Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Ίσως ο σημαντικότερος "κρίκος" της αλυσίδας για την εκχύλιση του καφέ. Συζητήστε τους εδώ.

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giannis » 28 Απρ. 2015, 21:33

Ελαφρώς offtopic … Αν είναι εντελώς άσχετο, ας κάνει ένα κόπο ο διαχειριστής να το μεταφέρει.

Σύμφωνα με το Μάνο, πριν πάρει μύλο με κωνικά, η μεγαλύτερη διαφορά υπήρξε κατά τη μετάβαση από 56mm (Compak) σε 64mm (Mazzer) και λιγότερο από 64mm σε 83mm. Φαινομενικά, αυτό είναι παράδοξο.

Μήπως τελικά η πιο βασική παράμετρος είναι ο κατασκευαστής του μύλου και η αξιοπιστία/ποιότητά του, και δευτερευόντως η διάμετρος των μαχαιριών;
giannis
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: 20 Μαρ. 2015, 17:52
Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Magister MS40
Μυλος: Fiorenzato F4e nano
2ος Μυλος: porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Barista » 29 Απρ. 2015, 11:18

Γενικά το μέγεθος των μαχαιριών σίγουρα συσχετίζεται με την ταχύτητα της άλεσης, με την ποιότητα δεν είναι απαραίτητο ότι πάνε μαζί...
Άβαταρ μέλους
Barista
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 155
Εγγραφή: 06 Φεβ. 2014, 16:00
Τοποθεσία: Αθήνα ΝΠ
Ονομα: Γιώργος
Τοποθεσια: Greece
Μηχανη: Alex Duetto 3
2η μηχανη: Silvia PID
Μυλος: MazzerMiniE SSP Burr
2ος Μυλος: Niche Zero
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Izzo Silver Blend :P

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό giannis » 29 Απρ. 2015, 17:35

Σε ευχαριστώ για την απάντηση.
giannis
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 27
Εγγραφή: 20 Μαρ. 2015, 17:52
Ονομα: Γιάννης
Τοποθεσια: Αθήνα
Μηχανη: Magister MS40
Μυλος: Fiorenzato F4e nano
2ος Μυλος: porlex
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gaggia BC » 05 Απρ. 2017, 14:05

Παραθετω τη συνολικη επιφανεια κοπης διαφορων μεγεθων και τυπων μαχαιριων,ενας παραγοντας που ενδεχομενως να ριξει λιγο περισσοτερο φως στον τροπο λειτουργιας/αποδοσης των επιπεδων και κωνικων.Τροπος μετρησης των,στην πηγη
"38mm conical, smaller burr 30mm x 20mm x 17mm thick giving a surface of 1391mm2
50mm flat (31mm inside-RancilioRocky) gives a surface of 1207mm2
52mm flat (32mm inside- Ascaso) gives a surface of 1319mm2
54mm flat (32mm inside- Cimbali) gives a surface of 1485mm2
47mm conical, smaller burr 32mm x 23mm x 20mm thick giving a surface of 1771mm2
58mm flat (33mm inside- Mazzer Mini) gives a surface of 1785mm2
64mm flat (37mm inside- Mazzer S. J.) gives a surface of 2140mm2
68mm conical, smaller burr 49mm x 34mm x 25mm thick giving a surface of 3402mm2
75mm flat (43mm inside- Cimbali Magnum) gives a surface of 2963mm2
83mm flat (49.5mm inside- Mazzer Major ) gives a surface of 3483mm2"

Πηγη
Για πειτε οι εμπειροι και οι μαστορες

ΥΓ:Οσοι ειναι και στο αλλο forum το ξαναδιαβαζουν αλλα δεν πειραζει 8-)
Gaggia BC
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 30 Μαρ. 2017, 10:34
Ονομα: Μακης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Baby
Μυλος: Lelit Fred
2ος Μυλος: Kinu M47
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Ελληνες roasters

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 05 Απρ. 2017, 16:52

Σε ευχαριστούμε για την πηγή αγαπητέ ...
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator
 
Δημοσιεύσεις: 1081
Εγγραφή: 16 Ιαν. 2014, 11:31
Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 10 Απρ. 2017, 22:36

Κατα την δικη μου αποψη ειναι υποκειμενικο το θεμα της επιφανειας τους.Μεγαλυτερη επιφανεια δεν σημαινει σε καμμια περιπτωση και καλύτερη αλεση ουτε και γρηγοροτερη.
Τα μικρα κωνικα του ascaso σε διαφορετικη υλοποιηση απο του i2 εχουν δωσει σε εμενα καλυτερα αποτελεσματα απο 68αρια κωνικα και μαλιστα με τους ιδιους χρονους αλεσης.
Για την ταχυτητα πχ σημασια εχουν οι κλισεις των εγκοπων σε σχεση με το βαθος τους και τις στροφες.
Η βιαιη προωθηση των κοκκων μεσα στο μαχαιρι παλι εχει μεγαλη σημασια.
Υπαρχουν πολλοι παραγοντες περισσοτερο σημαντικοι στην εφαρμογη ενος μαχαιριου σε ενα μυλο.
Υπαρχει τροπος να κανει ενας κατασκευαστης ενα κωνικο να δινει γευσεις που να μοιαζουν με επιπεδου μαχαιριου.
Ενα τετοιο παραδειγμα ειναι και ο sette.Πιο φλατ πεθαινεις :lol: .
Οπως και ο brazilia RR55OD απο την αλλη με γνησια μαχαιρια δινει γευσεις που θυμιζουν εντονα compakK10.Το μοναδικο ισως επιπεδο μαχαιρι με καμπυλωμενες εγκοπες.Εργο κατασκευαστικης τεχνης και ποιοτητος απο μια εταιρια που δυστηχως εχει κλεισει.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member
 
Δημοσιεύσεις: 2173
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gaggia BC » 11 Απρ. 2017, 17:27

Ετσι λοιπον εξηγουνται πολλα! Εμενα γενικα δεν μου κολλαγε το μεγαλυτερα μαχαιρια=καλυτερη αλεση. Πιο λογικο μου φαινοταν να ευθυνονται οι χαμηλες στροφες που συνοδευουυν πανακριβους μυλους με τεραστια μαχαιρια. Δεν ηξερα οτι αλλαζει τοσο δραματικα και ο σχεδιασμος τους!
Makes sense τωρα!
Gaggia BC
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 30 Μαρ. 2017, 10:34
Ονομα: Μακης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Baby
Μυλος: Lelit Fred
2ος Μυλος: Kinu M47
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Ελληνες roasters

Re: Κωνικα vs Επίπεδα μαχαίρια άλεσης

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό Gaggia BC » 21 Απρ. 2017, 13:47

Η italmill απ'οτι ειδα προμηθευει τους περισσοτερους κατασκευαστές με μαχαιρια και των 2 τυπων. Εχει αναλυτικες λιστες στο site της και τα drawings του καθ'ενος σε pdf αλλα πρεπει να δωσεις στοιχεια εταιρειας για να τα παρεις. Αν καταφερω να βρω πουθενα τιποτα θα ανεβασω για περαιτερω συμπερασματα
Εδω το site
Gaggia BC
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 19
Εγγραφή: 30 Μαρ. 2017, 10:34
Ονομα: Μακης
Τοποθεσια:
Μηχανη: Gaggia Baby
Μυλος: Lelit Fred
2ος Μυλος: Kinu M47
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: Ελληνες roasters

Προηγούμενη

Επιστροφή στο Μύλοι άλεσης καφέ

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη

cron