Καλημέρα σε όλα τα παιδιά και τους απανταχού αναγνώστες φίλους του καφέ.
Επιτέλους μετά από αρκετό διάστημα (έφτασε και το mundial ) μπορώ πλέον να παρουσιάσω την κατασκευή μου.
Θα μπορούσα να γράψω πολλά για όσα αντιμετώπισα κατά την κατασκευή της αλλά το θεωρώ περιττό οπότε θα είμαι ιδιαίτερα λιτός για να μη γίνω και κουραστικός.
Επίσης επειδή υπάρχουν διάφοροι που ψάχνουν για τις όποιες δημοσιεύσεις προκειμένου να κλέβουν έτοιμες δουλείες δεν θα αναφερθώ με λεπτομέρειες σε τεχνικά στοιχεία, όποιος φυσικά θέλει να ρωτήσει κάτι συγκεκριμένο μπορεί να στείλει π.μ.
ΕΝ ΑΡΧΗ Η ΙΔΕΑ
Αρχίζοντας άποψη μου είναι ότι αγοράζοντας έναν κάποιο εξοπλισμό και προσπαθώντας για πιο γευστικά φλιτζάνια δεν μπορούμε να αφήνουμε έξω από αυτή την διαδικασία και το ψήσιμο του καφέ για όσους έχουν την δυνατότητα να το κάνουν.
Όσο καλό εξοπλισμό και να έχει κάποιος εάν δεν είναι από καλή ποικιλία και ψημένος σωστά ο καφές καλό φλιτζάνι δεν θα βγει, οπότε βασικό λόγω έχει τόσο η ποιότητα του καφέ όσο και το ψήσιμό του , Μύλος ,Μηχανή καφέ κλπ. βασικότατα μεν αλλά έπονται.
Έχοντας λοιπόν ήδη ψήσει διαπίστωσα σημαντική θετική διαφορά τόσο σε κόστος όσο κυρίως και σε γεύση , έτσι ήρθε η ιδέα για την κατασκευή μιας μηχανής που θα συγκέντρωνε όλα όσα θα χρειαζόμουν για ένα ψήσιμο , και την οποία παρουσιάζω.
COSINI HRM 350
Ένα ακόμη καρβουδιστήρι ….. που όμως έγινε με μεράκι και με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηστικότητα και ευκολία χρήσης από τον καθένα μας ερασιτέχνη φίλο του καφέ.
1 Η μηχανή σχεδιάστηκε έτσι ώστε να ταιριάζει απόλυτα δίπλα σε μια μηχανή καφέ και έναν μύλο , τα οποία βάζοντας τα μαζί να έχουν μια λογική συνέχεια .
2 Η μηχανή μπορεί να ψήσει χαλαρά 350 γρ. κάθε φορά , οπότε βγαίνει περίπου η εβδομαδιαία κατανάλωση καφέ , αυτός ήταν άλλωστε και ο αρχικός στόχος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανέβει στα 500 γρ. (απλά δεν το έχω δοκιμάσει ακόμη) .
3 Παρέχει στον χρήστη αρκετές πληροφορίες ώστε να μπορεί να κρατά αναλυτικές σημειώσεις εάν το θέλει ( χρόνος ψησίματος , θερμοκρασία φούρνου , θερμοκρασία χώρου , υγρασία )
4 Παρέχει στον χρήστη απόλυτη ρύθμιση της διαδικασίας ψησίματος κατά επιλογή του όπως ρύθμιση θερμοκρασίας φούρνου , ρύθμιση χρόνου λειτουργίας φούρνου με timer , ρύθμιση ταχύτητας περιστροφής καλαθιού , έλεγχος του κόκκου κατά το ψήσιμο , ρύθμιση ψύξης καφέ στο τελικό στάδιο ψησίματος καθώς και περιορισμό των τσαφ εντός του φούρνου .
5 Το κόστος κρατήθηκε όσο μπορούσε σε λογικά επίπεδα , παρά τα αρκετά πυράντοχα υλικά που χρειάστηκε .
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ
Όλα άρχισαν με το κατά προσέγγιση σχέδιο.
Αρχίζοντας την κατασκευή από τον φούρνο
Κατασκεύασα ένα καλαθάκι και υπήρχε και ένα έτοιμο από κίνα , η διαφορά τους μεγάλη. Πιο στιβαρό και ανθεκτικό το δικό μου όμως θέλει περισσότερο χρόνο για ζέσταμα ενώ το κινέζικο με ελαφριά κατασκευή ζεσταίνετε άμεσα αλλά έχει θέματα με τις θερμοκρασίες .
Το κουτί που θα γίνει μηχανή