Καλός ο προβληματισμός σας για προφιλ, φυσικά και υπάρχει, αλλά υπάρχει ενα αλλά στην μέση. Θα προσπαθήσω να γίνω κατανοητός και γιατί δεν γίνεται εύκολα σε ατομικό επίπεδο .
Οι περισσότεροι μας (και εγώ προς το παρών ) χρησιμοποιούμε το ρεύμα για να ψήνουμε. Επίσης οι μηχανές μας δεν θα τις έλεγα και σταθερές σε θέμα απωλειών θερμοκρασίας. Μπορεί να έχεις το ίδιο προφιλ , έτοιμο , ωραίο , στον υπολογιστή σου να μετράει και να προσπαθεί να στο βγάλει και επειδή ψήνεις με την genecafe έξω στο μπαλκόνι και φυσάει πιο κρύος αέρας από την προηγούμενη φορά να μην μπορείς να το ακολουθήσεις (ακόμα και με ηλεκτρονικά μέσα , πράγμα που σημαίνει πως η επένδυση σου πάνω στην genecafe θα κοστίζει πιο πολύ από την ίδια )
Ας πιάσουμε το οικονομικό ζήτημα τώρα. Οι περισσότεροι κάνουμε batch των 200-300 γρμ . Μια εταιρία χρειάζεται προφίλ γιατί παίζει με κιλά στο καφέ . Το λάθος κοστίζει και πολλές φορές ακριβά. Οπότε ο κυριότερος λόγος είναι για να βγάζει το ίδιο προφίλ (δεν μπορείς να αλλάζεις ούτε γεύση πόσο άλλο να αχρηστεύεις κανένα τσουβαλάκι καφέ )
Ας ξαναγυρίσουμε στα δικά μας. Έχοντας ζήσει με pop corn, behmor, genecafe θα μπορούσα να πω με ασφάλεια πια , πως είναι σχεδόν αδύνατο να πάρεις ακριβώς τις ίδιες συνθήκες ψησίματος. Ακόμα και το ένα μετά το άλλο batch . Αυτό δεν σημαίνει πως δεν αξίζει ή δεν θα απολαύσεις καφέδες. Υπάρχουν κόκκοι που είναι πάρα πολύ εύκολοι στο ψήσιμο , συγχωρούν λάθη και λίγο πολύ ότι και να τους κάνεις αν είσαι σε λογικά πλαίσια κοντά εκεί που αποδίδουν θα παίρνεις φλιτζάνι.
Τώρα για να πάμε στο προφίλ. Ένα γενικό πλαίσιο σίγουρα υπάρχει για κάθε είδος ψησίματος , καθώς και τι χρειάζεται κάθε κόκκος. Το σωστότερο είναι να μιλάς για προφίλ και να προσπαθείς να αντιγράψεις σωστά τις ίδιες συνθήκες που απόδωσε καλά ένας κόκκος όταν μπορέσεις να έχεις πρόσβασή στην θερμοκρασία της μηχανής - ροή αέρα κτλ. Στην genecage πχ δεν έχεις τίποτα από τα 2 εκτός αν αρχίσεις βάλεις ροοστάτη οπότε έχεις στην θερμοκρασία του αέρα . Μπορείς να μοντάρεις και για τον αέρα κάτι άλλα προσωπική μου γνώμη είναι πως κάποια στιγμή όλοι θα καταλήξουν σε μηχανές που σε αφήνουν να ελέγξεις τα πάντα. (ελπίζω φέτος να καταφέρω να υλοποιήσω το δικό μου θέλω για μηχανή γκαζιού δικής μου κατασκευής). Όποτε το οποιοδήποτε προφίλ είναι απλά γενικότητες και αυτό λόγω τον δυνατοτήτων που έχουμε εμείς πάνω στον καφέ λόγω "εργαλείων" και όχι των προσωπικών μας γνώσεων ή δεξιοτεχνίας. Μου ακούγεται αστείο όταν έχω κόκκο που θέλει γρήγορο ψήσιμο και στο 1c να πας αργά όσο το δυνατόν να τελειώσει η φάση . Πίστεψε με έχω κάνει τα πάντα , ούτε μονώσεις , ούτε ακόμα και πιστολάκι αέρα να παρέχει ζεστό στην εισαγωγή την genecafe και η ίδια τέρμα να μπορέσω να πιάσω το χρόνο που ήθελα να πάρω το 1 κρακ.
Τελειώνοντας αυτό το τεράστιο κείμενο και ζητώ συγνώμη, η συμβουλή μου είναι το προφίλ όσο είμαστε με ερασιτεχνικό εξοπλισμό να είναι σε θέματα όπως που τελειώνω ; πόσο γρήγορα πρέπει να πάω στο 1ο ; να παρέχουμε όσο το δυνατό ίδιες συνθήκες και έστω αν αυτό σημαίνει να ψήνω μέσα κάτω από τον απορροφητήρα , και το σημαντικότερο να διαλέγουμε να ψήσουμε κόκκους που δεν είναι ιδιαίτεροι και απαιτητικοί με μεγάλο εύρος φινιρίσματος. Οι αισθήσεις φυσικά και παίζουν ρόλο. Και η ακοή και η όσφρηση και σίγουρα το μάτι. Στα ερασιτεχνικά μηχανήματα σίγουρα θα σε κάνουν αποδοτηκότερο παρά κάποιο διάγραμμα καθώς σου λείπουν οι σταθεροί παράγοντες .
Καλή δημιουργία, μην απογοητεύεστε αλλά να γοητεύεστε . Καμιά φορά τα λάθη αποδίδουν καλύτερα
--------------------------------------------------------------------------------------------
Οι καλύτερες απολαύσεις στη ζωή είτε παχαίνουν είτε είναι παράνομες.
Η γεύση δεν μετριέται με καμία ζυγαριά
--------------------------------------------------------------------------------------------