Τις προηγούμενες μέρες δοκίμασα ένα καφέ από Αιθιοπία. Ο καφές αγοράστηκε από το qahwa στο Αιγάλεω στην τιμή των 9 ευρώ για το σακουλάκι των 250 γραμμαρίων.
Ο καφές προέρχεται από την ζώνη Konga, περιοχή yirgacheffe, Αιθιοπία. Η επεξεργασία του είναι φυσική, δηλαδή τα φρούτα στεγνώνουν στον ήλιο, σε αφρικανικά κρεβάτια, σε αντίθεση με την πλειοψηφία της περιοχής που είναι washed.
Πρώτη εντύπωση, το άρωμα. Κόκκινα φρούτα κατακλύζουν τη μύτη μόλις ανοίξεις το σακουλάκι. Τις πρώτες μέρες 3-5 μετά τη roast date άφηνε την αίσθηση του ώριμου σταφυλιού ενώ μετά την 5η μέρα και ειδικότερα σήμερα, την 6η μέρα, έντονο άρωμα φράουλας. Οι πλείστοι καφέδες από Αιθιοπία βγάζουν και μία σοκολάτα. Αυτός δεν έβγαλε καθόλου.
Δεύτερη εντύπωση, η όψη. Ανοιμοιομορφία στα μεγέθη κάτι που είναι αναμενόμενο για την περιοχή (και τη χώρα γενικότερα) αφού οι εκεί συναιτερισμοί αναμειγνύουν καφέδες από διάφορους παραγωγούς και ποικιλίες. Ως αποτέλεσμα και η μικρή ανομοιομορφία στο χρώμα του καφέ. Το ψήσιμο που επέλεξε ο roaster είναι αρκετά light κάτι που με άγχωσε για το πως θα βγει σε εσπρεσάκι ο συγκεκριμένος καφές.
(sorry για την φωτό αλλά είναι από κινητό)
Ας πάμε και στην τρίτη και τελική εντύπωση. Το φλυτζάνι. Ο καφές δοκιμάστηκε με τρεις διαφορετικές μεθόδους. Aeropress, V60 και espresso. Και στις τρεις είναι εμφανής η έλλειψη σώματος του καφέ. Έδωσε μερικά γλυκά φλυτζάνια, με πολύ πλούσιο άρωμα αλλά πάντα χωρίς σώμα.
Στα φλυτζάνια φίλτρου ακολούθησα την κλασική συνταγή με 7 γρ. ανά 100 ml νερού. Ωραία και τα 2 φλυτζάνια με το aeropress να κερδίζει λίγο στο σώμα και το v60 να κερδίζει σε άρωμα.
Σαν εσπρέσο, τον δοκίμασα σε 16, 18 και 19 γραμμάρια σε χρόνους από 23 έως και 35 δευτερόλεπτα. Η εκχύλιση των 18 γραμμαρίων στα 35 δευτερόλεπτα ήταν αυτή που μου έδωσε το καλύτερο φλυτζάνι, που κατάφερε να κερδίσει λίγο σε σώμα και να κοντρολάρει την αυξημένη οξύτητα λόγω του light ψησίματος. Το φλυτζάνι ήταν καλό αλλά όχι τέλειο. Ο καφές δεν μπορεί να δώσει 50-60ml στον εσπρέσο καθώς το blonding point φτάνει νωρίτερα. Τα αρώμα και η επίγευση από κόκκινο φρούτο παραμένουν αλλά όχι τόσο όσο στον κόκκο του καφέ. Επίσης είναι πάλι εμφανής η έλλειψη σοκολάτας.
Στο video που ακολουθεί είναι μια εκχύλιση 19 γραμμαρίων στα 26 δευτερόλεπτα. Συγχωρήστε μου 1-2 πιτσιλιές. Τα μαχαίρια του anfim αλλάχτηκαν πριν 5 μέρες και ακόμα θέλουν στρώσιμο.
(ο θόρυβος στο background είναι από τον αποροφητήρα. Έφτιαχνα χορτόσουπα για την εγκυμονούσα. Παρατηρήστε όμως την απουσία θορύβου από την αντλία. Παρατηρήστε πόσο ακούγεται το "κλακ" της ηλεκτροβαλβίδας και η ροή του καφέ στο φλυτζάνι σε σχέση με την αντλία. Θα τα πούμε γι'αυτό εν καιρώ).
Εν κατακλείδι, είναι ένας καφές που τον προτιμώ σε μια απογευματινή κούπα φίλτου παρά σε εσπρέσο. Ίσως ένα ελαφρώς σκουρότερο ψήσιμο να τον έκανε καταλληλότερο για εσπρέσο αλλά να έχανε τα υπέροχα αρώματά του.