Έχω παρατηρήσει ότι ανά καφέ χρειάζεται και κάτι διαφορετικό και ότι μερικοί καφέδες είναι πιο ανεκτικοί στις αλλαγές ενώ άλλοι δε συγχωρούν!
Η συνταγή που έχω καταλήξει είναι η παρακάτω:
Corfu Tiera
- Δόση: 17 γμ καφές για 250 ml νερό
- Θερμοκρασία: δύσκολο να το ορίσω αφού δεν έχω θερμόμετρο ακόμα, αφού βράσει το αφήνω να κάτσει 4-8 sec
- Pre-infusion: ~35ml για 45 sec αν ο καφές είναι φρέσκος ή 30sec για πάνω από εβδομάδα
- Συνολικός χρόνος: όχι παραπάνω από 3 λεπτά
Μεθοδολογία
- Βρέχουμε το φίλτρο
- Κόβουμε και ρίχνουμε τον καφέ στο v60 ισιώνοντας με το δάκτυλο έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα επίπεδο στρώμα καφέ.
- Ρίχνουμε 35ml-40ml στον καφέ και το αφήνουμε να γίνει το pre-infusion για 35-45sec.
- Ρίχνουμε τα πρώτα 120ml νερό στον καφέ σχετικά γρήγορα και αφήνουμε να καθίσει το νερό περίπου 1.5 εκατοστό
- Ρίχνουμε 40ml για να γεμίζει μέχρι την αρχική στάθμη των 120ml και το αφήνουμε να ξανακαθήσει πάλι 1.5 εκατοστό
- Επαναλαμβάνουμε μέχρι να ολοκληρωθούν τα 250ml
- Η όλη διαδικασία δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 3 λεπτά
Σημειώσεις
Όταν κόβω πιο χοντρό και η όλη διαδικασία παίρνει λιγότερη ώρα βγάζει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και σε κάποιες περιπτώσεις έντονη ξινίλα.