Las ramblas

Πείτε μας σε ποια καφεκοπτείο βρήκατε αξιόλογο καβουρδισμένο κόκκο.

Re: Las ramblas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Nimrodel » 16 Ιαν. 2020, 00:39

Όχι δεν ρώτησα γιατί δεν το σκέφτηκα. Δεν αναγράφουν όλοι στη συσκευασία αυτον τον τύπο της επεξεργασίας. Κάποιοι γράφουν μόνο natural/washed/honey κλπ. Λογικά θα έπρεπε και ίσως στο μέλλον να το γράφουν αφού οι fermented καφέδες ειναι όλο και περισσότεροι.

Όσον αφορά στο αν είναι επεξεργασία η όχι....προφανώς και ειναι επεξεργασία. Αφού ο κοκκος περνάει από κάποια στάδια τα οποία ελέγχονται και είναι στο χέρι του κάθε παραγωγού να τα καθορίσει, επεξεργασία είναι. Και μάλιστα πολύ σημαντική αφού μπορεί να αλλάξει έναν καφέ τόσο ώστε να αυξήσει η μειώσει το σκορ του, να ενδυναμώσει τις γεύσεις στο προφίλ, να τις κάνει εντελώς φλατ η και να αλλάξει το προφίλ τελείως.
Nimrodel
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 31 Οκτ. 2018, 22:57
Ονομα: Αναστασία
Τοποθεσια: Τήνος
Μηχανη: Vbm dB mod
2η μηχανη: La pavoni lever
Μυλος: Niche zero
2ος Μυλος: Compak k10
Coffee Roaster: Gene
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι και light

Re: Las ramblas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Nimrodel » 16 Ιαν. 2020, 00:41

Ενδεχομένως στην αρχή να έγινε όντως κατά λάθος. Να ξεχασε δλδ κάποιος ένα βαρέλι με κερασακια και να το θυμήθηκε μετά από μερικές μέρες. Άλλωστε κάπως έτσι ξεκίνησε και η ζύμωση του κρασιού, η ζύμωση του γάλακτος σε τυρί κοκ.
Nimrodel
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 16
Εγγραφή: 31 Οκτ. 2018, 22:57
Ονομα: Αναστασία
Τοποθεσια: Τήνος
Μηχανη: Vbm dB mod
2η μηχανη: La pavoni lever
Μυλος: Niche zero
2ος Μυλος: Compak k10
Coffee Roaster: Gene
Αγαπημένοι Καφέδες: Φρέσκοι και light

Re: Las ramblas

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό KostasBarista » 18 Ιαν. 2020, 18:30

Nimrodel έγραψε:Δεν αναγράφουν όλοι στη συσκευασία αυτον τον τύπο της επεξεργασίας. Κάποιοι γράφουν μόνο natural/washed/honey κλπ. Λογικά θα έπρεπε και ίσως στο μέλλον να το γράφουν αφού οι fermented καφέδες ειναι όλο και περισσότεροι.

Όσον αφορά στο αν είναι επεξεργασία η όχι....προφανώς και ειναι επεξεργασία. Αφού ο κοκκος περνάει από κάποια στάδια τα οποία ελέγχονται και είναι στο χέρι του κάθε παραγωγού να τα καθορίσει, επεξεργασία είναι.


Fermentation είναι απλά ένα στάδιο οποιαδήποτε επεξεργασίας. Δεν είναι επεξεργασία αυτή καθεαυτή! Αν ο roaster θέλει να γράψει και κάποιες παραπάνω λεπτομέρειες των σταδίων είναι στο δικό του χέρι. Πχ κάποιοι παλιότερα γράφανε "sundried". Δεν είναι όμως ούτε το "sundry" επεξεργασία, απλά άλλο ένα στάδιο της. Και πίστεψέ με είναι πολύ σημαντικό αν ένας καφές είναι sundry ή mechanical dried. Κυρίως εδώ στο Ελλάντα που πουλάνε καφέδες όπου έγιναν συγκομιδή 15-20 μήνες πριν! Εκεί να δεις flat καφέδες!

Επεξεργασίες είναι οι washed, honey, natural με άπειρες παραλλαγές σε κάθε σταθμό επεξεργασίας. Πχ στη Βραζιλία έχουν τη pulp natural όπου είναι παραλλαγή της honey ή κάποιοι άλλοι λένε semi-washed κοκ.
Honest coffees, drink what you were promised...
https://g.co/kgs/RojC2k
Άβαταρ μέλους
KostasBarista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 132
Εγγραφή: 31 Ιαν. 2014, 11:38
Ονομα: Kostas
Τοποθεσια: Athens
Μηχανη: SanRemo Opera
2η μηχανη: Complete brew bar
Μυλος: Mahlkonig E80GBW
2ος Μυλος: Mahlkonig EK43
Coffee Roaster: Yes, I am a Pro
Αγαπημένοι Καφέδες: Honest Coffee Developers

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Καφέδες απο καφεκοπτεία

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη