από jf12 » 13 Ιαν. 2019, 23:53
Ας υποθέσουμε ότι μιλάμε για καθαρά οικιακή χρήση , δηλαδή για single group μηχανές.
Οι μάρκες που αναφέρεις φτάνουν σε μοντέλα που μπορεί να έχουν μέχρι και 5ψήφιες τιμές. Αρχικά νομίζω ότι θα πρέπει να αναφερθούμε σε κάποια χαρακτηριστικά που έχουν αυτές οι μηχανές και στην συνέχεια να σκεφτούμε πως αυτά επηρεάζουν το αποτέλεσμα. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι είναι μια τεράστια συζήτηση.
Μια entry-level μηχανή συνήθως έχει τα παρακάτω προβλήματα:
-Κατά την διάρκεια της εκχύλισης η θερμοκρασία δεν μπορεί να διατηρηθεί σταθερή.
-Σε συνεχόμενες εκχυλίσεις το πρόβλημα της σταθερότητας της θερμοκρασίας γίνεται πιο έντονο.
-Δεν μπορεί να ρυθμιστεί η θερμοκρασία εκχύλισης .
-Δεν μπορεί να ρυθμιστεί η πίεση της εκχύλισης.
-O ατμός της μηχανής δεν είναι ικανοποιητικός.
-Δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα εκχύλιση καφέ και χρήση του ατμού.
Ανεβαίνοντας σε κατηγορία τιμής συναντάμε μηχανές με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
-Σταθερότητα της θερμοκρασίας. (HX μηχανές , πολλαπλά boilers , PIDS κτλ)
-Σταθερότητα της θερμοκρασίας σε συνεχόμενες εκχυλίσεις.
-Ρύθμιση της θερμοκρασίας της εκχύλισης (από την θερμοκρασία του νερού στο boiler).
-Ρύθμιση της πίεσης της εκχύλισης (μπορεί να υπάρχει κάποιο menu που ρυθμίζουμε τα bar κτλ).
-Δυνατός ατμός και ταυτόχρονη χρήση εκχύλισης/ατμού.
-Αυτόματος τερματισμός της εκχύλισης μετά από κάποια ποσότητα νερού (volumetric).
-Παροχή νερού απευθείας από το δίκτυο.
-Βασική λειτουργία pre-infusion. Η κάθε εταιρία έχει την δική της φιλοσοφία για το πως γίνεται , συνήθως δεν μπορεί να παραμετροποιηθεί.
-Αυτόματο κύκλο backflush , (όχι πολύ χρήσιμο για το σπίτι).
-Περιστροφική αντλία για μείωση του θορύβου.
- Cool touch ακροφύσια στο ατμό.
Στην επόμενη κατηγορία συναντάμε κάποια πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά , όπως:
- Preinfusion που μπορεί να παραμετροποιηθεί.
- Pressure Profiling – υπάρχουν κάποια προκαθορισμένα ή ρυθμιζόμενα προφίλ εκχύλισης , όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε διαφορετική πίεση κατά την διάρκεια της εκχύλισης.
-Gravimetric - σταμάτημα της εκχύλισης σε συγκεκριμένο βάρος καφέ (κάποια μοντέλα Simonelli/la Marzocco κτλ).
-Flow profiling – εκχύλιση βάση της ροής του καφέ προς το φλυτζάνι.
Κάθε μια εταιρία έχει την δική της φιλοσοφία και νομίζω ότι είναι ασφαλές να πούμε ότι κάθε μια μηχανή λειτουργεί με τελείως διαφορετικό τρόπο.
Η άποψη μου είναι ότι τα χαρακτηριστικά που θα μας δώσουν το καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι είναι τα παρακάτω:
-Σταθερότητα Θερμοκρασίας.
-Ρύθμιση θερμοκρασίας.
-Preinfusion.
-Ρύθμιση Πίεσης.
-Pressure profiling.
-Flow profiling.
Βέβαια όσο προσθέτουμε χαρακτηριστικά τόσο ανεβαίνει και ο βαθμός πολυπλοκότητας. Ακόμα και αν δώσεις 10-12 χιλιάρικα για να πάρεις μια slayer ή μια synesso single group δεν πάει να πει ότι με κάποιο μαγικό τρόπο θα βγαίνει αυτόματα ο τέλειος καφές.
Οπότε η ερώτηση που πρέπει να θέσει κάποιος στον εαυτό του πριν μπλέξει με πανάκριβες μηχανές ή μύλους είναι αν θέλει απλά να πίνει ένα καφέ ή αν ψάχνει για ένα νέο hobby.
Αν ψάχνεις για hobby , αξιολογείς ποια χαρακτηριστικά θα σου κρατήσουν το ενδιαφέρον για να παίζεις με τους καφέδες σου τα επόμενα χρόνια και βρίσκεις μια μηχανή στα χρήματα που είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις..