παράγοντας μηχανή

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

παράγοντας μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό noytsis » 13 Ιαν. 2019, 21:20

Καλησπέρα σας και καλή χρονιά θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση πόσο σημαντικός είναι ο παράγοντας μηχανή (μια καλής και μιας απλής) για την παρασκευή ενός espresso , ας ξεχάσουμε το θέμα μύλου προς το παρόν ή ας πούμε έχουμε έναν πάρα πολύ καλό μύλο τι διαφορές θα θα δούμε εάν παρασκευάσουμε ένα espresso σε μηχανή cimbali , bezzera σε σχέση με μια ακριβή όπως la marzocco strada ή synesso . :Oops!:
noytsis
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 03 Οκτ. 2016, 12:20
Ονομα: panos
Τοποθεσια: athens
Μηχανη: bazzera
Μυλος: anfim
Coffee Roaster: kudu
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: παράγοντας μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό jf12 » 13 Ιαν. 2019, 23:53

Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για καθαρά οικιακή χρήση , δηλαδή για single group μηχανές.
Οι μάρκες που αναφέρεις φτάνουν σε μοντέλα που μπορεί να έχουν μέχρι και 5ψήφιες τιμές. Αρχικά νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν αυτές οι μηχανές και στην συνέχεια να σκεφτούμε πως αυτά επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι μια τεράστια συζήτηση.

Μια entry-level μηχανή συνήθως έχει τα παρακάτω προβλήματα:
-Κατά την διάρκεια της εκχύλισης η θερμοκρασία δεν μπορεί να διατηρηθεί σταθερή.
-Σε συνεχόμενες εκχυλίσεις το πρόβλημα της σταθερότητας της θερμοκρασίας γίνεται πιο έντονο.
-Δεν μπορεί να ρυθμιστεί η θερμοκρασία εκχύλισης .
-Δεν μπορεί να ρυθμιστεί η πίεση της εκχύλισης.
-O ατμός της μηχανής δεν είναι ικανοποιητικός.
-Δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα εκχύλιση καφέ και χρήση του ατμού.

Ανεβαίνοντας σε κατηγορία τιμής συναντάμε μηχανές με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
-Σταθερότητα της θερμοκρασίας. (HX μηχανές , πολλαπλά boilers , PIDS κτλ)
-Σταθερότητα της θερμοκρασίας σε συνεχόμενες εκχυλίσεις.
-Ρύθμιση της θερμοκρασίας της εκχύλισης (από την θερμοκρασία του νερού στο boiler).
-Ρύθμιση της πίεσης της εκχύλισης (μπορεί να υπάρχει κάποιο menu που ρυθμίζουμε τα bar κτλ).
-Δυνατός ατμός και ταυτόχρονη χρήση εκχύλισης/ατμού.
-Αυτόματος τερματισμός της εκχύλισης μετά από κάποια ποσότητα νερού (volumetric).
-Παροχή νερού απευθείας από το δίκτυο.
-Βασική λειτουργία pre-infusion. Η κάθε εταιρία έχει την δική της φιλοσοφία για το πως γίνεται , συνήθως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί.
-Αυτόματο κύκλο backflush , (όχι πολύ χρήσιμο για το σπίτι).
-Περιστροφική αντλία για μείωση του θορύβου.
- Cool touch ακροφύσια στο ατμό.

Στην επόμενη κατηγορία συναντάμε κάποια πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά , όπως:
- Preinfusion που μπορεί να παραμετροποιηθεί.
- Pressure Profiling – υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα ή ρυθμιζόμενα προφίλ εκχύλισης , όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε διαφορετική πίεση κατά την διάρκεια της εκχύλισης.
-Gravimetric - σταμάτημα της εκχύλισης σε συγκεκριμένο βάρος καφέ (κάποια μοντέλα Simonelli/la Marzocco κτλ).
-Flow profiling – εκχύλιση βάση της ροής του καφέ προς το φλυτζάνι.

Κάθε μια εταιρία έχει την δική της φιλοσοφία και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι κάθε μια μηχανή λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Η άποψη μου είναι ότι τα χαρακτηριστικά που θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι είναι τα παρακάτω:
-Σταθερότητα Θερμοκρασίας.
-Ρύθμιση θερμοκρασίας.
-Preinfusion.
-Ρύθμιση Πίεσης.
-Pressure profiling.
-Flow profiling.
Βέβαια όσο προσθέτουμε χαρακτηριστικά τόσο ανεβαίνει και ο βαθμός πολυπλοκότητας. Ακόμα και αν δώσεις 10-12 χιλιάρικα για να πάρεις μια slayer ή μια synesso single group δεν πάει να πει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα βγαίνει αυτόματα ο τέλειος καφές.
Οπότε η ερώτηση που πρέπει να θέσει κάποιος στον εαυτό του πριν μπλέξει με πανάκριβες μηχανές ή μύλους είναι αν θέλει απλά να πίνει ένα καφέ ή αν ψάχνει για ένα νέο hobby.
Αν ψάχνεις για hobby , αξιολογείς ποια χαρακτηριστικά θα σου κρατήσουν το ενδιαφέρον για να παίζεις με τους καφέδες σου τα επόμενα χρόνια και βρίσκεις μια μηχανή στα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις..
jf12
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 36
Εγγραφή: 17 Φεβ. 2014, 15:21
Ονομα: Fotis
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: Decent DE1PRO v1.1
2η μηχανη: Simonelli Oscar
Μυλος: TalΩs
2ος Μυλος: mahlkoenig Vario G2
Coffee Roaster: όπως πάμε το βλέπω...
Αγαπημένοι Καφέδες: The Barn,Square Mile

Re: παράγοντας μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό noytsis » 14 Ιαν. 2019, 23:40

Ευχαριστώ για την απάντηση με κάλυψε αρκετά . Έχω δουλέψει μόνο με μηχανή μέχρι τώρα BEZZERA B2013 . Είναι με μονό boiler . Δεν έχω μέτρηση την θερμοκρασία κατά την διάρκεια της εκχύλιση που κάνω στα περίπου 30-35 δευτερόλεπτα πόσο σταθερή είναι στην θερμοκρασία. Κάτι blend που έχω δοκιμάσει λατινικής Αμερικής είμαι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα.

Μια φορά που δοκίμασα να ένα blend που είχε λατινική Αμερική και Αιθιοπία τα στοιχειά από την Αιθιοπία σαν είχαν σβήσει από το espresso .Το ίδιο το blend το είχα δοκιμάσει από το μαγαζί που το πήρα με αρκετά καλή μηχανή και δεν είχε καμιά σχέση με αυτό που είχα βγάλει τα στοιχειά από την Αιθιοπία ήταν έντονα και φρουτώδη .
noytsis
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 8
Εγγραφή: 03 Οκτ. 2016, 12:20
Ονομα: panos
Τοποθεσια: athens
Μηχανη: bazzera
Μυλος: anfim
Coffee Roaster: kudu
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: παράγοντας μηχανή

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό coolmind » 22 Ιαν. 2019, 14:52

Η μηχανή δεν εχει να κάνει κατι διαστημικό.Πρέπει να κρατήσει την θερμοκρασία και την πίεση εκει που τα εχεις ρυθμίσει.
Ολα τα πρόσθετα ειναι ηλεκτρονικής, η μηχανικής μορφής έλεγχοι και ρυθμίσεις ,οι οποίοι κάποιοι ειναι ευπρόσδεκτοι,αλλα το τελικό αποτέλεσμα μιας μηχανης που κάνει καλα αυτα τα δυο που σου έγραψα στην αρχη,(οπως μια la marzocco linea pb)ειναι σημείο αναφοράς και εκεί πρέπει να επικεντρωθείς.
coolmind
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 37
Εγγραφή: 03 Μαρ. 2016, 18:09
Ονομα: Νασος
Τοποθεσια: Αθηνα
Μηχανη: Unic Stella Mini
Μυλος: Custom Made By Me
2ος Μυλος: Mazzer Mini Manual
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:


Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Nimrodel