Πολλά τα προφίλ και οι συνδυασμοί αυτών για όσους έχουν Gene (Μελλοντικά θα παρουσιαστούν αρκετά προφίλ ψησίματος με συγκεκριμένους καφέδες).
Υπάρχουν καφέδες όπου "δείχνουν" ότι στο 1ο κρακ πρέπει να σταματήσουμε διότι μέχρι το 2ο κρακ απλά θα μαυρίσουν τελείως και θα είναι κακή η γεύση τους. Για αυτό το λόγο η προθέρμανση βοηθά να πετύχουμε γρηγορότερο ψήσιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο καφές Sumatra (ψήνεται και αποκτά πολύ γρήγορα (8 λεπτά αρχή του 1ου κρακ) σκούρο χρώμα.
Τον τελευταίο καιρό έχω καταλήξει για τους καφέδες που μου αρέσουν περισσότερο στο παρακάτω προφίλ.
1. Προθέρμανση θαλάμου μέχρι τους 240c-250c
2. Τοποθέτηση καφέ και ρύθμιση θερμοκρασίας στους 234c μέχρι το 1ο κρακ
3. Ανοίγμα καπακιού και ανεβάσμα θερμοκρασίας με κύριο μέλημα μας η θερμοκρασία στο θάλαμο που ειναι ο καφές να μην πέσει κάτω από 230c
4. Διακοπή (εκεί που χρειάζεται) λίγο πριν 2ο κρακ (3 λεπτά στο 1ο κρακ με το που σταματήσει να ακούγεται) ή μόλις το πιάσει το 2ο κρακ (σύνολο ψησίματος 11- 12 λεπτά)
Άμεση απομάκρυνση του καφέ (με τη γνωστή διαδικασία) προκειμένου να κρυώσει έξω από την Gene.
Έχω την αίσθηση με αυτό το προφίλ ο καφές είναι περισσότερο γλυκός. Ειδικά με brazil καφέδες ταιριάζει απόλυτα !!
TIP
Όταν πειραματίζεστε με έναν καφέ που μαθαίνεται και προκειμένου να καταλήξετε κάπου.. ψήστε αρκετό καφέ από τον ίδιο για να έχετε το πλεονέκτημα της σύγκρισης δηλ μην ψήνεται 250γρ και μετά άλλα 250γρ από άλλον διαφορετικό καφέ θα μπερδευτείτε.