από grindz, ένα μπουκάλι αέρα κοπανιστού.
Πολύ σημαντικό βήμα ο καθαρισμός των threads που βιδώνει το κολάρο: Έκανε τις καθημερινές μου μικρορυθμίσεις μαρτύριο και το βίδωμα του κολάρου πάλη. Ασετόν, οινόπνευμα, μαχαιράκι που πέρασε όλες τις ράγες, πολύ χαρτί. Στο τέλος έβαλα λιπαντικό από ένα φίλτρο νερού (δεν έκανε δουλειά) και κατέληξα στην βαζελίνη που πρότεινε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος που πήγαμε με τον ultra για καφέ πριν 1-2 βδομάδες.

Η πρώτη μέτρηση, και φυσικά η πρώτη πατάτα:
Εικόνα
Μεγαλύτερη έκδοση
Μπορεί κανείς να μου εξηγήσει γιατί απάντησα "μαύρο" όταν με ρώτησαν τι χρώμα μαρκαδόρου ήθελα; Για να τυραννήσω κόσμο με τις φωτό είναι η απάντηση.
Σε περίπτωση που δυσκολεύεστε: Υπάρχει έντονη απόκλιση. Απο την αριστερά πλευρά, για περίπου 60 μοίρες το χρώμα έχει αφαιρεθεί ενώ στην υπόλοιπη επιφάνεια είναι άθικτο. Το καλό είναι ότι η απόκλιση ειναι συνεχής και όχι διακεκκομένη, μάλλον θα την βγάλω με shims σε μια περιοχή.


Άν πάρουμε υπ'όψην και την εικόνα από το αντίστοιχο άρθρο του coffeenavigated, πρέπει να χρειάζεται αρκετό "σήκωμα":
Εικόνα


Και ξεκινάμε:

Ώπ, πάλι εσείς; Μισή ώρα σας μάζευα απο το τραπέζι.
Εικόνα

Μαρκάρω και την κατεύθυνση που κάθεται το burr με το carrier. Από ότι καταλαβαίνω αυτό γίνεται για να κρατάς σε σταθερό σημείο οποιαδήποτε ψεγάδια των υλικών. Αποφάσισα να μαρκάρω το σήμείο στο οποίο είχε φύγει το χρώμα για ποιο εύκολη σύγκριση αργότερα:
Εικόνα

Και ξεκινάμε εντυπωσιακά με την τοποθέτηση του πρώτου shim (αλουμινόχαρτο santias διπλωμένο στα δύο). Ακόμη απορώ πως έχω καταφέρει να επιζήσω μέχρι την ηλικία μου. Δείτε άν μπορείτε να καταλάβετε το λάθος:
Εικόνα

Το αστείο είναι ότι θυμόμουν ότι θα το κάνω ανάποδα και ότι το "κοίταξα". Περιττό να σας δείξω το αποτέλεσμα, αλλά δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα στο αποτύπωμα. Ούτε στην επόμενη επιδιόρθωση που έβαλα άλλο ένα διπλό αλουμινόχαρτο. Οπότε αποφάσισα να βάλω αρκετά και να πάω σε διαίρει και βασίλευε τακτική για να βρώ το μέγεθος που χρειάζομαι. Να και το 8πλό αλουμινόχαρτο με δύο διπλά για παρέα.
Εικόνα

Κάπου εδώ παρατήρησα ότι το μηδέν του μύλου μετακινήθηκε κάπου στις 60 μοίρες προς το χοντρό κόψιμο. Σε μια μηχανή που τόσο καιρό έπαιζα στις 10-20 μοίρες για όλους τους καφέδες. Το αποτέλεσμα ακόμη χάλια
Εικόνα
Μεγαλύτερη εικόνα
:think: .........
........ :banghead:
Μπράβο καπετάν Άγκ, υποδυέστερο του Κόναν νοητικά πλάσμα.
Για όσους δεν το παρατήρησαν, έβαζα τα shims από την λάθος πλευρά. Εκεί που έχει φύγει το χρώμα είναι ποιο ψηλά η επιφάνεια του burr οπότε πρέπει να σηκώνεις την απέναντί του πλευρά. Εγώ έκανα το ανάποδο, κάνοντας το πρόβλημά μου χειρότερο.

Το τέλος:
Πάρτο αλλιώς. Το οχταπλό αλουμινόχαρτο μοιράστηκε στα δύο γύρω από την βίδα που ήταν ακριβώς στην περιοχή που ήταν το πρόβλημα (θέμα με το threading? Δεν νομίζω να παραέσφιγκα τιν βίδα με τον ίδιο ζήλο συνέχεια).
Εικόνα
Σημείωση: Όπως παρατήρησα στο τέλος, τα αλουμινόχαρτα προεξείχαν προς την είσοδο του καφέ, οπότε άρχισα να τα κόβω. Το shim που ήταν στα δεξιά της εικόνας σχεδόν έπεσε μόνο του. Άρα δεν έκανε και τίποτα ιδιαίτερο, όλο το θέμα ήταν γύρο από την κάτω βίδα.

Το αποτέλεσμα άμεσα πάρα πολύ καλύτερο:
Εικόνα
Μεγαλύτερη εικόνα
Ταυτόχρονα μηδέν του μύλου πήγε εκεί που ήταν προτίνως. Και κ1άπου εδώ αποφάσισα ότι ήταν αρκετά καλό το αποτέλεσμα που είχα.

Παρατηρήσεις:
1) Προφανώς η ευθυγράμιση είναι μερική και μόνο στο πάνω burr. Άρα δεν είναι και ολοκληρωμένη.
2) Εάν το ξαναέκανα από την αρχή σε καθαρό και γρασαρισμένο μύλο θα μου έπαιρνε κάπου στην μισή ώρα και όχι τις 4-5 που έφαγα στο σύνολο (κυρίως καθάρισμα γρασάρισμα). Οπότε δεν είναι κάτι το τρόμερο όπως νόμιζα στην αρχή.
3) Παρατήρησα ότι στο σημείο που έκοβα τον καφέ τόσο καιρό μπούκωνε την μηχανή κατευθείαν. Έπεσα περίπου στις 50 μοίρες προς το χοντρό (αρχικά) για να πάω σε λογικους χρόνος (υπενθύμιση ότι μέσα σε 10-20 μοίρες ήταν όλο το εύρος για espresso). Δεν μπορούσα να καταλάβω τι σημαίνει αυτό, αλλά μόλις ξαναείδα το βίντεο που ανέφερα στην αρχή του πόστ, είδα ότι αναφέρουν την μετακίνηση αυτή ώς ένδειξη βελτίωσης.
4) Την επόμενη μέρα κατέληξα να πέσω σε περίπου 30 μοίρες προς το χοντρό (συνολικά). Μήπως το πρόβλημά μου επιστρέφει; Θα το ξαναελένξω στο επόμενο καθάρισμα.

Αυτά τα νέα από το μέτωπο σύντροφοι.
nonickch
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 01 Μαρ. 2018, 15:41
Ονομα: Γιώργος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: NS Oscar 2
Μυλος: Fiorenzato F4E nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημέν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό psycho » 09 Μάιος 2018, 08:20

Αν σου πω ότι στη πρώτη εικόνα το μαχαίρι φαινόταν πιο ευθυγραμμισμένο από το την τελευταία :banghead:
Είδες αποτελέσματα στην εκχύλιση;
Άβαταρ μέλους
psycho
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: 15 Φεβ. 2014, 13:27
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια:
Μηχανη: NS Musica
Μυλος: Eureka 65e
2ος Μυλος: Mazzer SJ
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημέν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό nonickch » 09 Μάιος 2018, 15:29

Σου φαίνεται καλύτερα στην αρχική φωτό, ακόμη και στην μεγάλη(linkedm ~5mb) εικόνα;
Στην τελευταία στο μόνο σημείο που δεν έχει φύγει το χρώμα είναι μια μικρή περιοχή επάνω δεξιά. Από 90 μοίρες επαφής στις 300+.

Διαφορές αρκετές:
1) Μετακινήθηκε δραματικά προς το χοντρό το σημείο άλεσης για 1:2 σε 30'' (στον ίδιο καφέ, τέσταρα πριν την όλη ιστορία).
2) Ο ήχος είναι πολύ διαφορετικός. Δεν έχω εμπειρία να το περιγράψω αλλιώς ούτε να καταλάβω το alignment από τον chirp όταν ακουμπάνε τα burrs. Άν είχα ένα καλό μικρόφωνο ίσως έκανα δουλεια, χμμμ...
3) Για την συμπεριφορά στο naked δεν μπορώ να σχολιάσω ακόμη γιατί μάλλον δεν είναι σωστή η σκέψη που έχω στο μυαλό μου (το channeling ξαφανίστηκε). Πήγα από 1 κιλό super-light roast το οποίο ήταν πολύ πακέτο να πάει σε πάνω απο 25'' (channeling με το έτσι), σε ένα αρκετά dark roast το οποίο ήταν παιχνιδάκι. Μετά έκανα την εθυγράμμιση. Οπότε ποιο πιθανόν είναι να παρατηρώ την ευκολία των dark roasts παρά την αλλαγή στον μύλο. or both. Για αυτό τον λόγο παράγκειλα ήδη 1 κιλό colombia από το thebarn για να το κοιτάξω.
3) Η πίκρα νομίζω περιορίστηκε αρκετά. Από πριν υποψιαζόμουν ότι έχω τόνους fines και κάνουν overextract πολύ γρήγορα. Αλλά όλα αυτά είναι αβάσιμα μιας και δεν έχω κανένα όργανο μέτρησης και 0 εκαπαίδευση (υπό διόρθωση αυτό). Επίσης, στον πρώτο μου καθαρισμό είχα παρατηρήσει ακριβώς το ίδιο, οπότε θα μπορούσε να ήταν η καθαριότητα απλώς, και η πίκρα να επιστρέψει σε καμια εβδομάδα. Έχω υπ'όψην να κάνω V60 όταν θα έρθει ο νέος καφές για να δω την συμπεριφορά εκεί. Ώς τώρα ήταν αδύνατον να κόψω, σε οποιαδήποτε ρύθμιση, χωρίς να μπουκώσει το φίλτρο (hario). Άν καταφέρω να περάσω και τα 500ml από το φίλτρο, αυτό θα ήταν μια σημαντική ένδειξη για βελτίωση.

Όσον αφορά την κλασική ερώτηση "πως σου φαίνεται στο ποτήρι"... Δεν μπορώ να ξέρω, πραγματικά. Έχω την εντύπωση ότι είναι καλύτερα, αλλά δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι δεν αυθυποβάλλομαι. Δεν εμπιστεύομαι τον ευατό μου γιατί πολύ απλά δεν έχω τις βάσεις για κάτι τέτοιο.
Να είχα μια kruve τώρα να μην μιλούσα στο αέρα...
nonickch
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 25
Εγγραφή: 01 Μαρ. 2018, 15:41
Ονομα: Γιώργος
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: NS Oscar 2
Μυλος: Fiorenzato F4E nano
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημέν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 09 Μάιος 2018, 19:59

Η ευθυγράμμιση των μαχαιριών μειώνει αισθητά τα bolders, όχι τα fines.
Όταν αλέθεται ο καφές, πάντα φεύγει προς τα εκεί που είναι εύκολο. Στη περίπτωση των μη ευθυγραμμισμένων, στην ανοιχτή πλευρά των μαχαιριών. Άρα bolders....
Το πρόβλημα στον εσπρέσσο είναι τα bolders και όχι τα fines.
Τα bolders είναι που δε δίνουν στο καφέ πολλά (υποεκχυλισμένα) και αν έχεις σοβαρό θέμα στα μαχαίρια, αυτά είναι η αιτία του channeling.
Αν κάποια φλυτζάνια σου πικρίζουν, εστίασε περισσότερο στη τεχνική σου (διανομή/πάτημα). Οποιαδήποτε ανομοιόμορφη ροή νερού μέσα στο puck, ακόμα και αυτές που δε φαίνονται(channeling), προκαλούν ανομοιόμορφη εκχύλιση. Σε κάποια σημεία δηλαδή γίνεται υπερεκχύλιση, που περνάει το πιο πολύ νερό. Δεύτερος λόγος είναι το κακό καβούρδισμα. Αν παίρνεις από Barn όμως, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Re: Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημέν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό psycho » 09 Μάιος 2018, 20:13

Εγώ στο μάζζερ είχα για αρκετό καιρό κακό alignment και το channeling ήταν απελπιστικό.
Μόλις το διόρθωσα με παρά πολύ κόπο, το channeling μειώθηκε σε τεράστιο βαθμό σχεδόν εξαφανίστηκε. Έφαγα τέτοια ταλαιπωρία για την τέλεια ευθυγράμμιση που δεν πρόκειται να το ξανακάνω θα μείνει ως έχει ούτε μαχαίρια να αλλάξω :killmyself:

Στο eureka δεν υπάρχει πολύ τζόγος τα μαχαίρια κάθονται καλά, έχει οδηγούς, πολύ γρήγορα έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέλω να μείνω σε αυτό που λέει ο Κώστας για το κακό καβουρδισμα για έχω αρχίσει να το πιστεύω κι εγώ. Τι μπορεί να θεωρηθεί κακό καβουρδισμα που να προκαλεί τέτοια φαινόμενα. Μεγάλη θερμοκρασία ώστε να έχω γρηγορότερα το roast level που θέλω; Άρα ο καφές εσωτερικά δεν είναι ομοιόμορφα ψημένος;
Άβαταρ μέλους
psycho
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 93
Εγγραφή: 15 Φεβ. 2014, 13:27
Ονομα: Νίκος
Τοποθεσια:
Μηχανη: NS Musica
Μυλος: Eureka 65e
2ος Μυλος: Mazzer SJ
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Ο καπετάν Άγκ και η ευθυγράμμιση του F4e (εικονογραφημέν

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 09 Μάιος 2018, 20:23

psycho έγραψε:Θέλω να μείνω σε αυτό που λέει ο Κώστας για το κακό καβουρδισμα για έχω αρχίσει να το πιστεύω κι εγώ. Τι μπορεί να θεωρηθεί κακό καβουρδισμα που να προκαλεί τέτοια φαινόμενα. Μεγάλη θερμοκρασία ώστε να έχω γρηγορότερα το roast level που θέλω; Άρα ο καφές εσωτερικά δεν είναι ομοιόμορφα ψημένος;



Βιβλία ολόκληρα έχουν γραφτεί για τα ερωτήματά σου και δεν απαντήθηκαν... Μόνο αυτό θα σου πω.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers


Επιστροφή στο Συντήρηση Μύλων

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron