Σειρά έχουν λοιπόν τα:
Ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού- Σκληρότητα
- pH
- Ολικά διαλυμένα στέρεα
- Θολότητα
- Αγωγιμότητα
- Οργανικές ουσίες (TOC - COD)
- Οργανοληπτικός έλεγχος
- Υπολειμματικό χλώριο
Η υγειονομική σημασία των χημικών παραμέτρων του νερού:α) Οι οργανοληπτικές παράμετροι:Το χρώμα, το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διάφανο - άχρωμο, όμως αν έχει κάποια απόχρωση δεν σημαίνει απαραίτητα πως επικίνδυνο ΑΛΛΑ πρέπει να γίνει χημική ανάλυση για να διαπιστωθεί από που προέρχεται το χρώμα και αν είναι επικίνδυνο.
Θολότητα,το νερό πρέπει να είναι διαυγές - διάφανο. Αν είναι θολό τότε πρέπει να γίνει εργαστηριακή ανάλυση για να βρεθεί η αιτία.
Οσμή και γεύση,το νερό για να είναι πόσιμο πρέπει να είναι άγευστο και άοσμο. Ωστόσο ανάλογα με την προέλευσή του (πηγή) μπορεί να έχει κάποια ελαφρώς ιδιαίτερη γεύση λόγω των διαλυμένων αλάτων και αερίων που περιέχει. Ναι μεν δεν είναι σημαντικό από άποψη υγείας, όμως δεν είναι επιθυμητό να έχει γεύση - οσμή.
β) Φυσικοχημικές παράμετροι:Θερμορκασία, επηρεάζει την γεύση του, η βέλτιστη γεύση είναι από 5 έως 15C
oειδικότερα στους 9 με 10C
o.
Αγωγιμότητα, εκφράζεται από έναν αριθμό που συμβολίζει τον βαθμό της δυνατότητάς του να άγει το ηλεκτρικό ρεύμα.
Αυξάνεται από την παρουσία ιόντων, την ολική τους συγκέντρωση,το σθένος, την θερμοκρασία. Ενδεικτική τιμή: 2500μSec/cm στους 20C
oΧλωριούχα,είναι άλατα καλίου, νατρίου και ασβεστίου. Σε υψηλή τιμή δίνουν γλυφή γεύση στο νερό.
Ενδεικτική τιμή: 250mg/L
Ασβέστιο,προέρχεται από την διάβρωση των πετρωμάτων, μικρή συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου εμποδίζει την διάβρωση των σωληνώσεων δημιουργώντας προστατευτικό επίστρωμα. Αντίθετα οι μεγάλες συγκεντρώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες βουλώνουν τις σωληνώσεις. Δεν προκαλεί κακό στον ανθρώπινο οργανισμό γι αυτό και δεν έχει ενδεικτική τιμή.
Μαγνήσιο,τα άλατά του από κοινού με τα άλατα ασβεστίου, αποτελούν την ολική σκληρότητα του νερού. Όταν θερμανθούν επικάθονται στους σωλήνες και του βουλώνουν. Δεν υπάρχει ενδεικτική τιμή, ωστόσο νερά με πάνω από 125mg/L έχουν διουρητικές και καθαρτικές δυνατότητες
Σκληρότητα, είναι το σύνολο των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου. Κατηγοριοποιείται σε ανθρακική (παροδική) και μη ανθρακική (μόνιμη). Η μεγάλες τιμές σκληρότητας δεν δημιουργούν πρόβλημα για τον ανθρώπινο οργανισμό, αντιθέτως έχει βρεθεί πως μειώνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις. Επιπρόσθετα οι μεγάλες τιμές της βοηθούν στην καλύτερη ενζυματική δράση στην αρτοποιία και ζυθοποιία. Το πολύ σκληρό νερό δεν έχει καλή γεύση και δεν κάνει καλό βράσιμο. Σε τιμές μέχρι 500mg/L CaCO
3 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πόσιμο, ωστόσο οι καλύτερες είναι από 80 έως 150.