Εχω αρχισει εδω και λιγο καιρο να δοκιμαζω το ψησιμο στον φουρνο
Το καλυτερο αποτελεσμα θα ειναι σε φουρνο με φωτια(υγραεριο) αλλα επειδη στην Ελλαδα λιγοι εχουμε/εχουν, θα προσπαθησω να μεταδωσω καποιες συμβουλες για ηλεκτρικους
Η φωτια θα πρεπει να ειναι ηψηλη ετσι ωστε ο θερμοστατης να μην ανοιγοκλεινει χαλώντας μας το ψησιμο
Μινιμουμ θερμοκρασια θερμοστατη οι 250 βαθμοι λοιπον με μεγιστο τους 275
Δοκιμαστε αερα ή πανω/κατω αντισταση να δειτε που εχετε τα καλυτερα αποτελεσματα
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ειναι το ταψι που θα τοποθετησετε τον καφε ΣΕ ΜΙΑ ΣΤΡΩΣΗ, να εχει τρυπες
Ιδανικο για αυτην την περιπτωση ειναι ενα μεταλικο κοσκινο που αφηνει ανετα τον αερα/θερμοτητα να ερθει και απο κατω
Ανακατεμα στον φουρνο θα χρειαστειτε ελαχιστο εφοσον τοποθετησετε τον καφε σε μια στρωση και γιατι ακομα ο συνολικος χρονος δεν θα υπερβαινει τα 10 λεπτα(Εγω στα 8-8.5 τον βγαζω για medium[city] roast)
Το κοσκινο θα βιηθησει αργοτερα και για την ψυξη του καφε
Aν ολα πανε καλα γρηγορα θα δειτε τον καφε να ξεφλουδιζει, αν οχι ή αν γενικα δεν ξεφλουδισει ευκολα, τοτε εχετε χαμηλη θερμοκρασια ή/και ο θερμοστατης δεν αφηνει τον καφε να ψηθει
Ανακατεμα θα χρειαστει στο 4ο λεπτο και μετα καθε λεπτο μεχρι να παρει το roast που θελετε, παντως κοιταξτε να γινει γρηγορα ετσι ωστε να μην χαθει η θερμοτητα απο τον φουρνο
Το θετικο ειναι οτι στον φουρνο μπορειτε να βαλετε μεγαλη ποσοτητα καφε να ψηθει(το κοσκινο που εχω χωραει ανετα 180gr και ολη η επιφανεια του φουρνου χωραει 250+), σε αντιθεση με αλλες μεθοδους οπως τηγανι ή μηχανη ποπ κορν
Τα αποτελεσματα που εχω παρει προσωπικα, ειναι ανωτερα των προσδοκιων και ακομα εχω πολυ δρομο για να παρω το μεγιστο απο τον εξοπλισμο μου
Υ.Γ. Ανοιξτε το παραθυρο του δωματιου που εχετε τον φουρνο καθως και τον απορροφητηρα γιατι στο πρωτο ανοιγμα θα βγει εντονος καπνος