Turbo Shots

Οι Βασικές αρχές για έναν καλό Espresso

Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό PuckSociety » 25 Αύγ. 2022, 09:22

Γεια σας παιδιά, θα ήθελα να μιλήσουμε στο παρακάτω θέμα για τα turbo shots, αν έχετα δοκιμάσει ποτέ το παρακάτω τρόπο παρασκευής espresso, τις απόψεις σας και τις εμπειρίες σας πάνω στο θέμα.

Τι είναι όμως το turbo shot? Τα turbo shots βασίζονται σε μια έρευνα που έγινε από τον Christopher Hendon στο πανεπιστήμιο του Oregon. Πολύ απλοικά ο τύπος προσπάθησε να βρει μια συνταγή εσπρέσο (που για πολλούς θα θεωρηθεί ιεροσυλία) πιο εύκολα επαναλαμβανόμενη, με μικρότερη ποσότητα στη δοσολογία του καφέ και με πολύ γρηγορότερη εκχύλιση.

Η βασική συνταγή είναι δόση 14-15 γραμμάρια, σε αρκετά πιο χοντροκομένη άλεση από ότι θα συνηθίζαμε, με πίεση γύρω στα 6 bars και χρόνο εκχύλισης στα 7-15 δευτερόλεπτα!

Ομολογώ πως αν και ήμουν εξαιρετικά καχύποπτος το αποτέλεσμα δεν ήταν άσχημο. Σίγουρα ο εσπρέσο χάνει σε σώμα και δεν θα είναι η βασική μου συνταγή αυτή όμως με εξέπληξε ευχάριστα. Θέλω να το δουλέψω λίγο παραπάνω, ίσως η προ - εκχύλιση να του δώσει κάτι παραπάνω και γενικά θεωρώ πως έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον το θέμα. Απόψεις;
Εικόνα
Άβαταρ μέλους
PuckSociety
New Member
 
Δημοσιεύσεις: 4
Εγγραφή: 24 Αύγ. 2022, 19:45
Ονομα: Manos
Τοποθεσια: Θεσσαλονίκη
Μηχανη: Flair 58
Μυλος: Niche Zero
Coffee Roaster:
Αγαπημένοι Καφέδες:

Re: Turbo Shots

Μη αναγνωσμένη δημοσίευσηαπό woodsman43 » 14 Ιαν. 2023, 18:11

Δεν χανει σε σωμα.Απλα δεν εχει σωμα.Στον αγωνα για αρωματα και μυρωδιες ειναι και αυτη μια προταση.Δεν υπαρχουν ιεροσυλιες στο αθλημα ουτε πρεπει να εχουμε τετοιες δυσκολιες στο πειραμα.
Οπως και το fermedation ειναι ενας αγωνας για γευσεις και μυρωδιες.Ο χρηστης ομως δεν μπορει να κανει fermedation αλλα μπορει να κανει turbo shot
Δεν ειναι του γουστου μου αυτου του τυπου το extraction αλλα φαινεται να εχει απηχηση σε πολλους.
Σαν να βαριεται ο κοσμος του καφε και καθε τοσο ψαχνει την διαφορετικοτητα σε αυτο που κανει.
Το preinfusion θα σε παει σε πιο γρηγορες εκχυλισεις που αν καταφυγεις σε πιο λεπτη αλεση για να διατηρησεις τους χρονους σου ,θα παρασυρεις συστατικα απο τον καφε τα οποια προσπαθουσες να αποφυγεις.
Πολυ σημαντικη παραμετρος οταν παμε σε πολυ γρηγορες εκχυλισεις ειναι και η θερμοκρασια.Δεν βγαζουμε σωστα συμπερασματα εαν ασχοληθουμε μονο με την πιεση και τους χρονους.Ειναι πολυ σημαντικη μεταβλητη η θερμοκρασια.
Άβαταρ μέλους
woodsman43
Διαχειριστής
 
Δημοσιεύσεις: 2130
Εγγραφή: 08 Δεκ. 2013, 12:54
Ονομα: Δημητρης
Τοποθεσια: Ολυμπιακο χωριο
Μηχανη: Της πλακας
2η μηχανη: Gaggia Evo Mod
Μυλος: μαπα φτιαχτος
2ος Μυλος: Anfim Caimano 64
Coffee Roaster: DIY Air home roaster
Αγαπημένοι Καφέδες: Home roast


Επιστροφή στο Για τον Espresso

Μέλη σε σύνδεση

Εγγεγραμμένα μέλη: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη