Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Όλα για τον καφέ φίλτρου!

Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 03 Ιαν. 2014, 22:10

Σε αυτό το ποστ θα δούμε τα διάφορα σκεύη αλλά και τα σύνεργα που χρειαζόμαστε για να φτιάξουμε ένα καφέ φίλτρου με διάφορες μεθόδους.
Καφέ φίλτρου ονομάζουμε τον καφέ ο οποίος προέρχεται από επαφή ζεστού νερού με θρυματισμένους κόκκους καφέ, και φιλτράρισμα του ούτως ώστε να μην πέσουν τα κατακάθια του καφέ στο φλυτζάνι μας.

Τα εργαλεία που θα χρειαστούμε σε κάθε περίπτωση είναι:
1. Μύλο για να κόψουμε τον καφέ μας (όπως και σε κάθε άλλο είδος καφέ, ο μύλος είναι απαραίτητος αν θέλουμε να πιούμε ένα φλυτζάνι με γεύσεις και αρώματα. Αν σας αρκεί ένας καφές απλά για να ξυπνήσετε τότε δεν έχετε λόγο να συνεχίσετε το διάβασμα αυτού του θέματος).
2. Μια ζυγαριά ακρίβειας 0,1 γραμμαρίου
3. Θερμόμετρο
4. Ρολόι

Τα υπόλοιπα σύνεργα που θα χρειαστούμε είναι ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής. Ας δούμε αναλυτικά τους πιο διαδεδομένους τρόπους παρασκευής, εκτός βέβαια από την μηχανή, η οποία δεν αφήνει στον barista την ευχέρεια να “παίξει” με τη γεύση του καφέ.

Η αναλογία καφέ / ζεστό νερό στον καφέ φίλτρου είναι 6γρ καφέ / 100 ml νερού χωρίς βέβαια να είναι δεσμευτικό και ο κάθε barista δημιουργεί την αναλογία που προτιμάει ανάλογα με το τι θέλει να πετύχει στο φλυτζάνι του.

Hario V60.
Το hario v60 είναι ένα κεραμικό ή πλαστικό σκεύος το οποίο παίρνει χάρτινο φίλτρο μίας χρήσης. Μοιάζει σαν τρόπος παρασκευής με την μηχανή του καφέ φίλτρου. Οι μεγάλες διαφορές είναι το σχήμα του φίλτρου που είναι κωνικό με γωνία 60˚ εξού και το όνομά του σε αντίθεση με το τραπεζοειδές σχήμα της μηχανής, αλλά και στην ευχέρεια που έχει ο barista να ρυθμίσει την θερμοκρασία του νερού αλλά και την ταχύτητα ροής του νερού προς το φίλτρο με τον καφέ.
v60 red.jpg
Hario V60
Βγαίνει σε 2 μεγέθη για 1 και 2 φλυτζάνια καφέ. Εννοείται ότι με το σκεύος για 2 φλυτζάνια μπορείς να φτιάξεις και 1.
v60 brew.jpg
V60 με φίλτρο και καφέ


Για να φτιάξεται καφέ με το V60 θα χρειαστείτε εκτός των παραπάνω συνέργων, ένα αποστακτήρα v60, χάρτινο φίλτρο και ένα σκεύος με στενή μύτη εξόδου του νερού ούτως ώστε να μπορείτε να ρυθμίσετε τη ροή του νερού. Για μείωση του κόστους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα δοχείο λαδιού (1/3 του κόστους χωρίς να μειώσετε τον έλεγχο) και για ακόμα μεγαλύτερη οικονομία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια γαλατιέρα θυσιάζοντας όμως σημαντικό μέρος του ελέγχου ροής.
kettle.jpg
Hario Kettle
δοχειο λαδιου.jpg
Δοχείο λαδιού

Χρόνος Απόσταξης 2:00 – 2:30 λεπτά.


Chemex
Ο τρόπος απόσταξης μοιάζει πάρα πολύ με το V60. Οι διαφορές είναι ότι το φίλτρο είναι τετράγωνο και ο barista το διπλώνει σε κώνο. Επίσης το σκεύος είναι και η κανάτα σερβιρίσματός του καφέ. Βγαίνει σε 4 μεγέθη για 1-3, 3-6, 6-8 και 8-10 φλυτζάνια καφέ. Χρειάζεται τα ίδια σύνεργα με το V60 και το μόνο που αλλάζει είναι το σκεύος απόσταξης. Να αναφέρω ότι υπάρχουν πλέον και μεταλλικά φίλτρα για chemex πολλαπλών χρήσεων (πχτο kone) . Για να παρασκευάσετε καφέ με το chemex, θα χρειαστείτε τα ίδια σύνεργα με το V60.
chemex.jpg
Chemex


Aeropress
Είναι ένα πλαστικό σκεύος, το οποίο αποτελείτε από 2 κυλίνδρους, όπου ο ένας είναι ο θάλαμος εκχύλισης, στον οποίο μπαίνουν νερό και καφές, και ο άλλος είναι το έμβολο το οποίο σπρώχνει τον καφέ να βγει έξω από το σκεύος διαμέσου ενός φίλτρου. Το φίλτρο μπορεί να είναι χάρτινο μίας χρήσης ή μεταλλικό πολλαπλών χρήσεων. Το καλό με το aeropress είναι η ποικιλία στην ένταση που μπορεί να δώσει στον καφέ. Παίζοντας με το κόψιμο του καφέ, τη θερμοκρασία, την πίεση του εμβόλου και την αναλογία καφέ / νερού μπορεί να δώσει από καφέ φίλτρου εώς και ένα καφέ με ένταση σαν της παραδοσιακής brikka που χρησιμοποιούν οι γείτονες Ιταλοί. Θεωρητικά μπορεί να φτιάξει 4 δόσεις “πυκνού” καφέ τους οποίους αραιώνεις με ζεστό νερό. Η μέθοδος όμως που χρησιμοποιείται από τους περισσότερους χρήστες, αλλά και στους διεθνής διαγωνισμούς είναι να φτιάχνεται ένας καφές στο aeropress στην ένταση που προτιμάει ο κάθε barista χωρίς “αραίωση” μετά. Το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν από το aeropress, ένα φίλτρο και αυτά που αναφέρθηκαν στην αρχή του post. Προτεινόμενος χρόνος εκχύλισης max 2 λεπτά συμπεριλαμβανομένων των 20-30 δευτερολέπτων που χρειάζεται το έμβολο για να κατέβει.
aeropress.jpg
Aeropress


French Press
Είναι ένα σκέυος, γυάλινο ή πλαστικό με ένα έμβολο που περιλαμβάνει μεταλλικό φίλτρο στο οποίο βάζουμε ζεστό νερό και τον καφέ, αφήνουμε για 3-4 λεπτά και μετά πατάμε το έμβολο για να οδηγηθούν τα κατακάθια στον πάτο του σκεύους. Σημαντικό ελάττωμα του σκεύους αυτού είναι το αραιό του φίλτρο το οποίο αφήνει κατακάθια στον καφέ. Επίσης το πολύ χοντρό κόψιμο (πιο χοντρό από κάθε άλλο είδος καφέ) μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε νερό σε πολύ υψηλή θερμοκρασία και μεγάλο χρόνο απόσταξης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα καφέ με πιο πικρή γεύση και περισσότερη καφεϊνη. Το προτέρημα του είναι το χαμηλό κόστος κτήσης του καθώς και η απουσία αναλωσίμων που αυξάνουν το κόστος του καφέ. Όπως και με το aeropress δεν χρειάζεται άλλα σύνεργα πέραν των προαναφερομένων.
french press.jpg
Γαλλική πρέσα


Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι παρασκευής καφέ φίλτρου όπως siphon, clever, kalita κτλ οι οποίες όμως δεν είναι τόσο διαδεδομένες όσος οι παραπάνω 4.
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος
{ TAGS }καφές φίλτρου, γαλλικός καφές, coffee brew, Hario V60, Chemex, Hario Kettler, Aeropress

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giobarista » 04 Φεβ. 2014, 01:01

Πρωτη τοποθετηση μου στο φορουμ μιας και αρκετα νεος στην παρεα θα ηθελα να ειναι για τον καφε φιλτρου μιας και μπορω να πω οτι ειναι η αδυναμια μου για πολλους και διαφορους λογους.
Ο καφες φιλτρου ειναι ενας καφες οπου το τελικο μας ροφημα προερχεται απο διηθηση με ενσταλλαξη σε αντιθεση με τον espresso οπου η διηθηση μεσα απο το pack γινεται με πιεση που προερχεται απο την μηχανη(βασισμενη στο θεωρημα του bernoulli)
Εχει λιγοτερες υδατοδιαλυτες ουσιες απο τον espresso καθως ενα ιδανικο tds(total dissolved solids) κυμαινεται απο 1,15-1,35 εαν χρησιμοποιησουμαι brew ratio 1:17(ενα μερος καφε ανα 17 μερη νερου) και θελουμε να σε extraction yield 18-22%.
Βασικη προυποθεση στον καφε φιλτρου ειναι το προφιλ που θελουμε να δωσουμε στον καφε μας τονιζοντας η σβηνοντας αντιστοιχα χαρακτηριστικα
rao.jpg

εδω ειναι ενας πινακας απο τον scott rao οπου μας δειχνει περιπου το αποτελεσμα της καθε μεθοδου αναλογα με το ποσο σωμα η διαυγεια σε γευσεις θα εχει το ροφημα μας.
Τωρα οσο αναφορα τις μεθοδους μου αρεσουν πολυ οι κωνικες περιπτωσεις αλλα καλυτερη σταθεροτητα στο τελικο προιον δινει το aeropress,δεν ειναι τυχαιο που ειναι και η μεθοδος που υποστηριζει ακραδαντα ο hoffman(square mile), και το immersion dripper.
giobarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 04 Φεβ. 2014, 00:02
Ονομα: gio
Τοποθεσια: athens
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 04 Φεβ. 2014, 01:21

Χαιρομαι που εχουμε στο φορουμ ανθρωπους με αρκετες γνωσεις και ορεξη να τις μεταδωσουν αλλους...
Ποια μεθοδος θα προτεινες σε καποιον που ξεκιναει τωρα το brew σαν Home Barista;;
Απο αποψη ευκολιας , κοστους και σταθεροτητας;
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 04 Φεβ. 2014, 09:33

giobarista έγραψε:(βασισμενη στο θεωρημα του bernoulli)
.
Eιναι απιστευτο τελικα οπου οποια πετρα και να σηκωσεις θα βρεις απο κατω τον bernoulli :lol:
(Ιδιαιτερο χιουμορ μεταξυ γνωστων)


Καλως μας ηρθες αγαπητε και χαιρομαι ιδιαιτερα για το ωραιο και τεχνικο ποστ που μας χαρισες.Αν και δεν ειμαι καθολου φαν του φιλτρου εντουτις αυτο δεν με εμποδιζει να μαθαινω περισσοτερα γι αυτη τη μεθοδο και το παρον ποστ με βοηθαει οπωσδηποτε. :Yeah:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 04 Φεβ. 2014, 09:59

Εσυ στο τελος θα παθεις ψυχολογικο απο τον bernoulli. :lol:
Φιλε giobarista θα χαρουμε να μοιραστεις τις γνωσεις σου μαζι μας εφοσον για εμενα ο καφες φιλτρου ειναι ο μονος που μου αρεσει μετα τον εσπρεσσο,με τον ελληνικο και το νες καφε ειμαστε μακρυα και αγαπημενοι. :coffee:
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 12 Δεκ. 2013, 23:17
Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 04 Φεβ. 2014, 10:39

Ειπα να αφησω τον κ. Bernulli ασχολιαστο αλλα δε γινεται...
Τελικα σε κυνηγαει παντου...
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 866
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 21:55
Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 04 Φεβ. 2014, 10:53

Εγω χρησιμοποιω french press σαν εναλλακτικη λυση οταν ξεμενω απο εσπρεσο,παντως επειδη βαζω και γαλα στον γαλλικο που ετσι και αλλιως αλλιωνει την γευση δεν με προβληματιζει ιδιαιτερα το χαμηλοτερης ποιοτητας αποτελεσμα σε σχεση με την ευκολια που εχει η συγκεκριμενη μεθοδος.Παντως εαν ειμουν πιο συχνος στον καφε φιλτρου σιγουρα θα εψαχνα το κατι παραπανω!!
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 225
Εγγραφή: 12 Δεκ. 2013, 23:17
Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Loizos » 04 Φεβ. 2014, 12:37

Η δική μου γνώμη είναι ότι ο ευκολότερος τρόπος με το σταθερότερο αποτέλεσμα είναι το aeropress. Σαν ευκολία συγκρίνεται με το french press αλλά έχει καλύτερο αποτέλεσμα στο φλυτζάνι. Σαν κόστος είναι ακριβότερο από το πλαστικό V60 αλλά έχει φθηνότερα φίλτρα.
Το v60 κοστίζει περίπου 10 ευρώ και 8-10 λεπτά το κάθε φίλτρο ενώ το aeropress κοστίζει 32-35 ευρώ, περιλαμβάνει 350 φίλτρα και μετά το κόστος των φίλτρων ανέρχεται στα 10 ευρώ το πακέτο με τα 350!

Συνολικά το aeropress για μένα είναι το σκεύος - μέθοδος που θα δώσει σε κάποιον αρχάριο και μη ένα πολύ καλό φλυτζάνι, σταθερό και οικονομικό. Το v60 ή το hario μπορούν να δώσουν καλύτερο φλυτζάνι σε κάποιους καφέδες, αλλά προυποθέτει μεγαλύτερη ενασχόληση και κόστος.

Gio ευχαριστούμε για το ποστ σου και περιμένουμε περισσότερα αφού φαίνεται να είσαι γνώστης του συγκεκριμένου είδους καφέ.

Bernulli... Bernulli.... κάτι μου θυμίζει αυτό... :banghead:
Άβαταρ μέλους
Loizos
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 108
Εγγραφή: 25 Δεκ. 2013, 21:04
Ονομα: Λοΐζος
Τοποθεσια: Αιγάλεω
Μηχανη: Rancilio Silvia mod
2η μηχανη: V60 & Aeropress
Μυλος: Anfim Best mod
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Γλυκόπιοτος και φρέσκος

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό COFFEEMAN » 04 Φεβ. 2014, 14:57

Εχω παρει ενα chemex και το εχω στην κυριολεξια λιωσει απο την χρηση,ο καφες ειναι παντα γλυκος και η αληθεια ειναι οτι ειναι και ευκολο να βγαλεις καλο φλυτζανη.Διαβασα της οδηγειες του manual για brew πηρα και συμβουλες απο το μαγαζι που περνω καφεδες και προπονηση,το αποτελεσμα αρκετα καλο θα ελεγα.Νομιζω οτι η δοσολογια παιζει αρκετα μεγαλο ρολο και για brew,νερο τραβαω απο την μηχανη μου :dancing:
COFFEEMAN
Active Member
 
Δημοσιεύσεις: 113
Εγγραφή: 01 Φεβ. 2014, 22:41
Ονομα: ΒΑΓΓΕΛΗΣ
Τοποθεσια: ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Μηχανη: Vbm_domobar jr2b mod
2η μηχανη: Gaggia classic
Μυλος: Mazzer Mini
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Xatzilias coffee roaster

Re: Σκεύη και σύνεργα για απόσταξη καφέ φίλτρου

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giobarista » 04 Φεβ. 2014, 21:49

Καλησπέρα και πάλι στην καφετζιδικη παρέα. Η γνώση είναι για να μοιράζεται και την αξίζει αυτός που θα την παει παραπέρα!!!
Λοιπόν καταρχάς τον φιλτρου τον αγάπησα γιατί από αυτόν πήρα το 80% των γνώσεων μου και μπόρεσα να αλλάξω ανθρώπους που δεν ήταν ακόμα έτοιμοι να δεχτούν πολυ ιδιαίτερους εσπρεσσο καθώς ήταν κολλημένοι στα σκουπίδια της αγοράς και η παραμικρή αλλαγή τους φαινόταν επιθετική. Σαν μια πρώτη μέθοδο για έναν αρχάριους στηρίζω το aero press και αυτό γιατί έχεις λιγότερες πιθανότητες λάθους και πολυ απλά μπορείς να πειραματιστεις με τα πάντα καθώς είναι στο χέρι σου το ποτέ θα αποστάξεις το τελικό σου ρόφημα. Αυτό σου δίνει την δυνατότητα να δεις πως συμπεριφέρεται ο κάθε καφές και βαθμός καβουρδισματος στο πόσο εσυ θα αφήσεις σε επαφή νερό και αλεσμα. Πχ εγω πολυ απλά διαλεγω μια αλεση και κρατάω το brew από 1:30 λεπτά και μετά με ακριβώς το ίδιο αλεσμα παίζω με τον χρόνο. Επίσης μπορω να παίξω και με το αλεσμα!! Αυτό που θα σας έλεγα είναι να χρησιμοποιείται 5,5-6,5 gr άμα 100ml νερού σε οτι μέθοδο και αν χρησιμοποιείται.
giobarista
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 04 Φεβ. 2014, 00:02
Ονομα: gio
Τοποθεσια: athens
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Καφεδες και συνεργα για Φιλτρου

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη