Σελίδα 1 από 4

Αγορά μηχανής καφέ

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 20 Νοέμ. 2014, 22:43
από jimmy
Καλησπερα κ απο μενα, αφορμη για την εγγραφη στο φορουμ αποτελεσαν οι αναφορες στον καφε kudu, του οποιου εχω γινει πιστος fan εδω και δυο χρονια!!
Μεχρι τωρα καλα την εβγαζα και επαιρνα καφε απο hole+doc, πλεον ομως βρισκομαι στην αναζητηση μηχανης λογω μετακομισης..

Εκανα την ιδια ερωτηση και σε "εταιρο" φορουμ, αλλα πιστευω οτι εδω θα γινω πιστος θαμωνας, οπως και στις Kuduκαφετεριες ;)

Η απορια μου λοιπον ειναι... Ποια μηχανη θα αναδειξει καλυτερα τον Habit? :Yeah:

Υπεραυτοματη ή ημιαυτοματη?

Πριν 2-3 χρονια περιπου θελησα να παρω μηχανη εσπρεσσο και μετα απο αρκετο διαβασμα κατεληξα και πηρα μια νεσπρεσσο. Ειχα διαβασει αρκετα καλα σχολια και τελικα πειστηκα γιατι πατωντας ενα κουμπι επινες εσπρεσσο.
Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΟΥΦΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ! (Ή μηπως οχι? γιατι εχω ακουσει χειροτερα σχολια για τασσιμο, κλπ)

Τελος παντων, τοτε ειχα δωσει 150 ευρα και δε φχαριστηθηκα ποτε ουτε εναν καφε. Τελικα την χαρισα σε κατι γνωστους, οι οποιοι εχουν ξετρελαθει και πινουν καθε μερα εσπρεσσακια

Οποτε, οπως καταλαβαινετε, κατεληξα να πινω εσπρεσσακια απο μια καφετερια που κανει πολυ καλο καφε με 1,5ευρω. ;)
Εδω και κανα μηνα λοιπον εχει μπει παλι μεσα μου το μικροβιο κ εχω αρχισει να ψαχνομαι παλι σοβαρα.

Το θεμα ομως ειναι οτι εχω μπερδευτει απιστευτα!
Εγω πινω εναν καφε απο μια μηχανη που κανει κανα δυο εκατομυρια, απο μυλο που κανει κανα χιλιαρικο, κλπ. Κ αυτος ο καφες μου αρεσει.

Αναρωτιεμαι λοιπον οντως χρειαζεται να πληρωσει καποιος τοσα λεφτα για να πιει ενα ωραιο καφεδακι.
Διαβαζω ωρες, μερες ατελειωτες και οσο πιο πολυ διαβαζω, τοσο πιο πολυ μπερδευομαι..

Προφανως ψαχνω ενα value for money, γιατι οι εποχες ειναι δυσκολες λεμε.. :P

Μπορω να διαθεσω μεχρι 500ε, μαξιμουμ 600, κ αυτο το ποσο μπορει να διατεθει ειτε για μηχανη και μυλο ξεχωριστα, ειτε για μηχανη με ενσωματομενο μυλο.

Συνεχιζω ομως να αναρωτιεμαι, να παρω μυλο και μηχανη μαζι? (υπεραυτοματη?) να παρω μυλο και μηχανη μαζι(ημιαυτοματη με ενσωματωμενο μυλο?) ή τελειως ξεχωριστα μηχανη και μυλο??

Και αν παρω ξεχωριστα μηχανη, γιατι να παρω μια gaggia (διαφημιζεται απιστευτα) με 300ευρω και οχι μια επαγγελματικη μεταχειρισμενη απο σερβις με 400-500? και ενα μυλο αργοτερα?

Πχ εχω μπανισει εδω και καιρο αυτη http://www.wholelattelove.com/products/ ... apid-steam

αλλα εχω διαβασει καποια σημαντικα αρνητικα στοιχεια οπως οτι δεν κανει καλο αφρογαλα ή οτι δε βγαζει διπλη δοση κ οτι το μποιλερ ειναι αλουμινιου (=κακο για την υγεια), ασε που η δοση παει μεχρι 9γρ κ αν θες να κανεις ενα φρεντο πρεπει να κανεις αλχημειες)

Επισης εχω δει αυτην http://www.brevilleusa.com/the-barista-expresstm.html , η οποια φαινοταν ιδανικη! (μεχρι που διαβασα οτι ο αλλος εχασε το χερι του επειδη εσκασε το μποιλερ?)

Δωστε τα φωτα σας παρακαλω, γιατι κοντευω να το καψω απο το διαβασμα.. Ουτε για πανελληνιες τοσο διαβασμα

Οσο για τους μυλους, καπου ειχα διαβασει οτι για εσπρεσσο ειναι καλυτερα τα κεραμικα?

Επισης βρηκα αυτο το πακετο..

http://www.italiankitchenaids.com/prodd ... lassic-set

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 00:12
από Gataros
Καλως ηρθες στην παρεα μας Δημητρη. :)

Για αρχη θα πρεπει να αποφασισεις αν οντως θελεις να ασχοληθεις πραγματικα με την παρασκευη καφε στο σπιτι. Οπως καταλαβαινεις για να πιεις καφε επιπεδου καλου μαγαζιου με επαγγελματικη μηχανη και μυλο θα πρεπει καταρχην να εχεις ορεξη να προσπαθησεις. Οι υπεραυτοματες μηχανες δεν ειναι επιλογη που θα σε οδηγησει σε καλα αποτελεσματα, παρα μονο θα σε γλυτωσει απο τον οποιο κοπο χρειαζεται για να φτιαξεις εναν εσπρεσσο. Οποτε κατα τη γνωμη μου οχι σε υπεραυτοματη.

Μετα θα ελεγα με το budget σου μπορεις να παρεις παρα πολυ καλα φλυτζανια με ενα set καινουργιας gaggia classic+ Μεταχειρισμενου mazzer μυλου. Θα σου μεινουν και χρηματα για ενα tamper και κανενα δοσομετρικο ποτηρακι+ ζυγαρια ακριβειας που θα χρειαστεις.

Για να πιεις διπλο εσπρεσσο υπολογισε οτι χρειαζεσαι 17+ γραμμαρια καφε ανα δοση.

Οτι χρειαστεις, εδω ειμαστε να βοηθησουμε, μην νομιζεις, ολοι καπως ετσι ξεκινησαμε.

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 11:03
από jimmy
Δεν εχω κανενα προβλημα να ψαχτω και να βρω τις καλυτερες λυσεις, το θεμα ειναι οτι δε θελω να πανε χαμενα τα λεφτα μου σε περιπτωση που παρω κατι που κανει 500-600ευρω και τελικα παιρνω το ιδιο αποτελεσμα που θα επαιρνα και με 200ευρω πχ.

Γιατι ομως προτεινεις gaggia και μυλο mazzer συγκεκριμενα? Εχω παραθεσει 2 λινκς πιο πανω, το ενα εχει μια μηχανη με μυλο, αλλα και γκρουπ και εχει πολλες καλες κριτικες στο αμαζον. Το δευτερο λινκ εχει σετ τη μηχανη που προτεινεις+μυλο La Pavoni Jdn. Αυτος δεν ειναι καλος? Ρωταω γιατι αν παρω κατι μεταχειρισμενο, προφανως δεν ειμαι σε θεση να ελεγξω σε τι κατασταση ειναι..

P.S. Νομιζω οτι το μποιλερ της classic εχει μποιλερ αλουμινιου => κακο για την υγεια, θα προτιμουσα κατι σε ατσαλι, οπως της brevile?

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 11:22
από ArroW
Δημητρη σημασια εχει για εσενα να διαβασεις θετικα σχολια απο το Amazon ??Τα οποια ομως δεν ξερεις καν απο ποιον ειναι και τι σχεση εχει με τον εσπρεσσο..Εδω οι γνωμες που σου λεμε ειναι αποκλειστικα για τον εσπρεσσο , οποτε εχουμε μια ιδεα παραπανω...
Και η δικη μου αποψη ειναι gaggia Classic με εναν μεταχειρισμενο μυλο Mazzer SJ, μαζι με φρεσκοκομμενο καφε και μερακι θα παρεις ενα πολυ καλο αποτελεσμα..

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 11:23
από Gataros
Tο σετ που σου προτείνω είναι από τα πιο αξιόπιστα, από τα λεγόμενα ανθρώπων που έκαναν την αρχή στον κόσμο του εσπρέσσο.
Αν ψάξεις στην ενότητα των μύλων άλεσης αλλά και γενικά στο φόρουμ, θα δεις ότι σημαντικότερο πράγμα στην παραγωγή ωραίου εσπρέσσο είναι ο μύλος και όχι η μηχανή. Οπότε δεν είναι εφικτό να πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα με 200€ μόνο σε σχέση με το σετ που θα σε ανεβάσει στα 450-500€.

Μύλο mazzer σου προτείνω γιατί θεωρούνται τέρατα αξιοπιστίας, χρησιμοποιούνται από όλα τα καφέ για να καταλάβεις και δεν παθαίνουν τίποτα, το μόνο που θα χρειαστείς αν πάρεις μεταχειρισμένο είναι αλλαγή στα μαχαίρια τους, κόστος περίπου 30-40€.

Για το θέμα του boiler νομίζω χωρίς να είμαι σίγουρος ότι έχει αναφερθεί ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα όσον αφορά την υγεία μας, αλλά κρατώ μια επιφύλαξη.

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 12:10
από jimmy
Ναι, αλλα αν μπορεσω να βρω πχ μια μεταχειρισμενη μηχανη στα 200-300ε, αυτο δεν αξιζει? Εννοω μια μηχανη αξιας 600ευρω πχ.
Απλα το θεμα ειναι πως θα την ελεγξω αν οντως δεν εχει κανενα προβλημα?

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 12:24
από G.F.
Μην Αγχώνεσαι.

Ενημέρωσε μας με την μηχανή που θα βρείς και μετά έπεται το θέμα της αξιολόγησης της.

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 12:26
από jimmy
οκ εγινε, ευχαριστω

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 19:03
από jimmy
Να κανω μια χαζη ερωτηση?
Ας πουμε, πχ, οτι αγοραζω ενα μεταχειρισμενο μυλο mazzer ταδε, του βαζω καινουρια μαχαιρια και αγοραζω μια μηχανη εσπρεσσο των 50ε.
Συμφωνα με τα λεγομενα σας, αν βρω το ιδανικο κοψιμο που χρειαζεται η μηχανη και καταφερω να κανω μια ιδανικη εκχυλιση, με ιδανικη θερμοκρασια, δε θα εχω εναν πολυ καλο καφε? Για ποιο λογο να παει καποιος σε ακριβες καφετιερες?
Για το PID? Το thermoblock? Το ανοιξειδωτο ατσαλι απ΄εξω?

Re: Αγορα μηχανης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 21 Νοέμ. 2014, 20:48
από G.F.
Αν ήταν έτσι απλό δεν θα δίναμε τόσα πολλά χρήματα. :oops:

Την δουλειά σου τι κάνεις και με yugo αλλά άλλο yugo και άλλο bentley!

Ευτυχώς όμως στις μηχανές είναι πολύ απλά τα πράγματα. Η απάντηση είναι η θερμοκρασία, η σταθερότητα της θερμοκρασίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπου με τη σειρά τους διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς την επιλογή της μηχανής.