Πρόσφατα δοκίμασα τη μέθοδο "slow feeding" στον μύλο άλεσης καφέ, και πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει ενδιαφέρον θέμα συζήτησης.
Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι με τον όρο "slow feeding" εννοούμε τη διαδικασία όπου ρίχνουμε τον καφέ στον μύλο άλεσης σιγά σιγά, με σταθερό όσο γίνεται ρυθμό. Το αποτέλεσμα είναι σίγουρα διαφορετικό από την μονοδόση, καθώς απαιτείται λεπτότερη άλεση στον φορέα των μαχαιριών, λόγω της γρηγορότερης ροής του καφέ κατά την εκχύλιση. Η άλεση μας δεν είναι απαραίτητα λεπτότερη αλλά εαν καταλαβαίνω σωστά έχει λιγότερα fines με αυτό το τρόπο.
Το ζήτημα που προκύπτει είναι η ανάγκη για σταθερό ρυθμό ρίψης στον μύλο, καθώς εάν σας ξεφύγει μια ποσότητα καθώς ρίχνεται τον καφέ μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση των fines και την απώλεια ομοιογένειας στις εκχυλίσεις. Επιπλέον αυξάνεται σημαντικά ο χρόνος που χρειάζεται για να αλέσουμε τον καφέ.
Ανυπομονώ να διαβάσω τις απόψεις και τις εμπειρίες σας επί του θέματος!