G.F & ArroW - Santos - Brazil - Genecafe

Εδω θα παρουσιαζουμε καφεδες που ψησαμε στο σπιτι !!

G.F & ArroW - Santos - Brazil - Genecafe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 08 Απρ. 2014, 20:50

Με τον φιλο Γιωργο (G.F.) καναμε μια προσπαθεια να ψησουμε τον Santos απο την Βραζιλια με τετοιο προφιλ ωστε να ταιριαζει περισσοτερο στα δικα μου γουστα , μιας και ο Γιωργος προτιμαει πιο dark ψησιματα ...

Να πω την αληθεια ενθουσιαστηκα με το αποτελεσμα , μιας και πηρα πολυ ωραια φλυτζανια απο αυτον τον καφε...

Μετα απο 48 ωρες , που αφησα τον καφε να ηρεμησει ειπα να ανοιξω το σακουλακι να δω τι ειχαμε κανει..Μου ηρθε αμεσως μια σοκολατενια μυρωδια που πλυμμηρισε τα οσφρητικα νευρα μου ...
Η γευση που μου εβγαλε το συγκεκριμενο προφιλ , ειναι καθαρα σοκολατα , με καλο σωμα και μια επιγευση , αφρωδους οινου..

2014-03-30 19.26.43.jpg

Χαρακτηριστικα Εκχυλισης :

Βαρος 20.5 γρ
Χρ.Εκχυλισης 32 sec
Temp 108(PID)
Pressure 9.5 Bar
Tamping = 15 kg
Roast Date 30/03/2014
Ημ. Εκχυλισης 08/04/2014

Είδος καφέ : Santos
Προμηθευτής :Καφεκοπτείο Αρμενάκος
Ενδεικτική τιμή :€8 το κιλό!

Δυστυχως οταν σκεφτηκα να τραβηξω βιντεο τον καφε ηταν η τελευταια δοση , μιας και ειχα παρει και πολυ καλυτερες εκχυλισεις ...

Το Ψησιμο του Santos με την Genecafe

Εκχυλιση Santos :

Υγ-Ενα ευχαριστω στον Γιωργο για την υπομονη να μου δειξει τη διαδικασια αλλα και που μου εδωσε τον καφε για τις δοκιμες!

Το προφίλ που ακολουθήθηκε είναι διαφορετικό από αυτό που έχει ήδη περιγραφεί για τον Santos και αυτό κυρίως για να αποκτηθεί μια πολύ καλή εικόνα όλων των αλλαγών του καφέ μέσα από το στάδιο του ψησίματος (χρώμα, μυρωδιές, αύξηση μεγέθους κόκκων, chaff κ.α.). Το προφίλ που αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε είναι το ευκολότερο θεωρώντας, ότι μπορεί να εφαρμοστεί πολύ εύκολα.

1.Τοποθέτηση 225γρ πράσινου καφέ.
2.Ρύθμιση χρόνου στα 20'
3.Ρύθμιση θερμοκρασίας στους 250c

Λίγα λόγια.
Κατά την διάρκεια του ψησίματος ο καφές αρχίζει πολύ σταδιακά και αλλάζει χρώμα (ξανθαίνει και μετά σκουραίνει) ταυτοχρόνως
γίνεται ιδιαίτερα αντιληπτή και η μυρωδιά, στην αρχή θυμίζει σαν ψωμί που ψήνεται (όχι τόσο έντονα όπως του φούρνου).
Μετά από περίπου 14' λεπτά είμασταν κοντά στο 1ο κρακ (αρχίζει ο καφές σταδιακά και σπάει ο κόκκος (ποπ κορν). Η μυρωδιά του καπνού ήταν έντονη και λίγο βαριά. Ο καφές πλέον ψήνεται.
4.Μείωση Αρχικής επιλογής θερμοκρασίας (που ήταν ρυθμισμένη στους 250) προσπαθώντας να φτάσει και να διατηρηθεί στους 232c
5.Παραμονή για 3' στους 232c - 230c (προσπαθώντας να είμαστε κοντά αλλά να μην μπούμε στο 2ο κρακ και μετά μείωση θερμοκρασίας στους 230c -226c)
6.Διαδικασία Cooling για μερικά λεπτά (Gene) στην ουσία κλείνει το θερμαντικο στοιχείο και ενεργοποιείται ο ανεμιστήρας (το ενεργοποιήσαμε μόνο και μόνο για το δει ο Arrow)
7.Διακοπή Cooling και αφαίρεση θαλάμου που περιέχει τον καφέ σε σουρωτήρι με ταυτόχρονο ανακέτεμα του καφέ προκειμένου να κρυώσει.

Αφού κρυώσει καλά ο καφές (θερμοκρασία περιβάλλοντος) τον τοποθετούμε σε κουτί. Προσπαθούμε κάθε μέρα ίσως και 2 - 3 φορές την ημέρα να τον μυρίζουμε για να διαμορφώσουμε άποψη. Την 2η μέρα αρχίζει να μυρίζει πολύ όμορφα. Περίπου στις 72 ώρες θα έχει το μέγιστο του αρώματος (κάποια στιγμή θα παραθέσω Link που το αναφέρει αλλά μου φαίνεται λίγο απόλυτο αυτό διότι όλοι μας έχουμε μυρίσει καφέδες μετά αρκετές μέρες ψησίματος και μυρίζουν πολύ ωραία. Ίσως οι έμπειροι Roasters να χρησιμοποιούν κάποια άλλη διαδικασία).
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Ονομα: Arrow - Νικος
Τοποθεσια: Ηλιουπολη
Μηχανη: Lelit Bianca PL162T
Μυλος: Sette 270W
Coffee Roaster: GeneCafe Roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Single Origin Fresh Roasted

Re: G.F & ArroW - Santos - Brazil - Genecafe

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 08 Απρ. 2014, 22:07

Εγώ σε ευχαριστώ για τις όμορφες στιγμές, το γέλιο και το κέφι.Είναι ακόμη ωραιότερο όταν μοιράζεσαι αυτό που έχεις... Έχει πολύ μεγαλύτερη αξία έτσι. Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι ο καφές ενώνει. :lol:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Ονομα: George
Τοποθεσια: Dubai - CY
Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 09 Απρ. 2014, 00:11

Μπραβο σας παιδια.Ισως ειναι η πρωτη εγχυλιση απο home roasting καφε που βλεπω στην ελλαδα και ειδικα σε ελληνικο φορουμ.Σας ευχαριστουμε ιδιαιτερα γι αυτο.Με αυτο το τοπικ δινεται η ευκαιρια για αλλου ειδους διαδρομες.Μπορω να πω οτι ζηλεψα λιγακι.Εχω παρατησει το ψηστηρι μου αρκετο καιρο και μου ξυπνατε την επιθυμια να ξαναρχισω. :Yeah:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 09 Απρ. 2014, 00:15

Εχει πολυ δρομο ακομα και θα το διαβουμε ολοι μαζι..θα δουμε πολλα ακομα που δεν εχουμε δει σε φορουμ και δη Ελληνικα :)

Συντομα θα ανεβει το βιντεο απο το Roast του Santos :)
To live I had to make myself more than what I was, to forge myself into a weapon. I am returning not the boy who was shipwrecked, but the man who will bring justice to those who have poisoned my city.
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 09 Απρ. 2014, 00:27

Ομορφιες μπραβο,περιμενω και εγω το βιντεο του ψησιματος!

ΥΓ:
Που εισαι Μητσοοοοο ασε την ψησταρια και πιασε παλι το ψηστηρι! :lol:
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 09 Απρ. 2014, 07:49

Δεν φταιω εγω φιλε Κωστα.Ο Γιωργος G.F. φταει.Οταν πηγα σπιτι του ουτε κουβεντα για roast.Κατευθειαν στο μπαρμπεκιου με πηγε και με πλακωσε στα κοψιδια :tooth:
Τον Arrow ομως οπως ειδες ,και λογω της αυστηρης διαιτας που κανει, τον πηγε στο Gene.Τι να πεις.Διακρισεις..διακρισεις. :lol:
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Regural Member

Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 09 Απρ. 2014, 08:38

Ναι αλλά λες την μισή αλήθεια μπαγάσα!

Δεν λες ότι λόγω της καθυστέρησης πεινούσαμε όλοι τόσο που θα τρώγαμε και τα σίδερα! που χρόνος για ψήσιμο... Ψήσαμε παρέα αλλά οχι καφέ :lol:

Ο Arrow ήρθε σπίτι ήδη χορτασμένος! με προμήθειες γάλατος για εκστρατεία! :lol:
Πως να μην ψήσουμε ? και θα είχε και δίκιο αν δεν ψήναμε.
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό konn4312 » 09 Απρ. 2014, 09:11

Αχα!Αρα εχω δικιο που λεω οτι στο τελος θα βγαλετε roast profile για ψησιμο μπριζολας!! :D
Στο βιντεο παρατηρω μια συνεχης εναλλαγη της θερμοκρασιας νομιζω 220-250 βαθμοι,αυτο συμβαινει οταν ακουμπανε οι κοκκοι στον αισθητηρα θερμοκρασιας;
Άβαταρ μέλους
konn4312
Regural Member

Ονομα: Κωστας
Τοποθεσια: Κυψελη
Μηχανη: Black Evolution
2η μηχανη: euromatic ese pods
Μυλος: macap m4 stepless
2ος Μυλος: Αγιου Γεωργιου
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες: απο τρακα

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό ArroW » 09 Απρ. 2014, 09:38

Κωστη καλημερα..
Δεν αλλαζει η θερμοκρασια , απλα η ενδειξη ειναι η θερμοκρασια που το εχεις ρυθμισει και μετα δειχνει που εχει φτασει εκεινη τη στιγμη..
Άβαταρ μέλους
ArroW
Regural Member

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό G.F. » 09 Απρ. 2014, 09:43

Δεν το εχω δει ακόμη το video Φίλε. Αυτή η αλλαγή δεν έχει σχέση με αυτό που αναφέρεις. Είναι η πληροφορία που δίνει η Gene ότι έχει δηλωθεί 250c (η οριζόμενη από εμάς θερμοκρασία) και ήδη μέσω των αισθητήρων η θερμοκρασία έχει φτάσει στους 220c.

Κώστα, οι αισθητήρες (2) δεν βρίσκονται μέσα στο θάλαμο που είναι ο καφές.

Στο bbq οφείλω να δηλώσω (χωρίς καμία επιφύλαξη) ότι εκεί είμαι Roaster! μόνο που είμαι τεμπέλης και δεν έχω σημειώσεις. :lol:
Άβαταρ μέλους
G.F.
Moderator

Μηχανη:
Μυλος:
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Επόμενο

Επιστροφή στο Home Roasted Coffees

Μέλη σε σύνδεση